Kademeli Emeklilik 2025: Teklif Meclis'te, Gözler Genel Kurul'da! Şartlar Ne Olacak?
Teklif komisyona sunuldu gözler Genel Kurul'da! Kademeli (erken) emeklilik gelecek mi, ne zaman çıkacak, şartları neler? Kademeli emeklilik tablosu belli oldu mu? İşte detaylar:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlMilyonlarca çalışanın yakından takip ettiği kademeli (erken) emeklilik konusu, 2025 yılında da gündemdeki sıcaklığını koruyor. 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişi olan ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin dışında kalan vatandaşlar, kademeli emeklilik beklentisi içinde. Son olarak CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu kanun teklifi, umutları yeniden yeşertti. Teklifin kabul edilmesi halinde süreç Meclis Genel Kurulu'nda devam edecek.
Kademeli Emeklilik Teklifi TBMM'ye Sunuldu
2023 yılının Mart ayında yürürlüğe giren EYT düzenlemesi ile 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan yaklaşık 2 milyon kişi emekli olmuştu. Ancak bu düzenleme sonrası, özellikle 8 Eylül 1999 ile 16 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar için kademeli emeklilik beklentisi oluştu. CHP Karabük Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, bu beklentiye yanıt vererek yeni bir kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.
Cevdet Akay'ın hazırladığı teklif, 08/09/1999 ila 16/04/2008 tarihleri arasında sigortalı olanların kademeli emeklilik hakkından yararlanmalarını amaçlıyor. Ayrıca teklifte, esnaf ve memurların prim ödeme gün sayısının 9000'den 7200'e düşürülmesi de öngörülüyor. Akay, 1999 sonrasında işe başlayanlar arasındaki yüksek prim günü farkının sosyal güvenlik açısından adil olmadığını vurguladı.
Bakan Işıkhan'dan Net Açıklama Geldi!
Kademeli emeklilik beklentisi sürerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan geçtiğimiz haftalarda emeklilik sistemi ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Bakan Işıkhan, "Emeklilik sisteminde bir değişiklik planlamıyoruz. Emekli olabilmek için gereken prim ve yıl şartlar devam edecek." ifadelerini kullanarak, mevcut durumda emeklilik şartlarında herhangi bir değişiklik öngörülmediğini belirtti.
Sosyal Güvenlik Baş Uzmanı İsa Karakaş ise kademeli emeklilik konusunun eninde sonunda hayata geçeceğine inandığını dile getirdi. Karakaş, "Eninde sonunda mutlaka yapılacak. Çünkü sosyal güvenlik bir zincirdir. Emeklilikte kademe ile ilgili düzenlemenin eninde sonunda olacağına düşünüyorum. Benim beklentim 2027 gibi bununla ilgili mutlaka bir düzenleme olacağı yönünde." şeklinde konuştu.
CHP'nin sunduğu kanun teklifi henüz TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmediği için, kademeli emeklilik şartları ve tablosu hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Teklifin yasalaşması durumunda, emeklilik yaşının ve prim gün sayısının sigorta giriş tarihine göre kademeli olarak belirlenmesi bekleniyor.
Gözler Meclis'te: Süreç Nasıl İlerleyecek?
Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği kademeli emeklilik teklifi, şu an için TBMM Başkanlığı'na sunulmuş durumda. Teklifin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesinin ardından, kabul edilmesi halinde Meclis Genel Kurulu'nda oylanacak. Sürecin ne zaman tamamlanacağı ve teklifin akıbeti ise merakla bekleniyor. Vatandaşlar, 2025 yılında emeklilik sisteminde bir değişiklik olup olmayacağını yakından takip etmeye devam ediyor.