İş Planı Nasıl Uygulanır?
Hem geleceği görmek hem de işinizin tutup tutmadığı anlamanız için iş planı şart. Peki bu iş planı nasıl yapılır?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Olİş planı hazırlamanız için öncelikle bazı sorulara yanıt vermeniz gerekiyor. İş planı hazırlamadan önce işletmenizin nereden para kazanacağına bakmanız ve ona göre yönlendirme yapmanız şart.
Eğer işletmeniz devam ediyorsa, ne kadar faaliyette ve bir yılda ortalama ne kadar kar ediyor sorusunu cevaplamanız gerekiyor. İşletmenizin ileriye dönük planları neler, sponsora ihtiyaç duyuluyor mu gibi sorulara da yanıt vermelisiniz. Bu sorular sadece ufak bir plan yapmanıza yardımcı olacak.
İşletmenizin Planınızı Çıkarın
İlk yapmanız gereken şeylerden biri işletme planınızı ortaya çıkarmak. İşletme planınızı ortaya çıkarmak için işinizin ne olduğunu, neye hizmet edeceğinizi, müşterileri ikna etme yollarını detaylı bir şekilde açıklamanız gerekiyor. Fakat burada açıklama yaparken 2 sayfayı geçmemeye çalışın.
İşletmenizi Tanıtın
Eğer bir işletmeniz varsa ne zaman kurulduğunu, ne kadar kar ettiğini ve neden bir krediye ihtiyaç duyduğunuzu anlatmanız gerekiyor. İşletmenizi ilerletmek istiyorsanız, tam hedefinizi anlatmalısınız. Yeni bir işletme kuracaksanız neden bu işi yapmak istediğinizi detaylandırmalısınız.
Ürününüzü Detaylarıyla Anlatın
İleride işletmeniz olacak ürünü detaylıca anlatmanız gerekiyor. Ürünüz kaliteli mi, neleri eksik, müşteride karşılığı var mı sorularına yanıt vermelisiniz. Tüm avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte detaylıca iş planınızda ürününüz yer almalı.
Kimler Çalışacak?
İşletmenizde kimlerin çalışacağı ,kaç personelin yer alacağı soruları da önemli. Mesela muhasebeciniz kim, işletmenizin reklam çalışmalarını kim yürütecek ya da büyük bir işletme açmaya karar verdiyseniz ortalama personel sayısı kaç olacak…
Riskleri Göz Önünde Bulundurun
İş planı için mali bir tablo çıkarmanız şart. Kar marjınız, vergi öncesi net karınız, satışlar, nakit ve sermaye gelirinizi belirlemelisiniz. İşletmenizi faaliyete geçirmeden önce riskleri ön planda tutmanız gerekiyor. Kazanabileceğiniz gibi kaybetme riskiniz de var. Bu nedenle iş planı yaparken kendi işletmenize karşı objektif olmak ve bütün detaylarını aktarmanız önemli.