İş Kurmak İstiyorum Param Yok Diyenlere Tavsiyeler
Evet iş kurma fikirleri herkese cazip geliyor ama bunun için belli bir miktar para gerekli. Peki parasız iş kurmak mümkün mü? Sermayesi olmayanlar fakat iş kurmak isteyenler ne yapacak?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHarika bir fikriniz var, bütün planı yaptınız. Ama eksik olan bir şeyiniz var. O da Lidyalılardan beri herkesin dilinde olan para. Evet, düşününce belli bir para olmadan iş kurmak zor görünüyor. Yine de adım atmak için yapabileceğiniz birtakım şeyler var...
Birikim Yapın
Kendi işinizi kurmak için hiç paranız yoksa, bir yerde çalışmaya devam edin ve bu süre içinde hedefiniz için para biriktirmeye başlayın. İşinizi kurmak istediğiniz alanda çalışarak bu işe iyice hakim olabilirsiniz. Kendi işinizi kurduğunuzda o işin her şeyi sizi ilgilendirecek olacak. Muhasebeden tutun da alacağınız malzemelere kadar. Onun için bildiğiniz ve emin olduğunuz işi yapmak sizin avantajınıza olacak. Bu sayede hem ne kadar harcama yapabilirim, ne kadar sermaye gerekli konusunda fikir edinebilir hem de işi öğrenirken birikim yapmanıza imkan tanıyacak bir işte çalışmış olursunuz.
Gereksiz harcamalarınızdan kurtulun ve hayalinize odaklanın. Masraflarınızı azaltarak iş kurmak için ihtiyacınız olan sermayeyi bulma yollarına bakın.
Borçlarınızı Sıfırlamaya Çalışın
Eğer iş kurmak istiyorsanız, önce borçlarınızdan kurtulmanız gerekiyor. Tamamen ödeyemezseniz bile minimum seviyeye indirmeniz lazım. Çünkü yeni bir iş kurmanın belli bir maliyeti var ve borç içindeyken bu çok zor. Bir yandan borçları temizleyerek bir yandan para biriktirmeye başlamalısınız.
Başlangıç İçin Ne Kadara İhtiyacınız Olduğunu Planlayın
Faliyet göstermek için gereken izin ve benzeri zorunlu giderleri iyice öğrenin. Yasal giderlerin hepsini sıralayın. Hukuksal destek alacağınız kişilerin masrafını hesaba katmayı unutmayın. Avukat ve muhasebeci masraflarını da hesaplayın.
Yanınızda başka birilerini çalıştırmayı düşünüyorsanız, onların maaşları da belli bir gider yaratacaktır.
İhtiyacınız olan ekipman, ürün gibi giderlerin fiyatını çıkarın.
Ofis için ne kadar harcayacaksınız? İnternet ve diğer kullanım giderlerini de göz önünde bulundurun.
Kısacası en ince ayrıntısına kadar bütün giderleri listeleyin.
Az Sermayeyle Kurabileceğiniz İşleri Araştırın
İş yeri masrafını azaltmak için hayalinizdeki işi evden yapıp yapamayacağınızı gözden geçirin. İlk aşamada belki yanınızda birini çalıştırmaya gerek duymayacaksınız. Tek başınıza hangi yüklerin altından kalkabilirsiniz? Bunları sıralayın. Piyasadaki en hesaplı tedarikçiyi bulmaya çalışın. Az sermayeyle yapabileceğiniz bu işlere de bakmadan geçmeyin!
Maddi Destek Bulmaya Çalışın
Fikrinize güveniyorsanız kendinize yatırımcı bulabilirsiniz. Paranız olmayabilir ama sizin fikriniz var.
Devlet desteklerini ve diğer destekleri iyi araştırın. Hangi kurumlardan destek alabileceğinizi buradan görebilirsiniz.
Mesela, fikrinizi hayata geçirmek için hayata geçirmeniz için 'melek yatırımcı' dediğimiz kişilere de başvurabilirsiniz. Bu kişiler eğer o projeye inanıyorsa girişimcilerin yolunu açıyor. Türkiye'deki Melek Yatırımcı Ağları ve Melek Yatırımcılar hakkında detaylı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Banka Kredileri De Bir Seçenek
Bildiğiniz gibi iyi borç diye bir şey var. Zamanla değer kazanacak şeyler için borç yapmayı düşünebilirsiniz. Mesela geleceğiniz adına eğitim için, değerinin artacağına inandığınız bir ev için ve büyütebileceğiniz bir iş için kredi çekmeyi düşünebilirsiniz. Kendi işinizi kurduğunuzda kazancınızı artıacağınızdan eminseniz, kredi çekmeyi düşünebilirsiniz. Tabii bunun için iyi bir kredi notuna sahip olmanız gerekli. Esnaf kredisine başvuru şartlarına buradan bakabilirsiniz.
Parça Parça Büyüyün
Parça parça büyümeyi tercih edin. Bir anda bütün işi masaya yatırmaktansa parça parça yapacağınız iş ile daha az para harcayacaksınız. Ücretsiz olarak bir instagram hesabı açmakla kendi işinizi kurmaya başlayabilirsiniz.
Sosyal Medyayı İyi Kullanın
Her şey artık sosyal medyada. İş kurmaya karar verdiniz ve sermayeniz yok. İşinizle ilgili dükkan açmak istiyorsunuz ve para biriktirmeniz lazım. Bunun için işinizi sosyal medyaya taşımaya ne dersiniz. Eminim hepiniz butik hesaplarıyla karşılaşmışsınızdır. Artık çoğu marka internetten satış yapmaya başladı. Hayalini kurduğunuz işi internetti kullanarak daha hızlı yapabilirsiniz.
Ücretsiz Reklamlardan Faydalanın
Bilinir olmak her zaman önemli. Geniş kitlelere ulaşmak için reklam vermek şart. Fakat ücretsiz reklam verebileceğinizi ve bu fırsatlardan faydalanabileceğinizi biliyor musunuz? Sosyal medyayı sadece yukarıda anlattığımız için değil aynı zamanda kendi reklamınızı da yapmak için kullanabilirsiniz. Ufak miktarda paranız varsa kendi işiniz için broşür çıkartıp dükkanlara dağıtabilirsiniz.
Her Yerde Kendinizi Duyurun
Kulaktan kulağa yayılmaya hazır mısınız? Her yerde ve her fırsatta kendinizden bahsedin ve kendi reklamınızı yine kendiniz yapın. Bir ürününüzü sattıktan sonra eğer müşteri sizden memnun kaldıysa inanın devamı gelecektir. Yüksek bütçeyle reklam vermenize gerek yok. Yeter ki hedefi iyi belirleyin.