İş Fırsatları ve İş Kuracaklara Yapılan Destekler
İş yeri veya şirket açmayı düşünüyorsanız o dönemde rağbet gören iş fırsatlarını ve imkanları da takip etmelisiniz. Bu yazıda bu döneme özel iş fırsatlarını, KOSGEB, BIGG gibi devlet desteklerini konuşacağız.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKendi işinizin patronu olmaya, girişimci olmaya karar verdiniz ve önünüze gelecek olan fırsatları kullanmaya hazırsınız. Bu aşamaya gelmeden önce sizden öncelikle işe başlayacağınız piyasayı iyi tanımanızı ve ne tür bir şirket kuracağınıza karar vermenizi istiyoruz. Bahsettiğimiz bu iki şart, yeni işinizde başarılı olmanızın ilk anahtarları.
Devlet ve Özel Destekler
- Devletimiz iş kurmak isteyen gençlere yardımcı olmak amacıyla bir yasa çıkarttı. 29 yaşın altındaki gençlerin şirketlerine gelir vergisi indirimi var. 3 yıl boyunca 75.000 liranın altında olan gelirleri için vergi ödemiyorlar. 75.000 lira üstü gelirleri varsa da 75.000’e kadar olan kısmı için vergi ödenmiyor. Yani eğer 100.000 lira gelir olursa sadece 25.000 liralık kısmı için gelir vergisi ödüyorlar.
- Ayrıca 29 yaşın altındaki gençler şirket kurduklarında ilk yıl BAĞKUR ödemeleri devlet tarafından karşılanıyor.
- KOSGEB 2022 destek kredisi, devlet tarafından küçük ve orta ölçekli iş yeri açmak isteyenlere verilen destekleri KOSGEB odaklı olarak değerlendirebiliriz. İş fikirlerini sunan vatandaşlar KOSGEB aracılığıyla bu fikirlerini işe dönüştürebiliyorlar. 100.000’den başlayan destek kredileri ile iş yerlerini kurup masrafları için ödenek alabiliyorlar. www.kosgeb.gov.tr’den detaylı bilgi alabilirsiniz. Kosgeb kredileriyle ilgili sizleri uyarmak istediğimiz bir konu var. Kosgeb kredileri tamamen ücretsiz ve aracısız olarak verilmekte. Fakat hem internette, hem de çeşitli kanallarda sizlere bu yol için yardımcı olacağını söyleyen kişilere denk gelebilirsiniz. Bunların bir kısmı dolandırıcı olabileceği için dikkatli olmakta fayda var.
- AB fonları ve melek yatırımcı ağları da iş fikrinizi hayata geçirmeniz için finansal destek sunuyor. Girişimcilikle ilgili olanlar bu yazımızdan yatırım alabilecekleri ağları öğrenebilirler...
İş Fikirleri
İş yeri açmak isteyenler için iş fikirlerini ikiye ayırabiliriz.
Birincisi sizin işgücünüzle yapabildiğiniz ve düşük sermaye isteyen işler. Buna örnek olarak eğer yazılımcıysanız yazılım işi yapmanız, dikiş işlerinde iyiyseniz terzilik yapmanız verilebilir.
Bu tarzda iş fikirleri arıyorsanız bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Diğer iş fikirleri ise genelde franchise yani ünlü bir markanın şubesi olarak adlandırılabilir. İkinci seçenek için sağlam bir sermayeye ihtiyacınız olduğunu söyleyebiliriz. Çiğ köfte, mısır vb daha düşük maliyetli franchise fırsatları da zaman zaman ortaya çıkıyor. Böyle bir iş yapacaksanız mekanın yakınındaki muhtemel rakiplerinizin işlerini incelemenizde fayda var. Franchise bir mekan açacaksanız bu yazımızı okumayı unutmayın.
Şirket kurma hedefinize ne kadar yakınsınız? Merak ediyorsanız, testi çözüp; sonucu öğrenin.