İlk kez ev alacakların bilmesi gerekenler
Kendine ait bir eve sahip olmak birçok kişinin hayali. Ancak ilk kez ev alırken heyecana kapılıp bu hataları yapmak size pahalıya mal olabilir. İşte ilk kez ev alacakların dikkat etmesi gereken durumlar.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol
Birçok alıcı ne kadarlık bir ev alabileceğini planlamadan, ev kredisi kullanacaksa bankadan bilgi almadan önce evleri görmeye başlıyor. Peşinatınız hazır mı? Bankadan takribi ne kadar kredi kullanabilirsiniz? Kredinin yıllık masraf dahil faiz oranı ne kadar? En az üç bankayı araştırın ve evleri gezmeye başlayın.
Kredi notunuzu biliyor musunuz? Eğer düşükse ev kredisi başvurusu yapmadan önce kredi notunuzu yükseltin. Ödemelerinizi düzenli olarak yapın, bankacınıza danışın.
Alacağınız ev, kullanacağınız kredi bütçenizi zorlamasın. Ev peşinatını arkadaştan, aileden, bankadan borç olarak almayın. Hem ev kredisini hem de peşinat borcunu ödemek finansal huzurunuzu kaçırır. Ev kredisi dahil aylık borç ödemelerinizin toplamı gelirinizin yüzde 40’ını geçmesin. Örneğin aylık aile gelirinizin toplamı 10 bin TL ise, aylık borç ödemeleriniz 4 bin TL’yi aşmasın.
Satın almak istediğiniz evi beğenin tabii ama aşık olup objektifliğinizi kaybetmeyin. Hayatınızın en önemli yatırımlarından birini yaptığınızı unutmayın. Bölgeyi, mahalleyi iyice araştırın. Evden işe gidip gelme sürenizi ölçün ve toplu taşımaya yakınlık gibi etkenleri hesaba katın. Size hitap eden bir bölge olup olmadığını görmek için trafik, komşular vb. hakkında fikir edinmek için mahalleyi farklı zamanlarda ziyaret edin. Gezdiğiniz evi benzer evlerle karşılaştırın.
Mükemmeli aramak, ev bulmanızı sınırlayabilir, süreyi uzatabilir veya daha fazla ödeme yapmanıza neden olabilir. Açık fikirli olun ve olmazsa olmaz şartlarınız dışındaki evlere şans verin.
Evin belediyedeki projeye uygunluğunu, tapu detaylarını, evin üzerinde ipotek ya da haciz kararı olup olmadığını öğrenin. Mutlaka eksper raporu çıkartın. Kredi kullanmayacaksanız bile değerleme firmalarından eksper raporu çıkarabilirsiniz. Eksper raporunun fiyatı evin büyüklüğü gibi birçok kritere göre değişiyor.
Satın aldığınız evde tadilat yaptırmak isteyebilirsiniz. Bunun yanında tapu, aidat, yıllık deprem sigortası ve vergi gibi standart masraflarınız olacak. Rutin harcamalarınızı ve dönem içinde çıkacak beklenmedik harcamaları da göz önünde bulundurun. Bütçenizde yer ayırın.
Gayrimenkulün sahibine herhangi bir para transfer edeceğiniz zaman mutlaka bunu yapın. Emlak danışmanı ile ilerliyorsanız da emlak danışmanından satış protokolü hazırlamasını isteyin.