İkinci Dönem Büyük ve Küçükbaş Hayvancılık Destekleme Başvuruları Başladı!
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024 yılı ikinci dönem büyük ve küçükbaş hayvancılık destekleme başvuruları başladı. Özellikle hayvancılıkla uğraşan üreticiler için önemli bir gelir kaynağı olan bu destekler için son başvuru tarihi ise 16 Haziran 2025 olarak belirlendi. işte detaylar:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBaşvuru Süreci Nasıl İşleyecek?
Buzağı ve malak desteklemesi için başvurular, yetiştiriciler tarafından bireysel olarak il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapılabileceği gibi, üyesi olunan tarımsal birlik veya kooperatifler aracılığıyla da gerçekleştirilebilecek.
Kuzu ve oğlak desteklemesi başvuruları ise genellikle üyesi olunan tarımsal birlik veya kooperatifler üzerinden yapılacak. Ancak, tarımsal birlik veya kooperatifler bulunmadığı illerdeki yetiştiriciler, başvurularını doğrudan il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapabilecekler.
Önemli bir hatırlatma olarak, her iki destekleme türü için birinci dönemde başvuru yapmış olan yetiştiricilerin, ikinci dönem için ayrıca başvuru yapmalarına gerek bulunmuyor; bu yetiştiriciler ikinci dönem için de başvuru yapmış sayılacaklar.
TÜDKİYEB Başkanı'ndan Çağrı
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kuzu ve oğlak desteklerinin sektör için hayati önem taşıdığını ve bu desteklerin iki dönem halinde yapıldığını hatırlattı.
İkinci dönem başvurularının bugün başladığını vurgulayan Çelik, "Yetiştiricilerimiz, başvurularını geç kalmadan yapsın. Bulundukları illerdeki damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliklerine birer dilekçeyle başvurmaları konusunda hassas davranmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Çelik, bu desteklerin küçükbaş hayvancılık sektörüne olan katkısının yadsınamaz olduğunu belirterek, "Desteklerin ilk defa verilmeye başlandığı tarihten bugüne sektörde yaşanan olumlu değişim rakamlarla ortadadır. Bu destekler, sektörde sürdürülebilirliği sağlarken, doğrudan yetiştiricilerimizin gelir seviyelerini artırması açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, yetiştiricilerimizin üretim maliyetlerini karşılayabilmesi ve ekonomik olarak rahat bir nefes alabilmesi için bu desteklerden faydalanmaları, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında da önemli bir rol oynayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
İlk Dönem Destekleri Nisan Ayında Talep Edildi
Başkan Çelik, birinci dönemde çeşitli nedenlerle başvuru yapamayan yetiştiricilerin ikinci dönemde başvuru yapabilme imkanının mağduriyetleri önleyeceğini ifade etti. Ayrıca, birinci dönemde başvurduğu halde eksiklikler nedeniyle destek alamayan yetiştiricilerin de eksiklerini tamamlamaları durumunda desteklerden yararlanabileceğini söyledi.
Çelik son olarak, yetiştiricilerin üretimlerini sürdürebilmeleri adına birinci dönem destekleme ödemelerinin en geç Nisan ayı içerisinde yapılmasını talep ettiklerini ve bu ödemelerin zamanında yapılmasının yetiştiricilere önemli bir katkı sağlayacağını dile getirdi.