Girişimcilik Dünyasında Unicorn Olmak Ne Demektir?
2013'te hayatımıza giren fakat girişim dünyasında son dönem daha fazla duyduğumuz bir tanım var; Unicorn. ABD'de ortaya çıkan ve girişimciler için önem taşıyan bu kavram ne anlama geliyor?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlUnicorn'u daha önce birçok çizgi filmde gördük. Tek boynuzlu sembolik at olan unicorn, girişim dünyasında önemli bir anlam taşıyor. Amerikalı ünlü yatırımcı Aileen Lee tarafından girişim dünyasına kazandırılan unicorn tanımı 1 milyar doları aşan şirketler için kullanılıyor. Yani bir girişim şirketinin 1 milyar dolar ve üzeri değeri varsa o şirket unicorn oluyor. Unicorn şirketler en fazla ABD'den çıkıyor.
ABD’de Silikon Vadisi’nde kurulan Apple, Microsoft, Google gibi girişim şirketleri yatırımcılar sayesinde hızlı büyümeler yakaladılar ve bugünün devleri haline geldiler. Bunlar 80’lerin ve 90’ların sonunda yaşanan gelişmelerdi. Ancak 2000’li yıllardan bu yana girişimcilik ekosisteminde inanılmaz bir büyüme görüldü. 2010 yılından bu yana ise bu büyüme kat kat hızlandı ve milyar dolarlık girişimlerin sayısı hızla arttı.Dünyada değeri her geçen gün artan unicorn girişimlere örnek vermek gerekirse, Uber'den bahsedebiliriz. Toplumun sorununa dikkat çeken ve bir anda yükselişe geçen Uber, değerine değer katmaya devam ediyor.
Dünyada Kaç Tane Unicorn Şirket Var?
Sayı her geçen gün değişse de ülkelerin sıralaması pek değişmiyor. Amerika bu sıralamada başı çekiyor. Amerika'yı Çin, İngiltere, Hindistan, İsrail, Almanya, Endonezya, Japonya, Fransa, Filipinler ve Avustralya takip ediyor.
Türkiye'de Kaç Tane Unicorn Var?
Peak, Trendyol, Getir ve son olarak da 155 milyon dolarlık yatırım alarak 1 milyar dolar değerleme ile Dream Games Türkiye'nin yeni unicorn'u oldu.
Decacorn nedir?
Yukarıda saydığımız ülkelerde bulunan şirketlerden bazılarının değeri 10 milyar doları aştı. Bu durumda girişim sektöründe yeni bir tanım ortaya çıkıyor. O da Decacorn girişimler... 10 milyar dolar değerlendirmeyi geçen şirketler için bu kavram kullanılıyor.