Girişimcilere 5 hayat dersi

Girişimcilikle ilgili tecrübelerimi paylaşıyorum.

Hayat tecrübelerden oluşur. Özellikle girişimciler hep kendileri denemek, tecrübe etmek ister. Ben de kendi adıma öyle yaptığımı söyleyebilirim. Kimseyi dinlemedim, bizzat tek başıma denedim. Burada sizinle girişimcilik konusundaki en büyük tecrübemi paylaşmak istiyorum; Bazen alanında başarılı olmuş girişimcilere kulak vermek iyidir! 

1-    Israrcı Olun

Bir girişimci olarak bir çok kez reddedileceksiniz. Bu kaçınılmaz bir gerçek. Ama gerçekten kendinize ve fikirlerinize güveniyorsanız ısrarcı olun, asla vazgeçmeyin. Ne ilk ‘hayır’ın, ne 30. Hayır’ın’ şevkinizi kırmasına izin vermeyin.

2-    Rakibiniz Sizsiniz

Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte herkes kendini birileri ile kıyaslamaya başladı. Bunu yapmakla olmak istediğiniz kişi olma yolunda ilerlemeyeceksiniz. Beyninizi, kendinizi olmak istediğiniz siz ile kıyaslamak üzerine eğitin. İstediğiniz kişi olma konusundaki her adımınızı kutlayın.

3-    Büyük düşünün

Daima büyük düşünün, küçük başlayın ve hızlı hareket edin. Vizyonunuz geniş olsun. Dünyayı değiştirecek kadar büyük fikirleriniz olabilir  ve kimsenin bununla alay etmesine izin vermeyin. Ama işe başlarken ihtiyatlı davranın. Yani suya balıklama atlamak yerine adım adım girin. Her adımınızda fikirlerine değer verdiğiniz kişilerden geri bildirimler alın ve bunları hızla değerlendirin.

4-    Risk Alın

Girişim fikrinize güveniyorsanız, sözüne güvendiğiniz kişilerin de fikrini aldıysanız, iyi hazırlanmış bir iş planınız varsa finansal hesaplamalarınız doğru yapılmışsa, risk almaktan korkmayın. Bazen başlamak, bazen ise büyümek için risk almak gereklidir. Yeter ki bunu doğru planlamayla yapın.

5-    Vizyonunuzdan Kopmayın
Kırk kafadan kırk ayrı ses çıkacaktır. Farklı kişilerin farklı talep, beklentileri olması çok normal. Tüm fikirleri, önerileri dinleyin, hepsini bir havuzda biriktirin. Ama bu, tamamını hayata geçirmeniz gerektiği anlamına gelmemeli. Siz kendi vizyonunuz çerçevesinde gerekli değişiklik, düzenlemeleri planlayarak uygulayın. 

Yorumlar
Kalan Karakter 800