Girişimci Kadınların Bilmesi Gereken 10 Stratejik Konu

Kadınların, dünya üzerindeki toplam işlerin (ev işleri dahil) yaklaşık üçte ikisini yaptığını, resmi işgücünün üçte birini oluşturduğunu, ancak dünya gelirinden sadece onda birini alabildiğini ve dünya mülkünün sadece yüzde birine sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Girişimcilik, dünyanın dört bir yanındaki kadınların hayatlarını daha iyiye taşımak için ideal bir yol. Sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcı toplumları teşvik etmek için gerekli olan belki de kadın girişimci sayısını artırmak. İş hayatında cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kalkması ütopik duruyor ama kadınları girişimciliğe ve kendi patronları olmalarına teşvik etmek bu konuda atılabilecek en olumlu adımlardan biri. Bunu kanıtlamaya gerek yok, zira girişimci kadınlara ayrılan kaynak sayısı ve çeşidi de dünya üzerinde hızla artıyor. 

Yirmi beş senelik kurumsal iş hayatı üstüne, son beş senedir girişimciliği deneyimliyorum. Bu süreçte girişimciliğin sürdürülmesi adına keşfettiğim en önemli konu: Girişimci kadının esenliği yani iyi olma hali. Esenlik kelimesi çok değerli ve içinde çok şey barındırıyor.  Kurumsal hayat içinde takımlar, büyük sayılar sizi bir şekilde idare edebiliyor, ekonomik büyümeleri tek başınıza elde etmiyorsunuz bir grupla birlikte gerçekleştiriyorsunuz. Oysa girişimcilikte ekonomik büyüme tamamen patron olarak sizin zihninizin, ruhunuzun, enerjinizin bir çıktısı. Kısaca ne kadar iyi, zinde, sağlıklı olursanız, o kadar gelir, büyüme, kar müşteri sağlayabiliyorsunuz. 

Girişimcilik hayatımda kendi enerjimi yönetmeyi zaman içinde öğrendim.  Niye mi? Çünkü başka bir formülün işe yaramayacağını kısa sürede anladığım için. Öncelikle kişisel liderlik çok değerli bir kavram, değişim bende başlar diyorum. Ve bunu iyi olma halimim temel taşı olarak kabul ediyorum. 

Peki nedir girişimci kadının esenlik formülü?

 Girişimcilikte ölçek ne olursa olsun bilinmesi gereken bazı stratejik konular var: Fizibilite yapabilmek, finans ve kaynak yönetimi, teknoloji, pazarlama ve satış, insan yönetimi. Ya bu konuları bileceksiniz ya da bilenlerden yardım alacaksınız. Bunun yanı sıra esas değer katan sevdiğiniz ve inandığınız konuda girişimci olmak, az kaynakla çok iş yapabilmede yaratıcı olmak, motivasyonunuzu iyi yönetmek, riske edebileceğiniz kaynağın ne olduğunun bilincinde olmak.

Bir girişimcinin cevaplaması gereken ilk soru hayatındaki en önemli üç kişinin kimler olduğu.  Bunlardan biri siz değilseniz yanıtınız yanlış. Uçaklarda oksijen maskesini önce kendinize takmanız isteniyor ve nedeni çok basit, siz kendinizi sağlam tutamazsanız başkalarına yardım edemezseniz, bu en sevdiğiniz olsa bile. O zaman neymiş, öncelikle listenin başına kendimizi   yerleştirmeliymişiz.

İkincisi iyi olma halinin, esenliğin bir bütünsel bakış açısı gerektirdiği. Yani iyi olmak demek hem bedenin, hem duyguların, hem ruhun hem zihnin iyi olmasını ve bunların birbirlerini tetikleyebileceklerini kabul etmemizi gerektiriyor.  

Üçüncüsü, iş yaşam dengesi diye bir şeyin girişimci için söz konusu olmadığını, girişimcinin tek bir yaşam tek bir kalp tek bir özden oluştuğunu kabul etmek. Doğru soru işi özel hayatıma nasıl en iyi şekilde entegre eder, bunların birbirilerini desteklemesini nasıl sağlarım olabilir mi?

Dördüncüsü, kişisel olarak sizde stresi tetikleyen faktörlerin farkında olmak. Nedir bunlar? Trafik, kaynak sıkıntısı, proje bitirme tarihleri, sosyal medya, belirli kişiler. Bu liste uzun olabilir ama ilk adım farkındalık. Bedeniniz nasıl bir reaksiyon gösteriyor, duygusal boyutta neler yaşıyorsunuz, zihninizde neler oluyor? Bunları gözlemleyin. Bilmediğiniz bir şeyle başa çıkamazsınız. Uykusuzluk, diş sıkma, odaklanamama, baş ağrısı, çabuk sinirlenme elli adet stres semptomlarından sadece bazıları.

Beşincisi, bu stres tetikleyicileri bilirseniz buna göre önlemler alabilir misiniz? Soru şu: Hangilerini yönetebiliyorsunuz, hangilerinden kaçınmanız gerekiyor? Yönteminiz neler olabilir? Trafik sizin için sorunsa acaba seyahat saatlerinizi değiştirebilir misiniz? 

Altıncısı, girişimci kadının, düzenli su içmesi ve uykusuna önem vermesinin paha biçilmez olması. Sürekli ağız kuruluğu veya baş ağrısı susuz kaldığınızın işaretleri olabilir. Zira bu ikisi bilişsel becerilerimizi doğrudan etkiliyor. Mesela ertesi gün önemli bir toplantı varsa ve önemli karar almanız gerekiyorsa, uykunuzu almış olmak son derece olumlu katkı yapacaktır.

Yedincisi, enerjinizi yükselten veya aşağı çeken insanların farkında olmak. Enerjinizi yönetmede iş başa düşüyor. Sizi şarjı bitmiş bir pile çeviren kişilerden uzak kalmaya çalışmak veya onlarla zaman geçirdikten sonra size iyi gelen şeyleri yapmaya çalışmak, tekrar ve tekrar dengeye gelmek.

Sekizincisi, girişimcinin en önemli para kazanma aracı olan zihninin sağlığı. Bir girişimcinin kendine yapabileceği en büyük iyilik, meditasyon, mindfulness, nefes gibi bir çeşit sakinleşme metodunu hayatına düzenli olarak sokması. Bu tip pratikler, sakinleştirmenin yanı sıra zihnin odaklanma, problem çözme, yaratıcılık gibi olgularını kuvvetlendiriyor. 

Dokuzuncusu duygu yönetimi. Zor zamanlar bir girişimci için kaçınılmaz. Zor zamanların tanımı hepimiz için farklı olsa da, özünde bize iyi gelmeyen duygularla baş etmemiz, düştüğümüz çukurlardan çıkış yollarını bulmamız ve bunu en hızlı biçimde yapmamız gerekiyor. Böyle zamanların reçetesi pozitif psikolojiye yönelmek ve şu soruları sormak:

  

·             Hayatımda neler iyi gidiyor?

·             Hangi yönlerimle takdir ediliyorum?

·             Seneye bu zaman kendimi nerde görüyorum?

·             Hangi güçlü özelliklerim beni oraya taşır?

 

Onuncusu ve en önemlisi ilişkiler. Çevrenizde akıl sorabileceğiniz, omzunda ağlayabileceğiniz, sizi başkalarıyla tanıştıracak, derdinize ve sevincinize ortak olacak kişilerin olması. Yoksa hemen bir liste oluşturmak ve onlarla bir kahve içmek için plan yapmaya ne dersiniz. Her girişimcinin muhakkak bir mentoru olmalı. Sinerji yaratabileceğiniz ortak veya stratejik iş birlikleri girişimciliğin olmazsa olmazları.

Bugünlerde gençlerden öğrendiğim süreçten zevk almak, girişimci olarak sonumuz değil yolumuz hayırlı olsun. Girişimcilik bir yolculuk ve bu yolculuktaki deneyime güvenmeli ve zevk almayı bilmelisiniz.

Sibel Yücesan

SiZe Bütünsel Yaklaşım Danışmanlık Kurucu Ortağı

Yorumlar
Kalan Karakter 800