Girişim için sermaye nasıl bulunur?
Bir fikriniz var ve iş planınız da hazır. Girişimci olmak için temel şartlara sahipsiniz. Ancak yatırımı ya da parayı bulmakta sıkıntı yaşıyorsanız, finansman sağlama adımlarına yönelmeniz şart. Peki bir girişime nasıl para bulunur? Girişim için ne kadar para gerekir?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlGİRİŞİMCİLER NE YAPAR?
Girişimci; toplumun ihtiyaç duyduğu ürünlerin üretilmesi ve sunulması gibi çok önemli bir toplumsal sorumluluğu üstlenir. Girişimcilerin geliştirdiği iş fikirleri paralelinde bir araya getirilen kaynaklar ortaya işletmeleri, işletmeler de ihtiyaç duyulan malları ve hizmetleri üretir. Bu ürünlerin niteliği ve ihtiyaçlarımızı karşılama düzeyi girişimcinin niteliğine bağlı olarak değişir. Girişimcinin, ihtiyaçları tespit etme ve karşılama yeteneği yükseldiğinde pazara sunulan ürün ve hizmetin niteliği de artar.
İYİ BİR GİRİŞİMİN KOŞULU NEDİR?
Girişimin bu ticari amaçlara ulaşabilmesi için ise sunulan ürün ve hizmetler yoluyla tatmin sağlaması gereklidir. Girişimci, ürün ve hizmetlerini rakiplerinden daha iyi veya farklı şekilde sunduğu ölçüde müşterilerinin beğenisini kazanacak ürün ve hizmeti talep edilecektir. Bu talep ölçüsünde de kâr elde edip büyüyecek. İyi bir girişimin olmazsa olmaz koşulu, ürettiği ürün ve hizmet ile müşterinin beğenisini kazanmaktır.
GİRİŞİM İÇİN NE KADAR SERMAYE GEREKİR?
Girişimcilikte başarısızlık tehlikesi de vardır. Başarısızlığın temel nedenlerinden biri finansal kaynak yetersizliğidir. Bu nedenle girişimcinin yeterli sermayeyle yola çıkması ve yatırım alması önemlidir. Ülkemizde mikro işletmelerin yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 3 milyon TL'ye yaklaşabilir. Bu kapsamda girişimciliğin ilk adımlarında 3 milyon liraya ihtiyaç duyulması muhtemeldir. Ancak girişim sermayesi; yapılacak iş ve kullanılacak teknolojiye göre değişir.
GİRİŞİM İÇİN FİNANSMAN NASIL BULUNUR?
Sermaye ve finansman sağlamak için şu yollar denenebilir:
Finansman sağlama: Başka bir işten edindiğinizi tasarrufları veya geliri kullanmak veya işletme giderlerini ödemek için kişisel bireysel kredi çekmek.
Çevrenizden bulma: Arkadaşlarınızdan veya aile üyelerinizden işletmenize yatırım yapmalarını istemek. Size kredi teklif edebilirler ve sizin de bu krediyi geri ödemek için anlaşma yapmanız gerekebilir.
Kredi kullanmak: Bunun için iyi bir kredi notuna, güçlü bir iş planına ve uygun gelire sahip olmak gerekir. Kredi alma hakkınız yoksa kefil bulmak gerekir.
Melek yatırımcılardan veya fonlardan para temin etmek: Girişim sermayesi şirketleri, işletmede özsermaye veya kısmi sahiplik karşılığında genç şirketlere yatırım yapar. Melek yatırımcılar aynı zamanda genellikle özsermaye karşılığında yeni işletmelere de yatırım yapar.
Kitlesel fonlama: Katkıda bulunan ve karşılığında bir değer alan çok sayıda kişiden para toplamayı ifade eder. Krediyi geri ödeyerek şirketin tam sahipliğini sürdürmeyi isteyip istemediğiniz veya fikrinize yatırım yapılması karşılığında kontrolden belirli ölçüde caymak isteyip istemediğiniz gibi tüm seçeneklerin artılarını ve eksilerini değerlendirmelisiniz.
Bütçe dostu online alışveriş tüyoları nelerdir?Artık alışverişlerin çoğu online yapılıyor. İhtiyaç duyulan ürünlerin internetten satın alınması hem zaman hem de paradan tasarruf sağlayabilir. Tek yapmanız gereken sepete eklemeden önce bu adımları takip etmek!