Gıda işletmelerine 227 milyon lira para cezası

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılında gıda işletmelerine yönelik denetimlerde 227 milyon liranın üzerinde idari para cezası verildiğini ve 118 işletme hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Güncelleme:

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in gıda denetimlerine ve taklit-tağşiş ürünlere ilişkin sorularına yazılı yanıt veren Yumaklı, bakanlığın çeşitli gıda denetimleri yaptığını hatırlattı. Yumaklı, taklit veya tağşiş yapıldığı tespit edilen ve insan sağlığını tehlikeye atan gıda üreticileri ile satıcılarının düzenli olarak kamuoyuna duyurulduğunu belirtti.

Gıda güvenliğini sağlamak ve tüketicileri yanıltmayı önlemek amacıyla üretici ve dağıtıcı işletmelere yönelik kontrollerin risk esasına göre planlandığını, ön bildirim gereken durumlar dışında denetimlerin habersiz yapıldığını vurgulayan Yumaklı, bakanlığın gıda güvenliği konusunda yasalarla verilen tüm yetkileri kararlılıkla kullandığını ifade etti. Gıda güvenliğini sağlama, tüketiciyi koruma ve bilgilendirme çalışmalarının kesintisiz sürdüğünü belirterek, 2024 yılının ilk dört ayına ait denetim sonuçlarını paylaştı.

Yumaklı'nın verdiği bilgilere göre, 3 Mayıs 2024 itibarıyla gıda işletmelerine 375 bin 246 denetim yapıldı ve bu denetimlerde 4 bin 990 işletmeye toplamda 227 milyon 146 bin 180 lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca, 118 işletme hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Bakanlık kontrol görevlileri tarafından çiğ kırmızı et, kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve kırmızı et ürünlerinde domuz eti ve tek tırnaklı hayvan eti aranması amacıyla numuneler alınarak analizler yapıldı ve mevzuata aykırılık tespit edilen durumlarda gerekli yasal işlemler gerçekleştirildi.
 
 

Etiketler gıda
Yorumlar
Kalan Karakter 800