Eşya Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Alışveriş kredisi olarak da adlandırılan eşya kredisi fiyatı diğerlerine oranla daha yüksek olan ürünleri alırken bankalar ve markaların işbirliğiyle bizlere sunuluyor. Peki nasıl hesaplanmalı?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEşya kredisi, alışveriş kredisi ve tüketici kredisi bu kredi türüne verilen isimlerden bazıları. Aslında eşya kredisi ihtiyaç kredisinin bir alt kategorisidir ve eşya kredisi almanın şartları da ihtiyaç kredisiyle aynıdır. Yani bir iş yerinde belli bir süredir sigortalı çalışıyor olmanız, kredi puanınızın yüksek olması ve 18 yaşından büyük olmanız aranan bu kredi de aranan şartlardan bazıları.
Eşya kredisi alırken hesaplama yapmak diğer kredilere oranla daha kolay. Genelde bankalar ve markalar arasında bir anlaşma imzalanıyor. Yani bir çamaşır makinesi markası ile bir banka anlaşmaya yapıyor. Normalde 3000 lira olan makineyi 48 ay vade ile bir bankanın eşya kredisi aracılığıyla satışa çıkarıyor. Yani siz genelde banka seçimi yerine ürün seçimi yapıyorsunuz.
Kredi Hesaplama
Alışveriş yapmadan önce ilk olarak ürünün en uygun olarak o mağazada satıldığından emin olun. Verilecek kredinin vade sayısı ve sizin her ay ödeyeceğiniz rakam eşya kredilerinde en çok dikkat etmeniz gereken konu. Eşya kredilerinde yasal düzenlemeler gereği en fazla 48 ay vade olabiliyor. Siz ödeyeceğiniz rakamı isterseniz daha kısa bir vadede isterseniz de bu 48 aylık vadede ödeyebilirsiniz.
Alışveriş kredilerinde de genelde vadelerde eşit ödeme yapılıyor. Bunun yerine peşin olarak bir kısmını ödeyebilirim diyorsanız ya da ben ara ödemeler yapabilirim diyorsanız mağaza ve banka görevlisi ile konuşmanızda fayda var.
Eşya kredisi hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için tıklayın.
İstek mi, İhtiyaç mı?
Eşya kredisi alırken de kendi gerçeklerinizin bilincinde olmalısınız. Öncelikle bunun bir istek mi, yoksa ihtiyaç mı olduğuna karar vermelisiniz. Eğer istekse öncelikle bütçenizi zorlayıp zorlamayacağına bakın. Bu eşyayı almak maddi olarak sizi sarsmayacaksa ve gerçekten istiyorsanız alışverişi gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Fakat bu eşya bir istekse ve ekonomik olarak sizi zor duruma düşürecekse ya da ihtiyaçlarınızı almaktan alıkoyacaksa bunu bir hedef olarak belirlemelisiniz. Yani kendinize o eşyayı alacak kadar para biriktirme hedefi koymalısınız.
Alışveriş kredisi hakkında aklınıza takılan tüm soruları bize sorabilirsiniz.