Elektrik Tüketici Hizmetlerinde Yeni Dönem: Artık Bu Yeni Kurallar Geçerli Olacak!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tüketici hizmetlerine yeni düzenlemeler getirdi. EPDK, Kaçak Elektrikle Mücadele ve Tüketici Haklarında Önemli Değişikliklere gitti. Detaylar işte sizlerle….

Güncelleme:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliğinde önemli değişikliklere giderek hem kaçak elektrikle mücadeleyi güçlendirdi hem de tüketicilerin haklarını ve hizmet kalitesini artırmaya yönelik adımlar attı. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelik, elektrik sektöründe bir dizi yenilik getiriyor.

Tüketici Odaklı Düzenlemeler

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğe göre Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik piyasası tüketici hizmetlerinde şu değişikliğe gitti;

  • Yönetmelikte "düşük tüketimli" ifadesi yerine, "yıllık tüketimi 100 bin kWh'ın altında olan tüketiciler" tanımı getirildi.
  • Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ), serbest tüketicilerin enerji tedarikçilerinin tekliflerini karşılaştırabileceği ve ikili anlaşmalar yapabileceği bir platform kuracak. Bu platform, tüketicilere daha şeffaf ve rekabetçi bir ortam sunmayı hedefliyor.

Fatura Tahsilatında Ücret Yok:

Görevli tedarik şirketleri veya hizmet alımı yapılan kişiler, fatura tahsilatı için tüketicilerden herhangi bir ad altında ücret talep edemeyecek.

Tüketim Bilgilerine Kolay Erişim:

Tedarikçiler, tüketicilere güncel ve geçmiş faturalarını, benzer tüketicilerle tüketim karşılaştırma bilgilerini internet sitelerinde ve mobil uygulamalarında sunmakla yükümlü olacak.

Sayaca Ulaşılamaması Durumunda Fatura Düzenlemesi:

Dağıtım şirketinin, tüketicinin engellemesi nedeniyle sayaca ulaşamaması durumunda, geçmiş tüketim verileri veya benzer tüketim yerlerinin verileri dikkate alınarak fatura düzenlenebilecek. Bu düzenleme, faturalandırma süreçlerinde olası aksaklıkları gidermeyi amaçlıyor.

Kaçak Elektrikle Daha Etkin Mücadele

Yayımlanan yönetmeliğe göre; kaçak elektrik tespit ve tahakkuk işlemleri için su, doğalgaz ve internet gibi şebeke/altyapı kuruluşlarından sağlanan bilgiler kullanılabilecek. Bu işbirliği, kaçak kullanımın tespitinde etkinliği artıracak.

Ayrıca kaçak elektrik kullanan abonelerin sayaçları, dışarıdan müdahaleyi engelleyen kesme sistemli sayaçlarla değiştirilebilecek veya elektriğin tüketici tarafından tekrar bağlanmasını önleyecek teknolojik yöntemler uygulanabilecek.

Fider Bazlı Kesinti:

EPDK tarafından belirlenen yüksek kayıplı bölgelerde, kaçak kullanımın yüksek olması veya borçtan dolayı kesme taleplerinin toplam tüketici sayısının %50'sinden fazla olması durumunda, düzenli tüketicilerin enerji tedariki sağlanması şartıyla fider bazlı enerji kesintisi yapılabilecek. Bu uygulama, kaçak kullanımdan kaynaklanan olumsuz etkileri azaltmayı hedefliyor.

Kaçak Tüketim Hesaplamasında Standartlar:

Kaçak elektrik enerjisi tüketim miktarının hesaplanmasında ortalama günlük çalışma saatleri farklı kullanım alanları için standartlaştırıldı. Örneğin, meskenlerde 5 saat, tarımsal faaliyetlerde 8 saat, sanayide ise vardiya sayısına göre 7-21 saat aralığında hesaplama yapılacak.

Yorumlar
Kalan Karakter 800