Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplandı: Zirai Dondan, Enflasyonda Kadar Tüm Konular Gündemdeydi...

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Giresun'da toplandı. Toplantının sonrası yapılan yazılı açıklamada uygulanan bütüncül politikalar sayesinde makro finansal istikrarın güçlendiği, ekonomide dengelenmenin sağlandığı ve cari açığın önemli ölçüde azaldığı vurgulandı.

Güncelleme:

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Giresun'da bir araya gelerek Türkiye ekonomisindeki son durumu ve gelecek adımları değerlendirdi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, uygulanan bütüncül politikalar sayesinde makro finansal istikrarın güçlendiği, ekonomide dengelenmenin sağlandığı ve cari açığın önemli ölçüde gerilediği vurgulandı. Giresun'da gerçekleştirilen toplantı sonrası yayımlanan bildiride, temel hedeflerden biri olan fiyat istikrarına ulaşma yolunda dezenflasyon sürecinin başarıyla ilerlediği ve yıllık enflasyonun 10 aydır düşüş eğiliminde olduğu belirtildi. Kurul tarafından yapılan açıklamada, "Programımız kapsamında ekonomimizin temelleri sağlamlaşmış ve aynı zamanda da dayanıklılığı artmıştır. Yurt içi ve küresel piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmelerin ekonomimize etkisinin kısa süreli ve sınırlı kalması için güçlü bir koordinasyon içinde gereken tüm adımları atıyoruz," ifadelerine yer verildi.

Dengeleme ve Yapısal Reform Vurgusu

Açıklamada, sürdürülebilir, yüksek ve kapsayıcı büyüme hedefi doğrultusunda rekabet gücünü ve verimliliği artıracak yapısal reformların hayata geçirildiği bilgisine yer verilirken, sanayide yapısal dönüşümü desteklemek amacıyla aktif sanayi politikalarının uygulandığı, yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandırıldığı bildirildi. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) ve HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı gibi mekanizmalar aracılığıyla stratejik yatırımların ve yüksek katma değerli üretimin teşvik edildiği yinelendi.

Ekonomik aktivitedeki ılımlı seyre karşın 2024 yılında yaklaşık 1 milyon kişilik istihdam artışı sağlandığına dikkat çekilen açıklamada, işsizlik oranının tek haneli seviyelerde seyrettiği belirtildi. Ayrıca, 2025 yılında başlayan İstihdamı Koruma Destek Programı kapsamında tekstil, giyim, deri ve mobilya imalatı sektörlerindeki KOBİ'lere çalışan başına aylık 2 bin 500 Türk lirası destek verildiği hatırlatıldı.

Zirai Don ve Gıda Arzı Güvenliği

Son dönemde yaşanan zirai don olayına da değinilen açıklamada, ilk tespitler ve saha gözlemlerine göre bazı meyve çeşitlerinin farklı oranlarda etkilendiği ancak, "Başta hububat, baklagiller olmak üzere yağlı tohumlar da stratejik öneme sahip tarım ürünlerinde yurt içi gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir risk bulunmamaktadır. Üretimin devamlılığı ve tüketicinin makul fiyatlarla gıdaya erişimi hususunda gerekli tüm önlemler alınmaktadır," denilerek gıda arzı güvenliğine ilişkin endişelerin önüne geçildiği mesajı verildi.

Bölgelerin potansiyelini harekete geçirecek bölgesel gelişme politikalarına devam edildiği aktarılan açıklamada, EKK toplantısında ihracatın ithalat bağımlılığını azaltmaya, Türkiye'nin küresel ticaretten daha fazla pay almasını sağlamaya, teknoloji yoğun ve katma değeri yüksek üretimi artırmaya yönelik ek adımların istişare edildiği bildirildi. Bu kapsamda, uluslararası ticaretteki korumacılık eğilimlerinin dış ticaret için oluşturabileceği olası riskler ve fırsatların değerlendirildiği ifade edildi.

Kurul, kararlılıkla uygulanan ekonomi programı kapsamında enflasyonla mücadeleye devam edileceğini ve mali disiplinin titizlikle korunacağını vurgularken, ekonomideki kazanımları daha ileriye taşımak için katma değerli üretimi, istihdamı, yatırımı ve ihracatı desteklemeyi sürdüreceğini açıkladı.

Yoğun görüşmelerin gerçekleştiği toplantıya, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile bazı bakan yardımcıları ve ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800