Dört para kişiliğinden hangisi sizsiniz?
Para kararlarınızı gerçekten neyin yönlendirdiğini hiç merak ettiniz mi? Örneğin, doğum gününüz için para aldığınızda, hepsini bir kerede mi harcıyorsunuz yoksa bir kenara mı atıyorsunuz? Veya maaş günü banka hesabınıza para yattığında ilk yaptığınız şey nedir?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlPara kararlarınızı gerçekten neyin yönlendirdiğini hiç merak ettiniz mi? Örneğin, doğum gününüz için para aldığınızda, hepsini bir kerede mi harcıyorsunuz yoksa bir kenara mı atıyorsunuz? Veya maaş günü banka hesabınıza para yattığında ilk yaptığınız şey ne? Bu sorulara verdiğiniz cevaplar para kişiliğinize dayanıyor olabilir. Ve finansal alışkanlıklarınızın arkasındaki nedeni ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir.
Peki, bu dört para kişiliğinden hangisine “O benim” diyebiliyorsunuz?
1. Kazanan veya Paraya Tapan
Paraya tapan birisiniz, şüphesiz. Sürekli olarak nakit akışınızı artırmanın yollarını düşünüyorsunuz. Ek bir koşuşturma, o iş promosyonu için çalışma veya işyerinde bir satış bonusu için uğraşıyorsunuz. Kazancınızı artırmak için ikinci el ıvır zıvırlara kadar her şeyi satmaya meyilli olmanız şaşırtıcı değil.
Sizi mutlu eden şey: Harcamak, biriktirmek ve yatırım yapmak için tüm paraya sahip olmak.
Sizi strese sokan: Kişisel yükümlülükler ve kazanç potansiyelinize engel olan zaman veya para kısıtlamaları.
Sizi motive eden şey: Mümkün olan tüm parayı elde etme ve biriktirme ihtiyacı.
Ödeme aldığınızda yaptığınız ilk şey: Bu fonları bölüştürmek için bir plan yaparsınız.
Güçlü yönleriniz: Zor günler için daha fazla yol planlamak.
Artan avantajınız: Mutluluğunuz ve finansal sağlığınız için paranın ne kadar önemli olduğunu bilmek güzel olsa da fazlaca takıntılı olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun yerine, odağınızı değerlerinize ve hedeflerinize ve paranın bunları hizalamanıza nasıl yardımcı olabileceğine odaklanmayı deneyin.
2. Kaçınan
Siz ve para hiçbir zaman en iyi arkadaş olmadınız. En iyi ihtimalle elinizde çabucak kaybolan bir şey ve en kötü ihtimalle geceleri sizi ayakta tutan 7/24 endişe. Ne pahasına olursa olsun banka hesabınıza bakmaktan kaçınırsınız. Ve bankalar ve kredi ile geçmiş deneyimleriniz büyük olasılıkla tatsız olmuştur.
Sizi mutlu eden şey: Parayla ilgili hiçbir şey düşünmek zorunda kalmamak.
Sizi strese sokan şey: Para durumunuzla uğraşmak zorunda kaldığınız zamanlar.
Sizi motive eden şey: Gerçekçi olalım: Bu, para durumunuzla uğraşmak zorunda kalmamanın geçici bir rahatlaması. Çünkü para durumunuzda gerçekte neler olup bittiğini görmek stresli olabilir.
Ödeme aldığınızda yaptığınız ilk şey: Genellikle hiçbir şey. Banka bakiyenizin ekside olmadığından emin olmak için kontrol edebilirsiniz.
Güçlü yönleriniz: Para durumunuzu aşırı analiz etmemek. Genellikle her bir satın alma işlemi için endişelenmezsiniz.
Artan avantajınız: Paranızı düzgün bir şekilde alamamanın olumsuz etkilerini anlayarak, yavaş yavaş daha fazla uygulamalı olmaya doğru adım atabilirsiniz.
3. Harcamacı
Geliriniz genellikle, herhangi bir fon banka hesabınıza ulaşmadan önce harcanmıştır. “İstiyorum ve şimdi istiyorum” zihniyetiyle, iki kez düşünmeden satın alımlarda nakit ödeme eğilimindesiniz.
Sizi mutlu eden şey: Paranızla istediğinizi yapmak.
Sizi strese sokan şey: Bütçe yapmak, harcama alışkanlıklarınızdan sorumlu olmak ve satın alabileceğiniz şeyler konusunda kısıtlı hissetmek.
Sizi motive eden şey: Çevrimiçi istek listenizdeki her şeyi alışveriş sepetine taşımak.
Ödeme aldığınızda yapacağınız ilk şey: Bir mini alışveriş çılgınlığına gitmek.
Güçlü yönleriniz: Muhtemelen eğlenceli zamanlar geçirdiğiniz ve güzel kıyafetlerin tadını çıkardığınız, gösterişli restoranlarda yemek yediğiniz ve oldukça havalı seyahatlere çıktığınız zamanlar.
Artan avantajınız: Müsrif olmak eğlenceli. Ta ki başınızı belaya sokana kadar. Herhangi bir parayı saklamayarak borca düşebilirsiniz veya krediniz büyük bir darbe alabilir. Kulağa heyecan verici gelmeyebilir, ancak harcamalarınıza bazı sınırlar koymayı deneyin ve size uygun bir bütçe belirleyin.
4. İstifçi
Para mantranız şudur: “Tasarruf edilen bir kuruş, kazanılan bir kuruştur.” Geriye bakıyorsunuz ve neredeyse tüm banka işlemlerinizi dikkatlice gözden geçiriyorsunuz.
Sizi mutlu eden şey: Faturalarınızı karşılamak ve para hedeflerinize koymak için bol miktarda nakit.
Sizi strese sokan şey: Acil durum fonunuzda yeterince olmaması.
Sizi motive eden şey: Konfor ve güvenlik ihtiyacınız.
Ödeme aldığınızda yaptığınız ilk şey: Para hedeflerinizi otomatik pilotta belirlersiniz ve uygulamanızdaki her banka kartı işlemini inceleyebilirsiniz.
Güçlü yönleriniz: Beklenmedik bir masrafla karşılaştığınızda, acil durum fonunuz iyi bir şekilde tamamlanır. İster işinizi kaybetmek ister köpeğinizin beklenmedik bir şekilde hastalanması ve veteriner ziyaretine ihtiyacı olsun, genellikle bunu atlatmak için bir kenara yeterli paranız olur.
Artan avantajınız: Banka hesabınızın sonunda emsallerinize göre daha fazla sıfır olabilir. Sizi mutlu eden alışverişlerden kendinizi mahrum bırakmak da iyi bir şey değil. Denge sağlayın.
İlham Veren Girişimcilik HikayesiAlp Onur’un girişimcilik hikayesi nasıl başladı? İşte size ilham olacak hayat dersi: