Darphane’den UTTS İle İlgili Açıklama Geldi: Cip Maliyeti 5 Lira Mı? İşte UTTS Hakkında Bilgiler...
Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) projesi hakkında çıkan iddialara yönelik bir açıklama yayınladı. Ortaya çıkan iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, bu UTTS hakkında tüm gerçekler açıklandı…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlDarphane, “son zamanlarda bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya platformlarında UTTS projesi ile ilgili çeşitli iddialar ortaya atılmıştır. Bu iddiaların başında, UTTS'de kullanılan çiplerin maliyetinin yüksek olduğu ve bu çiplerin İsrail veya Kanada menşeili olduğu yönündeki ifadeler yer almaktadır. Ayrıca, sosyal medyada Turpak isimli bir firmanın UTTS projesiyle ilişkili olduğu iddia edilmiştir” diyerek UTTS hakkında ortaya atılan iddialar hakkında gerçekleri açıkladı.
Darphane'den UTTS İle İlgili İddialara Yalanlama
Darphane, yaptığı açıklama ile söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek şu detayları açıkladı.
Darphane, UTTS'de kullanılan çiplerin maliyetiyle ilgili iddiaların tamamen asılsız olduğunu vurguladığı açıklamada, sosyal medyada 5 TL olarak belirtilen çiplerin otomotiv sektöründe kullanılmayan normal devre çipler olduğunu ve Taşıt Tanıma Birimlerinde kullanılan çiplerin fiyatının ise 8-10 USD seviyesinde olduğu ifade etti. Ayrıca, Taşıt Tanıma Birimi üretim maliyetlerinin toplamda 16-18 USD civarında olduğu belirtilerek, bu maliyetlere yatırım, lojistik, stok, finansman, satış, bakım, onarım, garanti ve işletme giderlerinin dahil olmadığı vurguladı.
Sosyal medyada adı geçen Turpak firması ile ilgili açıklama yapan Darphane, Sosyal medyada adı geçen Turpak firması ile ilgili hiçbir ilgilerinin bulunmadığını açıklayarak, Turpak'ın sadece otomotiv sektöründe Taşıt Tanıma Birimi montaj işinde faaliyet gösterdiği ve UTTS yatırım ve işletme sürecinde yer almadığı belirtti. Turpak'ın UTTS yüklenicisi veya tedarikçisi olmadığı, sadece yetkilendirilen montaj firmalarından biri olduğu aktardı.
Ekipmanların Menşei:
Darphane, UTTS'de kullanılan ekipmanların İsrail veya Kanada menşeili olduğu yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını belirtmiştir. Açıklamada, UTTS ile ilgili yazılım geliştirmelerinin Türk mühendisler tarafından yapıldığı ve herhangi bir güvenlik sorunu bulunmadığını açıkladı.
Darphane, gerçek dışı haber ve yorumlara itibar edilmemesi gerektiğini belirterek, yalan ve yanlış bilgileri alenen yayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı.
UTTS hakkında güncel bilgiler ise şöyle:
- UTTS kapsamında Taşıt Tanıma Birimi (çip) satış fiyatı 1.413 TL + Montaj + KDV tutarındadır.
- Taşıt Tanıma Birimlerinin montaj bedeli 912 TL'dir.
- Türkiye'de özel sektörde satılan benzeri çiplerin bedeli 1.800 TL civarındadır.
- UTTS sayesinde özel taşıt tanıma sistemi ekipmanları millileştirilmiş ve adil rekabet ortamı sağlanmıştır.
- Bugüne kadar 5 milyondan fazla Taşıt Tanıma Birimi siparişi verilmiş ve 700 bini aşkın taşıtın montaj işlemleri tamamlanmıştır.
Darphane'nin açıklaması, UTTS projesi hakkında ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve projenin şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü göstermektedir. Vatandaşların, doğru bilgilere ulaşmak için Darphane'nin resmi açıklamalarını takip etmeleri önemlidir.