Çeyiz Hesabı Nedir, Nasıl Açılır?
Düğünlerin pahalı olduğu günümüzde devlet çeyiz hesabı seçeneğini size sunuyor. Evlenmeden önce birikim yapmak isteyenlerin kullandığı çeyiz hesabı nedir, kimler çeyiz hesabı açabilir, şartlar neler? Çeyiz hesabıyla ilgili detaylara gelin hep birlikte bakalım.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEvlenmek büyük masraf. Evlenmeden önce uzun bir süre hazırlık yapmak ve bütçeyi planlamak gerekiyor. Özlem Denizmen'in Evlenecek Çiftlere Bütçe Tavsiyeleri konulu yazısı bu anlamda faydalı olacaktır.
Evlenecek çiftlerin incelemesi gereken önemli bir konu da çeyiz hesabı... 2015 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren çeyiz hesabı evlenecek kişilere katkı sağlıyor. Fakat çeyiz hesabının birden fazla şartı bulunuyor.
Çeyiz Hesabında Yaş Sınırı Var Mı?
Öncelikle çeyiz hesabı açmanız için 27 yaşını geçmemiş olmanız gerekiyor. 27 yaşını geçenler çeyiz hesabı açabiliyor. Eğer 18 yaşınızdan küçükseniz velinizle birlikte çeyiz hesabı açabilirsiniz. Türk vatandaşı ya da mavi kart sahibi olanlar çeyiz hesabı açabilirler. Unutmadan eklemek gerekiyor, çeyiz hesabı açmanız için ilk evliliğinizi yapıyor olmanız lazım. Çeyiz hesabı desteğinden yararlanmak için en az 3 yıl boyunca bankada birikim yapmanız gerekiyor. Bu birikimi yaparken devlet de size katkı sağlıyor. Minimum 100 TL, maksimum 1000 TL ödeme yaparak çeyiz hesabınızda para biriktirebilirsiniz. Bu ödemelerinizi 3 ayda bir yapma şansınız var. Fakat 3 ayda bir yaptığınız zaman yatıracağınız miktarın 3 katını ödemeniz gerekiyor. Yani aylık da ödeseniz 3 ayda bir ödeme yapsanız da yatıracağınız para değişmiyor.
Çeyiz Hesabı Devlet Katkısı Ne Kadar?
Çeyiz hesabının en avantajlı tarafı devlet tarafından katkı sağlaması. Devlet katkısının hesaplanmasında birikim esas alınır. Devlet katkısı ödemesi evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20'sini ve azami 5 bin TL'yi geçmiyor. Devlet katkısı düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 10'udur. Ancak ödenecek tutar 4 bin TL'yi geçmez. Devlet katkısı düzenli ödeme süresi 48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 15'idir. Ancak ödenecek tutar 4 bin 500 TL'yi geçmez. Devlet katkısı düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 10'udur. Ancak ödenecek tutar 5 bin TL'yi geçmez.
Devlet Katkısı Hangi Durumlarda Sona Eriyor?
12 aylık süre içerisinde 3 kere ödeme yapılmaması, 3 aylık ödeme planı içerisinde bir kere ödeme yapılmaması durumunda devlet katkısı sona eriyor. Aynı zamanda bir yıl içinde ikiden fazla para çekip, çekilen para sonrasında hesapta kalan tutarın yatırılması gereken en az tutarın altında kalması durumunda devlet katkısı yapılmıyor.
Çeyiz Hesabı İçin Gerekli Belgeler Neler?
Çeyiz hesabına başvuru yapabilmeniz için 27 yaşınızdan küçük olmanız, başka bir çeyiz hesabınızın olmaması gerekiyor. Çeyiz hesabınıza ilişkin bilgilerinizin bakanlık tarafından onaylı olarak paylaşılması lazım. Unutmamanız gereken ise çeyiz hesabınızın ortak kullanılmaması. Yani çeyiz hesabınız sadece size ait.
Çeyiz alışverişinde tasarruflu seçimler için bu yazımıza da göz atmayı unutmayın...