Bütçe nasıl hazırlanır? İşte en kolay yolu

Paranızı idare etmenin, hedeflerinize ilerlemenin ve böylece hayatınızı da kontrol etmenin en iyi yolu bütçe yapmaktır. Peki bütçe nedir ve nasıl hazırlanır?

Öncelikle sözlük anlamı ile başlayalım: Devletin, bir kuruluşun, bir aile veya bir kimsenin gelecekteki belirli bir süre için tasarladığı gelir ve giderlerinin tümüne bütçe deniyor.

Bütçe hem aile, hem firmalar hem de devletler için düzenli ekonominin yapı taşıdır. Gelir-gider seviyesinin dengede kalabilmesi için mutlaka bütçe planlaması yapılması gerekiyor... Bütçe planlaması yapmamış bir devlet, kuruluş, aile veya bireyin ekonomik açıdan sıkıntı çekmesi ne yazık ki kaçınılmaz. Bütçe yapanlar için ise hem ekonomik hem de sosyal hayat çok daha rahat yönetilebilir olur.

İyi bir bütçe planlaması yapmak, aynı zamanda satın aldığınız ürünlerin ihtiyaç mı istek mi olduğunu kavramanızı sağlar. Ben bu parayı nereye harcadım, demenin önüne geçer.

Bütçe nasıl yapılır?

1.Temelleri sağlam olan bir bütçenin kolay kolay yıkılması zordur. Bunun için de en iyi yöntem geçmişe bakarak analiz etmektir. Geçtiğimiz aylarda en çok nelere para harcadığınızı düşünün. Bunları rapor edin. Ek harcamalarınız ve bunlara sebep olan durumları tespit edin. Bunun için kredi kartı ekstrelerinizi de kontrol edebilirsiniz.

2.Gelir kaynaklarınızı belirleyin.

Maaşınızı, ek işlerinizi belirleyin ve gelir tablosu oluşturun. Fakat prim, bahşiş gibi sürekli değişen gelirleri, asıl geliriniz olarak düşünmeyin.

3.Giderlerinizi belirleyin.

Bütçe oluşturmanın püf noktası, alınanların zorunlu olup olmadığıdır. İstek ve ihtiyaç noktasında bir tablo oluşturmalısınız. Önce giderlerinizi yazın sonra da bunların hangilerinden vazgeçebileceğinizi düşünün. Bütçe yapmak için Moneye uygulamasını kullanabilrisiniz. 

4.Gelir-gider dengesini kurun.

Gelir-giderlerimizi tespit ettik. Şimdi sırada iki tabloyu birleştirmekte. Önce bir denge oluşturmalı, sonra da birikime ve yatırıma para artırmalıyız.

 5.Yoksa tablonuz kırmızı alarm mı veriyor?

Gelirleriniz giderlerinizden fazlaysa her şey yolunda demektir. Bu parayı birikim ve yatırıma ayırabilirsiniz. Peki ya giderleriniz fazlaysa? Bu durumda yapabileceğiniz şey; 3.maddeye tekrar dönmeniz olacaktır. Gider tablosundan kısmaya çalışın. Bahsettiğimiz gibi, belki de sizin ihtiyaç sandığınız şey aslında ihtiyaç değildir.

6. İşin içinden çıkamıyorsanız gelir kaynağınızı artıracak yollar arayın.

Madem giderleriniz gelirlerinizden çok, gelirleri artırmanın yollarını bulun. Bu noktada ek işler imdadınıza yetişecektir.

7.Gelecek ay için iyi bir bütçe oluşturmaya hazırsınız.

İlk ayınız biraz zor geçebilir. Hatta bütçenizi yeniden gözden geçirmeniz de gerekebilir. Bunlar sizin gideceğiniz yoldaki sadece ufak tefek işler. Siz sabırlı ve planlı olursanız yol sizi paranızı ve hayatınızı yönetmeye götürecek. Böylece finansal özgürlüğü yakalayacaksınız.

HAYIR Demeyi Öğrenin!Hayır demeyi biliyor musunuz? Aslında “Affedersiniz, yapamam" harika bir cevap ve vermeniz gereken tek cevaptır.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800