Borsa İstanbul, ocakta tüm borsaları geçti! 6 ayın en güçlü yükselişi...

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, ocakta yüzde 13,74 artışla son 6 ayın en güçlü yükselişini kaydetti.

Dünya genelinde merkez bankalarının para politikalarına yönelik belirsizlikler ve Orta Doğu'da devam eden jeopolitik risklerle birlikte, dünya borsaları yılın ilk ayında karmaşık bir seyir izlerken, BIST 100 endeksi küresel pay piyasaları arasında öne çıkmayı başardı.

BIST 100 endeksi, ocak ayında yüzde 13,74 artarak 8.496,66 puana yükseldi ve bu süreçte 8.577,35 puanla rekor seviyeye ulaştı. Dolar bazında değerlendirildiğinde ise BIST 100 endeksi yüzde 10,47 artışla 280 puana çıkarak dikkat çekti.

Bankacılık endeksi yüzde 9,72 ve holding endeksi yüzde 15,99 artış kaydederek yılın ilk ayındaki performansını güçlendirdi. Bilişim yüzde 31,89, turizm yüzde 26,29 ve iletişim yüzde 23,91 ile en fazla kazanan sektörler arasında yer aldı.

En çok işlem gören hisseler

BIST 100 endeksine dahil hisselerden 96'sı değer kazanırken, 4'ü değer kaybetti. Türk Hava Yolları, Türkiye İş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bankası, Akbank ve Ereğli Demir Çelik en çok işlem gören hisseler arasında yer aldı.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yüzde 46,08 artışla en fazla yükselen hisse olurken, Tatlıpınar Enerji Üretim ve Akfen Yenilenebilir Enerji de dikkat çeken performans sergiledi. Qua Granite, Hektaş ve Aksa Akrilik ise yatırımcısını üzen hisseler arasında yer aldı.

En iyi performans gösteren hisseler

Son 5 yılın ocak aylarında Borsa İstanbul'da endekse göre daha iyi performans gösteren 44 hisse senedi belirlenirken, sektör endeksleri açısından halka arz, madencilik, spor, sigorta, metal eşya makina, elektrik ve hizmetler endeksleri, ortalama getiride BIST 100 endeksine göre güçlü bir performans sergiledi.

Öne çıkan hisseler arasında Escort Teknoloji, Pamel Elektrik, Koray Gayrimenkul, Acıselsan, Tek Art İnşaat, Kuyas Yatırım ve Kardemir (B) bulunuyor.

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından açıklanan Risk Eğilim Endeksi (REKS) verilerine göre, 26 Ocak itibarıyla yabancı yatırımcıların risk iştahı 67,3, yerli yatırımcıların risk iştahı 63,3 seviyesinde bulunurken, tüm yatırımcıların risk iştahı 57,5 oldu. REKS'in 50 seviyesinin üzerinde olması yüksek risk iştahını, altında olması ise düşük risk iştahını gösteriyor.

Öte yandan, dünya genelinde önemli merkez bankalarının şahin para politikalarının sona erme beklentileri artarken, faiz indirim döngüsüne ilişkin belirsizlikler devam ediyor.

Dünya genelinde ilk sırada Borsa İstanbul var

BIST 100 endeksi, aylık performans açısından değerlendirildiğinde, Ocak 2024'te dünya genelinde öne çıkan borsalar arasında lider konumda bulunuyor.

Yılın ilk ayında New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 1,02, Dow Jones endeksi yüzde 1,22 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,59 artış kaydederken, Asya'da ise Japonya hariç diğer bölgelerde satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Nikkei 225 endeksi Japonya'da yüzde 8,43 yükselirken, Çin'de ekonomik aktivitenin yavaşlamasına işaret eden verilerle Şanghay bileşik endeksi yüzde 6,27 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 9,16 geriledi.

Avrupa'da ise FTSE 100 endeksi İngiltere'de yüzde 1,33 gerilerken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,91 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,51 yükseldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerçekleştirilen "Yatırımcı Günü" toplantıları ve uluslararası yatırım kuruluşlarının olumlu değerlendirmeleri, Türkiye ekonomisine olan ilgiyi artırdı. J.P. Morgan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın düzenlediği Yatırımcı Günü'ne gösterdiği ilgi, uluslararası alanda olumlu bir yansıma buldu.

Özellikle TCMB'nin TL varlıklarını desteklemeye yönelik attığı adımlar ve yabancı yatırım kuruluşlarının olumlu değerlendirmeleri, Türkiye'nin ekonomik potansiyeli konusundaki güveni artırmaya devam ediyor. Norveç Varlık Fonu'nun Türkiye'deki yatırımları da bu olumlu havayı destekleyen unsurlar arasında yer alıyor.

Etiketler BIST100
Yorumlar
Kalan Karakter 800