Arbitraj Nedir, İşlemi Nasıl Yapılır?
Arbitraj, çok farklı ülkelerin piyasalarda kote edilen döviz kurları arasındaki farklılıktan yararlanılarak kazanç sağlama amacı ile bir paranın, ucuz olan piyasadan alınıp pahalı olan piyasalarda satılmasına denir.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlArbitraj, çok farklı ülkelerin piyasalarda kote edilen döviz kurları arasındaki farklılıktan yararlanılarak kazanç sağlama amacı ile bir paranın, ucuz olan piyasadan alınıp pahalı olan piyasalarda satılmasına denir. Arbitraj yaparken malın alışı ve satışı miktarı arasındaki farka da arbitrajının karı denmektedir. Arbitrajın risksiz olması onu diğer spekülasyonlardan ayıran en önemli özelliktir. Arbitraj işlemlerinden elde edilmiş olan kazançlar, arbitraj kazançlarının altında değerlendirilmesinden dolayı vergiden muaf özellik gösterirler. Ortaya çıkan arbitraj fırsatı ise, devlet tahvili ya da mevduat faizlerinin sağlamış olduğu risksiz getiri oranlarından çok daha fazla kazanç sağlamıyorsa amaca uygun değildir.
Merkez Bankası’nın terimler sözlüğünde arbitraj "Herhangi bir menkul kıymetin, dövizin veya malın eşanlı olarak bir piyasadan alınıp diğer bir piyasada satılarak (kıymetler birbiri ile değiştirilerek) kâr edilmesi işlemidir. Arbitraj işlemleri piyasalar arasındaki fiyat farklılıklarının azalmasına yol açar. Günümüzde iletişim teknolojisinin artması ve bilgiye ulaşma maliyetinin düşmesi ile piyasalar arası fiyat farklılığı son derece düşük olmakta, ortaya çıkan farklılıklar anlık olarak bu tür işlemlerle ortadan kalkmaktadır." şeklinde tanımlanıyor.
Arbitraj işlemi nasıl yapılır?
Arbitraj yaparken birden fazla piyasada hesap oluşturulur ve birden fazla ürün farklı piyasalardan satın alınır. Düzenli takip sistemi ile farklı bir piyasada daha düşük fiyata sahip olan bir ürün satın alınır ve yüksek fiyata sahip bir borsada varlığın satışı yapılarak risksiz kâr elde etmeye çalışılır. Bu işlemlerin mümkün olduğunca hızlı yapılması gerekir çünkü eşitsizliği fark eden kurum ve kuruluşlar duruma anında müdahale ederek oluşan fiyat farkını sabitleyerek piyasalardaki eşitsizliği ortadan kaldırır. Arbitraj yaparken işlem süresini ve işlem sırasında giden giderler de hesaplanır.