Altını Bu Yöntemle Satanlar Dikkat! Hazine Ve Maliye Bakanlığı Açıkladı: O Belge Zorunlu Hale Geldi!
Kuyumculuk sektöründe yeni bir düzenlemeye gidildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı yeni genelge ile kuyumculuk sektöründe önemli bir düzenlemeye gidildi. İşte detaylar:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBakanlık tarafından yayımlanan genelgede "Çekili Kıymetli Madenlere İlişkin Genelge" kapsamında, çekili kıymetli maden satışına sınırlamalar getirilirken, belirli şartları sağlayan gerçek kişiler ve yetkili kuyumcular haricindekilere bu yöntemle satış yasaklandığı bilgisi yer alıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, bu tür satışlarda "Kuyum Ticareti Yetki Belgesi" ibrazı zorunluluğu getirildi.
Çekili Kıymetli Maden Satışı Nedir?
Çekili kıymetli maden satışı, altın, gümüş, platin gibi değerli madenlerin doğrudan satışından farklı olarak, satış hakkının kura ile belirlendiği bir yöntemdir. Bu sistem genellikle sınırlı sayıda ürünün bulunduğu ve talebin yoğun olduğu durumlarda tercih edilir. Çekilişte hak kazanan kişiler, belirlenen süre ve fiyat üzerinden kıymetli madeni satın alma imkanı bulur.
Yeni Düzenlemenin Detayları İse Şöyle:
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle, Türkiye'de yerleşik tüzel kişilere çekili kıymetli maden satışı serbest bırakılırken, Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler için önemli kısıtlamalar getirildi. Artık Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri ile vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal ettiği belirtilen Türkiye'de yerleşik gerçek kişiler dışındaki gerçek kişilere çekili kıymetli maden satışı yapılamayacak.
"Kuyum Ticareti Yetki Belgesi" Zorunlu Hale Geldi
Yeni genelge kapsamında, çekili kıymetli maden satışı gerçekleştiren gerçek kişi kuyum işletmeleri için "Kuyum Ticareti Yetki Belgesi" ibraz etme zorunluluğu getirildi. Satış sırasında düzenlenecek faturaya da söz konusu yetki belgesinin numarası işlenecek. Ayrıca, satış sırasında ana faaliyet kodunun yer aldığı barkodlu vergi levhasının da sunulması gerekecek.
Bu düzenleme ile birlikte, çekili kıymetli maden satışlarının yalnızca resmi yetkiye sahip kişi ve kurumlar tarafından yapılması sağlanarak sektördeki kayıt dışılığın azaltılması ve şeffaflığın artırılması hedefleniyor.