Altın Alacaklar Dikkat! Kuyumcular Odası'ndan Online Alışveriş Uyarısı: "Büyük Risk Alınıyor"
Ons altının geçtiğimiz hafta 3 bin 400 dolar seviyesini aşmasının ardından altın piyasasındaki hareketlilik devam ederken, İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık'tan online altın alışverişi yapanlara önemli uyarılar geldi. İşte altın alımında dikkat edilmesi gerek detaylar:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Olİstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, kuyumcu mağazaları ile online platformlar arasındaki belirgin fiyat farkına rağmen vatandaşların online satışı tercih etmesinin büyük riskler barındırdığını belirtti. Atayık, “Online satışa karşı değiliz ama dokunmadan almayın” diyerek uyardı.
Online Satışlardaki Fiyat Farkı ve Riskler
İKO Başkanı Atayık, Dünya Gazetesi'nden Recep Erçin'e yaptığı açıklamalarda, fiziki altın yatırımcılarının gram başına 400 TL'ye varan fiyat farkına rağmen online kanalları tercih etmesinin dikkat çekici olduğunu vurguladı. Atayık, "Yatırımcının burada kuyumcuda nakit ödeme yapmak yerine aradaki büyük fiyat farkına rağmen online piyasada kredi kartıyla ödeme yaparak oluşacak büyük riski göze aldığı görülüyor. Bu hem çok riskli bir yatırım şekli, hem de piyasada ticaretin sağlıklı işlemesini zorlaştırıyor" dedi.
Atayık'a göre, dünya ve Türkiye'deki konjonktürel gelişmelerin ve artan ticaret savaşlarının güvenli liman altına olan talebi artırdığını ancak online fiziki altın satışlarındaki artışın adrese teslimat, kredi kartı imkanı ve taşıma riskinin olmaması gibi faktörlerden kaynaklandığını ifade etti.
Kuyumcuların Asıl Kazancı Takı ve Mücevherden
Yatırımlık altınların kuyumcu vitrinlerindeki yerinin sadece yüzde düzeyinde olduğuna dikkat çeken Atayık, kuyumcuların asıl kazancını yüksek katma değerli altın takı, mücevher ve gümüş ürünlerinden elde ettiğini belirtti. Yatırımlık altınların, müşteri çekmek amacıyla çok düşük kar marjlarıyla bulundurulan ürünler olduğunu söyledi.
Sektörden "Yeterli Kota" Talebi
Rekor kıran altın fiyatlarının yatırımlık altına olan talebi artırdığını ancak altın takı ve mücevher satışlarına aynı oranda yansımadığını belirten Atayık, fiyatları artıran ve sektörün rekabet gücünü azaltan etkenin altındaki kota uygulaması olduğunu savundu. Sektör olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan atölyelerin hammadde ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda altın kotası açılmasını talep ettiklerini yineledi.
"Online Satışa Karşı Değiliz Ama Dokunmadan Almayın"
Online ticarete karşı olmadıklarını ancak altın, altın takı ve mücevherin mahalle veya semtteki kuyumcudan bizzat görülerek ve dokunularak fiziki olarak alınmasını tavsiye ettiklerini belirten Atayık, bu şekilde online satışlardaki fiyat farkının da ödenmemiş olacağını ifade etti. Kuyumcular olarak online platformlarda yatırımlık altınlar yerine katma değeri yüksek ürünlerin satılmasını tercih ettiklerini dile getirdi.
Şikayetlerin Yüzde 90'ı İnternetten
Atayık, e-ticaretin sağlıklı işlemesi için hem vatandaşların hem de online alışveriş sitelerinin azami dikkat göstermesi gerektiğini vurgulayarak, İKO'ya CİMER üzerinden gelen şikayetlerin yüzde 90'ının internet üzerinden yapılan satışlardan kaynaklandığını açıkladı. Güvenli alışveriş için firmanın kuyumcu oda, dernek veya ticaret odalarına üyeliğinin ve Ticaret Bakanlığı tarafından zorunlu tutulan Yetki Belgesi'ne sahip olup olmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi.
İKO Yönetimi olarak kuyumcu esnafı ve vatandaşlar arasındaki ticaretin sağlıklı işlemesi amacıyla perakende mağazalar, atölyeler ve has altın üreticilerine yönelik ayar ve kalite denetimleri yaptıklarını belirten Atayık, ticaretin kontrol edilebilir olması ve tüketici haklarının korunması amacıyla "İKO Güvence Etiketi" sistemini hayata geçirdiklerini hatırlattı. Bu etikete katılan esnafın, sattığı ürünün kalite standartlarına uyduğunu taahhüt ettiğini sözlerine ekledi.
Pandemi sonrası artan online yönelimi gözlemleyerek e-ticaret platformlarındaki altın satışlarının sağlıklı işlemesi için Ticaret Bakanlığı ve platformlara resmi yazılar gönderdiklerini belirten Atayık, e-ticaret platformlarında satıcı olmak isteyenlerden yeterlilik belgesi veya ilgili meslek odasından faaliyet belgesi talep edilmesinin önemine değindi. Ayrıca, "İKO Güvence Etiketi"nin kullanılmasının teşvik edilmesini talep ettiklerini bildirdi.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.