1 Kuruşla Milyoner Olmanın Formülü - 30.06.2011
Ünlü fizik ve matematik dehası Einstein’a “Üstadım, gelmiş geçmiş bütün buluşlar arasında seni en çok etkileyen nedir?” diye sormuşlar. Cevabı “Valla, beni en heyecanlandıranı, bileşik getiri yani paramın zaman içinde katlana katlana büyümesi.” olmuş. (Bakın taa o zamanlarda bile ‘Para Durumu’ önemli bir konuymuş.) Peki bu buluş nasıl işliyor?...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlÜnlü fizik ve matematik dehası Einstein’a “Üstadım, gelmiş geçmiş bütün buluşlar arasında seni en çok etkileyen nedir?” diye sormuşlar.
Cevabı “Valla, beni en heyecanlandıranı, bileşik getiri yani paramın zaman içinde katlana katlana büyümesi.” olmuş. (Bakın taa o zamanlarda bile ‘Para Durumu’ önemli bir konuymuş.) Peki bu buluş nasıl işliyor? Daha da önemlisi biz bu buluştan nasıl faydalanabiliriz? Bunu size bir iş teklifi yaparak anlatacağım.
Günde 1 Kuruş Mu, 10 Bin TL Mİ?
Einstein’ı hayretler içerisinde bırakan bileşik getiriyi size bir örnekle anlatayım. Size bir iş teklifi yapacağım. Diyelim bir kuyu kazılacak ve bu bir ay sürecek. Size iki türlü ödeme yapabilirim: Her gün iş bitiminde hakkınızın karşılığı olarak 10 bin TL nakit ya da her gün kendini ikiye katlayacak 1 kuruş (1 kuruş, 2 kuruş, 4 kuruş, 8 kuruş… gibi). Hangisini kabul edersiniz. Günlük 10 bin TL’yi kabul edenlerin 31. günün sonunda 310 in TL’leri olacak. Kendini her gün ikiye katlayacak 1 kuruşa ne olacak dersiniz?
1 Kuruşun 1 Aylık Hikayesi
1. Hafta: Hiç heyecanlı değil. Sadece 1,28 TL birikti.
2. Hafta: Yine pek bir heyecan yok. Topu topu 163, 84 TL birikti.
3. Hafta: Oldu 20.971,52 TL. Senin kazanç nerede günde 10 bin TL alan adamın kazancı nerede… Çok geridesin.
4. Hafta: Hiçbir şey olmaz, sabırla bu iş olmaz, bekle bekle bir şey olmuyor diyenler hazır mısınız? 31.günün sonunda kendini her gün ikiye katlayan 1 kuruş 10.737.418,24 TL oluyor!
Evet doğru, şaka yapmıyorum. Buradan kendinize çıkarmanız gereken ders şu: Birikime küçük paralarla erken yaşta başlayalım, birikimlerimizi yatırıma çevirelim, yatırımdan gelen getiriyi de almayalım (üst üste büyüsün) ve sabredelim. İşte milyoner olmaya giden yol!
Not: Bu hikayede paranız günde yüzde yüz getiri sağlıyor yani her gün kendini ikiye katlıyor. Normal hayatta böyle getiri veren bir yatırım yok. Biliyorsunuz mevduatlar yıllık yüzde 8-9 veriyor. Ama size çarpıcı bir örnekle yatırıma bir yerden başlamanız gerektiğini hatırlatmak istedim.
Bileşik Getiri
Koyduğunuz anaparaya belki bir dönemde (1 yıl, 1 ay, 1 hafta, 1 gün) getiri eklenip, katlanarak büyümesi demek.
Küçük Birikim Büyük Yatırıma Dönüşsün
1) Küçük Başla: “Para mı var biriktireyim, bu küçük paralar la birikim mi olur?”… deme, birikime 1 kuruş ile başla. Sen nasıl çalışıyorsun, bırak o da çalışsın.
2) Bugün Başla: Bir gün başlarız deme, paranın katlayarak büyümesi için güldür güldür akan zamanın gücünden faydalan. Hemen başla birikime.
3) Elleme: Bir lokma birikince ya da yatırımın kazanç sağlayınca “Oh, ne güzel param var.” deyip çekip harcamazsan katlana katlana, kartopu gibi büyür.
4) Sabret: “Yeter artık ne için bekliyorum şu üç günlük dünyada. Paramla hemen bir şey alayım.” deme. Birikimlerin ancak sabredersen bileşik getiri katlayarak, büyüme mucizesinden faydalanabilir.
5) Hedefle Biriktir: Ben yapamam deme. Herkes biriktirebilir. Hemen kendine birkaç büyük hedef koy (ev, araba, borç, kapatma…). Bunları yaz, resimlerini etrafa as.
6) Yüzde 10 Kuralı: Her ay gelirinin yüzde 10’unu düzenli, otomatik olarak biriktir. Bunu fatura öder gibi disiplinle öde, ‘geleceğinin faturası’ olarak düşün. Özellikle önümüzdeki 12 aylık vadede, birikimlerimiz önem kazanacak. O yüzden ne bekliyoruz, haydi Türkiye birikime!
21 Kuralı
Birikim bir alışkanlıktır, edinilebilir. Araştırmalar gösteriyor ki, 21 kere (gün, hafta, ay) birikim yapabilenler hayat boyu yapabiliyorlar.
Yaz
Hedeflerini bir kağıda yazanlar, yazmayanlara göre 5-10 kat daha başarılı oluyor.
Krediler Bu Kadar Ucuzken Alsam Mı?
Soru: Gelirim 700 TL, birikimim 3000 TL, 1200 TL ise borcum var. Uygun bir kredi almayı planlıyorum. Bununla bir ikinci el araba bulursam almak istiyorum. Olmazsa para kenarda durur ya da yatırım yaparım. Bu fikri bankacı bir arkadaşım söyledi, siz ne dersiniz? Haluk
Cevap: Merhaba Haluk, cevabım hayır.
* Kredi almak için kredi alınmaz. Senin net bir ihtiyacın olması gerek.
* Nasıl ödeyeceksin? 1200 TL borcun var, bir de üstüne daha da kredi alayım diyorsun.
* Kredi bedava değil, kredinin faizi var, dosya masrafı var… Var da var.
* Ucuzken alayım, faizleri yükselecek diye ve şu an ucuz diye gerekli olmayan bir krediyi neden alasın?
* Kredi alıp riskli yatırım yapmaya karşıyım. Kredinin masrafı belli ama yatırımın getirisi belli değil.
* Sen iradeni kullan para biriktir, sonra bana yine yaz, sana yatırım konusunda bilgi vereceğim. Ben yapabileceğine inanıyorum, sen de kendine inan.
Ev Mi Alsam Araba Mı?
Soru: 27 yaşındayım, 25 bin lira birikimim var. Ev almak istiyorum ama birikimim az. Borca girmesem de gereksiz kredi kartı harcaması yapıyorum. Bir miktar kredi çekip parama ekleyerek araba alsam, daha sonra satıp daha fazla toplu parayla eve girebilirim diye düşünüyorum. Ne dersiniz? Aras
Cevap: Merhaba Aras, araba yatırım aracı değil, kontağı çevirdiğin anda değer kaybedecek. 25 bin lira peşinat ile 100 bin lira değerinde bir ev alabilirsin. 10 yıllık kredi ile ayda 1050 lira civarı ödemelerin olacak, bu da gelirinin yüzde 38’i civarına denk geliyor, bu makul. Evi iyi araştır, değeri artacak mı, kira getirisi artacak mı, tayin/taşınma durumun olacak mı, güvenli bir yerde mi, merkeze olan uzaklığı, ulaşım, bunların hepsini incele. Tavsiyem bir an önce kararını ver. Hiç bekleme. Ekonomideki büyümeyi yavaşlatma amaçlı hem kredi faizleri, hem zorunlu peşinat yüzdesi artışta.
Altın Borcumu Kapatmak İçin Kredi Alsam Mı?
Soru: Ev almak için 10 yıllık kredi çektim, peşinatı ile arkadaşımdan 248 gram altın (altın 48.500 liraydı) olarak borç aldım. Gelirim 2250 lira, aylık kredi ödemem 760 lira. Altın sürekli yükseliyor, kredi alıp kapatsam mı? Mehmet
Cevap: Merhaba Mehmet, iki tana ‘Para Durumu’ hatası yapmışsın. 1) Ev peşinatı borç olmamalı, gerçekten biriktirmek gerek. 2) Gelirin TL ise döviz/altın borç almamalı. Büyük risk var. Senin durumuna bakarsak altın borçlandığın zaman 48.000 liraymış, şimdi 79.400 lira. Neredeyse iki katına çıkmış borcun. Bugün kredi alsan yıllık yüzde 14-15 faizi var ama en azından sabit bir şey, ne ödeyeceğin belli. ‘Altın düşer mi’ diye beklenebilir ama dünya durumu, malum endişe var, endişe olunca altın sevilen bir yatırım oluyor. Önerim, cari açık nedeniyle faizler daha da yükselmeden kredi alıp borcunu kapatman. İçin daha rahat olur, akşam huzurlu olursun. Son karar senin ama hiçbir şeyi tesadüfe bırakma.