Parayı Karne Hediyesi Yapmayın
Karneyi para ile ödüllendirmek çocukta şu tip algılar oluşturabilir ki, bu onun para ile olan ilişkisine zarar verebilir: Sonunda para varsa nasıl başardığım önemli değil.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHer şekilde başarabilirim. Para, en iyi ödüldür. Hayatta elde ettiğim iyi sonuçlar daima para ile ödüllendirilecek. Başarı elde etmek için sadece karşılığında para ödülü varsa çaba sarf edilmelidir. Annem-babam beni gelecek yıllarda da para ile ödüllendirecekler. Ne yapmalı?
1) Hedefi olsun: Para kendi başına anlamsız, hedeflere yönlendirin. Çocuğun hayatın başında öğrenebileceği en önemli şey, hayatını hedef ile yönetebilmek. Bunu yaparken de hedef para olmamalı. Paranın kendi başına bir anlamı olmadığını,hedeflerine ulaşmak için bir ARAÇ olduğunu anlatmak için çok güzel bir fırsat var elinizde. Bunu uygulamalı gösterin.
2) Kriter belirleyin: Sene başında çocuğunuzla birlikte ödül kriterlerinizi ve kendisinin beklentilerini netleştirin, ilk dönem sonunda, yıl sonunda, karne için…
3) Okul bir bütün: Başarı sadece sonuç değil. Sonuç kadar, o sonuca götüren süreç de önemli. Sınıftaki davranışları, arkadaşlarıyla olan ilişkisi, öğretmenlerine saygısı, okuldaki kurallara uyması, derslerine düzenli çalışması...
4) Süreklilik: Çocuğunuza öyle bir ödüllendirme seçin ki, her yıl sonu karne aldığında bir önceki ve sonraki yıl ile alakalı, sürekliliğini idrak ve takdir edebileceği tutarlı bir ödül olsun. Örneğin; yaz kampına, aile büyüklerinin yanına gönderebilirsiniz. Çocuğunuzun bu başarısını takdir ettiğinizi her fırsatta ve ortamda dile getirebilirsiniz.
5) Heyecanlansın: Uzun bir dönem ödülden bahsedin. Hayal kursun ve heyecan duysun ki ödülü aldığı zaman sevincinden boynunuza atlasın.
6) Yaz harçlığı: Okul dönemi bitince çocuğunuzla oturup harçlık konusunu konuşun. Örnek: Okuldaki yiyecek, içecek, kitap... İhtiyaçların için okul döneminde 5 TL harçlık alıyordun. Şimdi okul kapandı, hangi harcamaların için ne kadar harçlığa ihtiyacın var?
7) Mutlaka çalışsın: Çocuğunuz 10 yaş üzeri ise yazın mutlaka çalışsın. Örnek: Komşunun ilkokul birinci sınıfa giden çocuğuna ders çalıştırabilir, basket, tenis dersi verebilir, evde sorumluluğu olmayan birtakım işlere yardım edebilir ya da bir aile dostunuzun işyerine giderek ufak tefek işler yapabilir.