Kardeşler Arası Çatışmayı Engellemek İçin 8 İpucu
Siz her ne kadar evde huzurlu bir ortam sağlamaya çalışsanız da, çocuklarınız zaman zaman birbirleriyle oyuncaklarını paylaşmakta, birbirlerini anlamakta ve geçinmekte zorluk çekebilirler.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKardeş çatışması, kardeş olmanın ve büyümenin doğal bir parçasıdır.
Haklı olarak, sizin için bu çatışmalar, oldukça sıkıntılı, stresli ve zorlayıcı olabilir. Kendinizi arada kalmış ve çaresiz hissedebilirsiniz.
Bu yazımda, çocuklarınız arasında çatışma olmasını önlemek ve etkin şekilde yönetebilmek için faydalanabileceğiniz 8 ipucunu sizinle paylaşmak istiyorum;
1. Her çocuğun ihtiyacı ve ilgisi birbirinden farklıdır. Çocuklarınızın ihtiyaç ve ilgilerini onlarla birebir zaman geçirerek karşılamaya çalışın.
2. Çocuklarınıza kendi başlarına ya da arkadaşlarıyla geçirebilecekleri kendilerine özel alan ve zaman aralıkları yaratın. Devamlı kardeş kardeşe zaman geçirmek zorunda kalmasınlar.
3. Ailecek eğlenebileceğiniz aktiviteler gerçekleştirin. Beraber sinemaya gitmek, kutu oyunları veya top oynamak çocukların birlikte keyifli zaman geçirmesine ve birbirleriyle ilişkilerini güçlendirmelerine yardımcı olabilir.
4. Çocuklarınızın birbirlerinden farklılaşan özelliklerini kaçınılmaz olarak fark edersiniz. Fark ettiğiniz bu özellikleri, onların önünde dillendirmeyin. Çocuklarınız arasında karşılaştırma yaparsanız, birini diğerinden daha fazla sevdiğiniz veya diğeri kadar iyi olmadıkları gibi bir hisse kapılabilirler.
5. Çocuklarınız arasındaki çatışmaya mümkün olduğunca dahil olmayın. Tabi ki fiziksel şiddet olduğu durumlar hariç. Her çatışmaya dahil olursanız, yeni problemler ortaya çıkabilir. Örneğin, çocuklarınız problemlerini kendileri çözmek yerine, sizin her seferinde müdahale etmenizi bekleyebilirler. Siz müdahale ettiğinizde de gerçekte öyle olmasa da hep bir tarafı kayırdığınız gibi bir düşünce edinebilirler.
6. Çatışmaya dahil olmanız gerektiği durumlarda, çocukları birbirinden fiziksel olarak uzaklaştırın ve her ikisi de sakinleşene kadar (tabi siz de) bekleyin. Kim suçluya odaklanmayın, sonuçta çatışmada iki taraf ta sorumludur. Her iki tarafı da dinleyin ve çocuklarınızın birbirlerini dinlemelerini sağlayın.
7. Kızgın olmak normal bir duygudur, çocuklarınızın bu duygularını bastırmak yerine, doğru şekilde dillendirerek yönetmelerine yardımcı olun. Örneğin, “Kardeşine kızdığını biliyorum ama kızdığın için ona vuramazsın” gibi bir ifade kullanarak duygusunu anladığınızı ancak kızmanın etrafındaki kişilere kötü davranmasını haklı çıkartmayacağını hatırlatın.
8. Aralarındaki çatışmayı çözdüklerinde, ya da birlikte güzel bir şekilde zaman geçirdiklerinde sözlerinizle ve davranışlarınızla takdir edin.