Karar Resmi Gazete’de Yayımlandı: Özel Okullara En Fazla Ne Kadar Zam Yapılacağı Belli Oldu!
TÜİK'in Aralık ayı enflasyonunu açıklaması ile birlikte birçok kalemin zam oranı da netlik kazandı. Bu zamlar arsında ise özel okul ücretleri de yer alıyor. İşte Resmi Gazete'de yayımlanan “Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği” kararına göre özel okullar için zam oranı…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in Aralık ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte, özel okulların 2025-2026 eğitim öğretim yılında uygulayabileceği zam oranları da netlik kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'in Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Fahiş Artışların Önüne Geçiliyor
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Resmi Gazete'de yayımlanan kararla “Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği” değişti. Yeni yönetmelikle birlikte, özel okulların kademe başlangıçları için belirledikleri öğrenim ücretlerinde fahiş artışların önüne geçilmesi hedefleniyor. Yönetmelikte yer alan ifadeye göre, okullar kademe başlangıçlarında "fahiş oranda artış" yapamayacak. Bu düzenleme, özellikle okula yeni başlayacak öğrenciler için belirlenen ücretlerdeki ani ve yüksek artışları engellemeyi amaçlıyor.
Söz konusu maddede, “Okullar tarafından kademe başlangıçları için belirlenen öğrenim ücretlerinde fahiş oranda artış yapılamaz” ifadelerine yer verildi.
2025-2026 Eğitim Öğretim Yılı Zam Oranları Ne Olacak?
Aralık ayı enflasyon rakamları ve yönetmelikteki formüle göre, özel okulların 2025-2026 eğitim öğretim yılında uygulayabileceği en yüksek zam oranı %54,8 olarak hesaplandı. Ancak bu oran yalnızca ara sınıflar için geçerli. Yani okula yeni başlayacak öğrenciler için farklı bir ücretlendirme söz konusu olabilir ve bu ücretlendirmede fahiş artışlar engellenmiş olacak.
Diğer hizmetlerdeki zam oranları ise şöyle;
Yeni yönetmelikte yemek ve servis ücretlerine yönelik bir düzenleme bulunmamakla birlikte, pansiyon, kıyafet, etüt, uluslararası diploma ve sertifika programları gibi diğer hizmetler için bir formül belirlendi. Bu hizmetlere yapılacak zam oranı, 12 aylık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalamasının 5 puan eksiği olarak hesaplanacak. Buna göre, bu hizmetlerdeki en yüksek zam %49,8 oranında olacak.