Finansal Okuryazarlık Portalı açılıyor: Müfredata da eklenecek
Türkiye'de finansal okuryazarlığı artırmak ve geniş bir kitleye ulaştırmak hedefiyle, bireylere ücretsiz yatırım dersleri sunulacak. Geliştirilen içerikler aynı zamanda ilk ve ortaöğretim müfredatına entegre edilecek.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSon dönemde, vatandaşların borsa, finansal araçlar ve yatırım fırsatlarına olan ilgisinde gözle görülür bir artış yaşandı. Bu artış, finansal okuryazarlığın geniş kitlelere yayılması amacıyla yapılan çalışmaları öne çıkardı.
2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda bu yönde atılacak adımlar belirgin bir şekilde ortaya kondu. Bu çerçevede, hane halkı ve firmalarda tasarruf yapma bilincinin artırılması hedefleniyor.
Bu alanlarda danışmanlık ve eğitim hizmetlerinin sunulması planlanıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bünyesinde düzenlenen eğitim seminerlerine katılan üniversite öğrencilerine finansal okuryazarlık eğitimi sağlanması için çalışmalar yapılırken, üniversitelerin düzenlediği kariyer günlerinde finansal okuryazarlık konusunda bilgilendirme faaliyetleri ve yatırım araçlarını tanıtıcı eğitim broşürlerinin dağıtılması üzerinde duruluyor.
Finansal Okuryazarlık Portalı oluşturulacak
Elektronik ortamda, tüm eğitim, yaş ve gelir gruplarından kişilere ücretsiz olarak ulaşacak şekilde finansal eğitim içerikleri sunularak hane halkı ve firmaların tasarruf etme bilinçlerinin geliştirilmesi de hedefler arasında yer alıyor. Bu amaçla, "Finansal Okuryazarlık Portalı" oluşturulacak ve ücretsiz kullanıma açılacak. Portalla birlikte kısa kamu spotları, dijital içerikler ve seminerler gibi uygulamaların devreye alınması hedefleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sorumluluğunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, SPK, BDDK, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, KOSGEB, TRT, TOBB ve ilgili sivil toplum kuruluşları da bu çalışmalarda işbirliği yapacak.
Sosyal medya platformları, finansal okuryazarlık içeriğinin bütünleşik bir yapıda, kolay anlaşılabilir, etkileşimli ve hedef kitleye göre kişiselleştirilebilir şekilde sunulması için kullanılacak.
MEB'de çalışmalar yapacak
Finansal okuryazarlık içeriğinin ilk ve ortaöğretim müfredatına entegre edilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı da çalışmalar yapacak. Gençlerin ve çocukların tasarruf ve yatırım konularında bilinç düzeylerinin artırılması amacıyla sosyal medya ve diğer iletişim araçları ile rol modellerden faydalanılması planlanıyor. Ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik finansal okuryazarlık bilincini artırmaya yönelik eğitici etkinliklerin de gerçekleştirilmesi öngörülüyor.
Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Öztürk, Hazine ve Maliye, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlıkları ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gibi önemli kurumların etkili çabaları sayesinde, birçok bireyin finansal okuryazarlık konusundaki farkındalığının artacak olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Bu yıl içerisinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, kadın ve yaşlılara yönelik finansal okuryazarlık eğitimleri düzenlediğini hatırlatan Öztürk, bu eğitimlerin geniş bir katılımcı kitlesine hitap etmesinin, Türkiye'de finansal okuryazarlık düzeyinin artırılması ve buna yönelik ekosistemin büyümesine önemli katkı sağlayacağını belirtti.
Finansal okuryazarlık farkındalığı artacak
Bireylerin, borçlarını ödeme, bankacılık ürünlerini etkin kullanma ve yatırım araçlarını öğrenme amacıyla finansal okuryazarlık kazanmak istediklerini belirten Öztürk, bu ilginin finansal erişimle doğrudan ilişkilendirildiğini açıkladı. Türkiye'de finansal erişim oranının her geçen yıl arttığını ve bu durumun bireyleri daha fazla bilgi edinmeye yönlendirdiğini ifade etti. 2017'de yüzde 69 olan finansal erişim oranının, 2021'de yüzde 74'e çıktığını kaydetti.
Öztürk, gençler arasında finansal okuryazarlık konusundaki talebin, çalışan kesimin borç yönetimi ve finansal planlama konularında bilgi edinme isteğiyle paralel olarak çeşitlendiğini belirterek, gençlerin, özellikle borsa ve yatırım konularında bilinçli yatırımcılara dönüşmesinin, finansal okuryazarlık farkındalığını artırmanın bir yolu olduğunu dile getirdi.
FinKurs nedir?
FODER Başkanı, dernek olarak finansal konularda bilgi birikimini geliştirmek isteyen herkese yönelik çevrim içi finansal okuryazarlık eğitim platformu "FinKurs"u hayata geçirdiklerini açıkladı. FinKurs'un herkesin erişebileceği, kayıt olabileceği ve birçok konuda finansal okuryazarlık ve erişim konularını içeren ücretsiz eğitim içeriklerini sunduğunu belirtti.
Öztürk, Türkiye'deki her bireyin finansal okuryazarlık konusunda belirli bir bilince sahip olması gerektiğini vurgulayarak, Cumhurbaşkanlığı 2024 Yılı Yıllık Programı'nda yer alan bu tür önemli girişimlerin, finansal okuryazarlık konusunda büyük bir adım olduğunu ifade etti.
Öğrenilen bilgilerin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Öztürk, şu açıklamalarda bulundu:
"Bilmek kadar bilgiyi ihtiyaca uygun kullanmak da bir beceridir. Bu sebeple bilimsel ölçümlerden hareketle bireylerin davranışlarını iyi yönde etkileyecek tasarımlar oluşturulabilir. Örneğin akıllı telefonumuzda bir uygulamadan çıkarken ekranda bize 'Emin misin?' diye soruluyor. Neden? Daha fazla zaman geçirmemiz için. Peki biz bir şey satın alırken aynı uygulamalar bize 'Emin misin?' diye sorsa nasıl olurdu? İşte bunu sorduğumuz zaman, özetle finansal davranışlarımızı fark edip değiştirebildiğimiz zaman finansal okuryazarlığa bir adım daha yaklaşıyoruz."