Ergenlik dönemindeki çocukla iletişimin 9 yöntemi

Çocuk ve ergen gelişimi konularında yazılarıyla ailelere yön gösteren Uzman Psikolog Deniz Bayel; ergenlik dönemindeki çocuklarla iletişimin sırlarını açıklıyor.

ANNE BABALARIN EN ÇOK ZORLANDIKLARI KONU
ANNE BABALARIN EN ÇOK ZORLANDIKLARI KONU

Ergenlik dönemi, fiziksel, zihinsel ve sosyo-duygusal birçok değişim ve gelişimi içeren, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemidir. Çocuğu ergenlik döneminde olan anne-babaların en çok zorlandıkları konulardan biri de çocuklarıyla etkili iletişim kurmaktır. Bu yazımda, anne-babalara ergen çocuklarıyla iletişim kurmalarına yardımcı olabilecek bazı ipuçlarını paylaşmak istiyorum;

2 10 AZ KONUŞUP ÇOK DİNLEYİN

Çocuklar üzerlerinde bilgi verme baskısı hissetmedikleri zaman daha rahat olabilirler. “Benimle hiçbir şeyini paylaşmak istemiyor” demeyin. Günlük hayatındaki yaşadığı basit bir olayla ilgili paylaşımı bile size bir iletişim fırsatı yaratabilir. Bu tip fırsatlarda, onu dinlediğinizi ve anladığınızı göstermek için kendi cümlelerinizle söylediklerini tekrar edin ve dinlemeye devam edin. Az konuşup, bolca dinlemeye dikkat edin. Uzun nutukların ergen-ebeveyn iletişimini her şeyden daha çabuk kesintiye uğrattığını unutmayın.

3 10 UCU AÇIK SORULAR SORUN
UCU AÇIK SORULAR SORUN

Konuşmaya devam etmezse sorular sorun. O sırada başka bir işle uğraşmayın. Sorularınız evet veya hayırla cevabı sınırlanmayacak şekilde olsun, onu düşünmeye teşvik edin. “Neden öyle yaptın/davrandın” gibi sorulardan kaçının çünkü neden sorusu savunmaya geçmesine sebep olabilir.

4 10 DUYGULARINI PAYLAŞMASINI DESTEKLEYİN

Genellikle çocuklarımıza yönelik sorunları çözmeye çalışmak ya da hayal kırıklıklarını hafifletmek eğilimi gösterebiliriz. Yaşadığı herhangi bir hayal kırıklığında “Bunun böyle olacağı baştan belliydi” “Ben sana söylemiştim” gibi ifadeler kullanmak yerine “Bu yaşadığın gerçekten zor bir durum” gibi bir ifadeyle onu anladığınızı ve duygularına saygı gösterdiğinizi gösterebilirsiniz. Hemen onun için çözüm bulmaya çalışmayın veya öğüt vermeye başlamayın.

5 10 GÜVENDİĞİNİZİ VE GÜVENEBİLECEĞİNİ HİSSETTİRİN
GÜVENDİĞİNİZİ VE GÜVENEBİLECEĞİNİ HİSSETTİRİN

Gençler özellikle ebeveynleri tarafından ciddiye alınmak ve güven duyulduğunu hissetmek ister. Yapmak istediği bir şey için izin vermek, ya da aile içinde alınacak bir kararda fikrini almak ona duyduğunuz güveni gösterebilir. Buna ek olarak, çocuğunuzun size olan güvenine de saygı gösterin, size anlattığı sorunlarını kardeşleri ile tartışmayın ya da diğer aile üyelerinizle paylaşmayın.

6 10 ÖVGÜDEN, SEVGİNİZİ GÖSTERMEKTEN KAÇINMAYIN

Her ne kadar gençler bazen ebeveynlerinin ne düşündüğünü önemsemiyormuş gibi davransa da gerçek şu ki hala olumlu geri bildirimleriniz ve her koşulda yanında olduğunuzu ona hissettirmeniz onlar için çok önemli.

7 10 DUYGULARINIZI KONTROL EDİN
DUYGULARINIZI KONTROL EDİN

Çocuğunuz size ters veya kaba davrandığında öfkelenmeniz normaldir. Ancak öfkenizi yansıtacak şekilde hemen tepki vermeyin. Kendinize bir mola verin ve konuşmanızı sakinleşene kadar erteleyin.

8 10 İLGİ ALANLARINA ODAKLANIN

 İlgi duyduğu konuları (örn. müzik, spor, bilgisayar oyunları, araba, güzellik) takip edin ve bu konular hakkında onunla sohbet edin. Bu sohbetler sırasında amacınız, herhangi bir şey öğretmek veya mesaj vermek olmasın.

9 10 BERABER ZAMAN GEÇİRİN
BERABER ZAMAN GEÇİRİN

 İletişimin tek yolu konuşmak değildir. Beraber yapmaktan keyif alacağınız fırsatlar yaratın, sinemaya gidin, yürüyüşe çıkın. Çocuğunuz onunla ortak keyifler paylaşabileceğinizi bilsin.

 

10 10 AİLECE PAYLAŞACAĞINIZ BİR ZAMAN YARATIN

Akşam yemeği saati ailecek sohbet edebileceğiniz ve gün içinde herkesin neler yaptığını veya günlük haberleri paylaşabileceği iyi bir iletişim fırsatı olabilir. Bu anlarda, birbirinizi gerçekten dinlemeye ve telefonlarınızdan gözünüzü ayırmaya özen gösterin.

Yorumlar
Kalan Karakter 800