Çocuklarına laf anlatmaktan yorulan aileler mutlaka bu yazıyı okumalı
Uzman psikolog Deniz Bayel çocuklarla iletişimde seçilen sözcüklerin ve tarzın önemini anlatıyor. Çocuğunuzla defalarca aynı şeyi söylemekten sizi kurtaracak ipuçları veriyor.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSiz de çocuğunuza aynı şeyleri tekrar tekrar söylemekten ve buna rağmen çocuğunuzun harekete geçmemesinden şikayetçi misiniz? Bazı zamanlar sözlerinizi bilerek mi görmezden geldiğini düşünüyorsunuz? O zaman aşağıdaki yazıma lütfen göz atın.
Çocuklar zaman zaman kendilerinden beklenen davranışları gösteremeyebilirler çünkü ebeveynlerinin kendisinden ne istediğini veya beklediğini tam olarak anlayamayabilirler. Bu durum, ebeveynlerin verdikleri mesajların net olmaması, çocuğun yaşına uygun olmaması veya arka arkaya çok fazla mesaj içermesi gibi etmenlerden kaynaklanabilir. İşte birkaç örnek;
Çocuğunuz parkta salıncakta sallanırken, düşmesinden çekiniyorsunuz ve “Dikkatli ol!” diye sesleniyorsunuz. Bu mesajla tam olarak ne demek istiyorsunuz? “Yavaş sallan” mı, “Önündeki çocuğa dikkat et” mi veya “Salıncağın zincirini sıkıca tut” mu?
Çocuğunuzun oyuncaklarını toplamasını istiyorsunuz. “Oyuncaklarını toplama zamanı geldi mi?” ya da “Hadi şimdi oyuncakları toplayalım” diyorsunuz. Çocuğunuz soru cümlesini duyunca, evet veya hayır olarak seçenekleri olduğunu düşünebilir. Ya da sizin oyuncakları toplayacağınızı farz edebilir.
Peki, bu yanlış anlaşılmaları önlemek için nelere dikkat edebilirsiniz?
Çocuğunuzdan herhangi bir şey istiyorsanız, cümleleriniz net, anlaşılır, sesiniz sakin ve kararlı bir tarzda olsun. Soru cümlesi kurmaktan kaçının ve ismiyle çocuğunuza hitap edin. Örneğin ödevini yapmasını istiyorsanız, “Sence, ödev zamanı gelmedi mi?” , “Hadi ödeve oturalım artık”, gibi cümleler yerine “Ali’ciğim lütfen okuma ödevini yapmaya başla” diyebilirsiniz.
Çocuğunuzdan bir şey yapmasını istiyorsanız fiziksel olarak ona yaklaşın, ya da sizin yanınıza gelmesini isteyin. Başka bir odadan ona seslenmeyin. Dikkatini dağıtabilecek televizyon, müzik gibi bir unsur varsa, sesini kısıp isteğinizi paylaşın. Göz kontağı kurarak konuşun.
Çocuğunuzun anlayabileceği, yaşına uygun bir dille konuşun. Çocuğunuz küçükse anlamını bildiği, basit kelimeler seçin. Her seferinde tek bir mesaj vermeye dikkat edin. Aksi durumda ne yapması gerektiğini anlayamayabilir veya arka arkaya ne yapması gerektiğini unutabilir.
; Çocuğunuzla neyi, neden istediğinizi paylaşmak, daha kolay karşılık vermesine sebep olabilir. Ancak bu durumda açıklamanız, yapmasını istediğiniz davranışı algılamasını zorlaştırmasın. Tam olarak neyi yapmasını istediğinizi cümlenin sonunda belirtin. Örneğin; Gidip montunu giy, çünkü yağmur yağıyor ve hasta olmanı istemiyorum” yerine “Damla’cığım, dışarıda yağmur yağıyor. Üşütüp hastalanmanı istemiyorum. Lütfen üzerine montunu giy” diyebilirsiniz.
Çocuğunuz sizin beklediğiniz hızda karşılık veremeyebilir. Bu yüzden, çocuğunuzdan bir şey yapmasını istediğinizde, yaklaşık 10-15 saniye söylediğinizi tekrar etmeden bekleyin. Bu zamanın sonunda gerekirse yine sakince isteğinizi tekrar edin. Yapmasını beklediğiniz şeyi onun yerine yapmayın.
Çocuğunuz isteğinize olumlu bir şekilde karşılık verdiğinde, takdir etmeyi lütfen unutmayın.
Deniz Bayel'in 0'dan 18'e instagram hesabını takip etmek için @sifirdanonsekize