Çocuklarımıza okul seçerken dikkat etmemiz gerekenler
Uzman Psikolog Deniz Bayel, çocuk ve ergen gelişimi hakkında yazılarıyla bizlerle. Bu yazısında Para Durumu okurlarına; okul seçiminde dikkat etmeleri gereken noktaları anlatıyor...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlAnne babalar olarak çocuklarımızın mutluluğu ve geleceği için çabalayıp duruyoruz. Bunun için yaptığımız en önemli ve uzun dönemli yatırımlardan biri de iyi bir eğitim alması. Bu sebeple özellikle ilköğretim okulu seçimi süreci birçok ebeveyn için oldukça zorlayıcı olabiliyor. Bugün sizlerle bu değerlendirme ve seçim sürecinde dikkat edebileceğiniz unsurları paylaşmak istedim. Sürecinizde kolaylıklar diliyorum…
Öncelikle üzerinde düşünmemiz gereken konu; “Biz bir okuldan ne bekliyoruz?” Çocuğumuzu düşünmeye, araştırmaya yönlendirmesini mi, kişilik özelliklerine, ilgilerine göre bir öğrenme ortamı sağlamasını mı, sosyal faaliyetlerle gelişimini desteklemesini mi, yabancı dil öğretmesini mi ya da öğrencilerin akademik ve merkezi sınavlarda başarısına odaklanmasını mı? Bu konuları kendi içimizde değerlendirirken çocuğumuzun gelişimsel özelliklerini, mizaç eğilimini, becerilerini ve ilgi alanlarını da göz önüne almalıyız. “Seçeceğim okulun özellikleri gerçekten çocuğuma uygun mu, çocuğum bu okulda mutlu olur mu?” sorularını kendimize sormalıyız. Çocuğumuzun gelişimsel ve mizaç eğilimleri ile okul olgunluğu hakkında bu konuda uzman psikologlardan destek almak faydalı olabilir.
Okul seçimi sürecinde beklentilerimiz ve ihtiyaçlarımız doğrultusunda farklı okul alternatifleri belirleyip, bu alternatifleri tek tek ziyaret etmemiz seçim sürecinde oldukça faydalı olacaktır. Okul ziyaretleri bize, okul yönetimi ve çalışanlarının özellikleri ve iletişim tarzı ile birlikte okulun eğitim yaklaşımı, sunulan hizmet ve imkanlar (yabancı dil, sosyal faaliyetler, servis, yemek, sağlık, sınıf mevcutları vb.) hakkında birebir bilgi alma ve gözlem yapma imkanı verecektir. Bu ziyaret öncesi, belirlediğimiz kriterlere göre soru listesi hazırlayıp, ziyaret sonrası aldığımız notlarla birlikte karşılaştırmalı bir değerlendirme yapmak işimizi kolaylaştırabilir. Okul seçiminde bütçe ister istemez önemli bir değerlendirme unsuru olarak ortaya çıkıyor. Eğitim ücreti dışında ek maliyetleri de göz önüne almak ve uzun vadeli düşünüp bir tercih yapmak çocuğunuzun eğitim sürekliliği ve gelişimi için sağlıklı olacaktır.
Seçeceğimiz okulun, çocukların bireysel özelliklerini ve ilgilerini fark etmeye ve desteklemeye odaklanan, yaratıcılığı destekleyen, değer gelişimini ön planda tutan, akademik eğitim ve sosyal aktiviteleri dengeli bir şekilde programlayıp istikrarlı bir şekilde sürdüren bir okul olmasına dikkat etmeliyiz. Bu süreçte, hem okul yöneticilerinin hem de eğitim kadrosunun gerekli eğitim, deneyim ve bilince sahip olup olmadığını ve kendi gelişimlerine de yatırım yapmaya devam edip etmediğini sorgulamalıyız. Ayrıca, okuldaki rehberlik servisinin işlevi, öğrencilere yaklaşımı, velilerle iletişim ve işbirliği politikaları hakkında bilgi almalıyız. İlgili birimin, öğrencileri tanıyıp, bireysel özelliklerine göre gelişimini takip edip destek veren, aile ile iletişim ve geri bildirime açık bir fonksiyonu olması önemli bir tercih sebebi olabilir.
Okulun öğrencilerin dinlenme zamanına, sportif ve sanatsal faaliyetlerine ayırdığı açık ve kapalı alanlar, bahçesi, temizliği okulun bu konulara ne kadar önem verdiği hakkında bize ipuçları verebilir. Ayrıca, okulun dış çevreye karşı ne kadar korunaklı olduğunu ve alınan güvenlik tedbirlerini muhakkak kontrol etmeliyiz. Okula gidiş dönüş süresi en fazla iki saat olmalıdır. Çocuğun yolda geçirdiği uzun zaman ve uykusunu yeteri kadar almaması, gelişimini ve akademik başarısını olumsuz yönde etkileyebilir.
Son olarak, değerlendirdiğimiz okulların mevcut velileri ve mezunları ile görüşüp okul hakkında deneyim ve görüşlerini almamız da faydalı olacaktır…