Çocuklarda Para Üstü Kavramı

Çocuklarda para üstü kavramı ne zaman oluşur hiç düşündünüz mü? Ben de bir alışveriş sırasında fark ettim bunu. Güneşli bir cumartesi günü oğlumla birlikte pazara gitmiştik.

Bir tezgahtan sebze alışverişi yaptım. Satıcıya 50 TL verdim ve bana 4 TL para üstü verdi. Bu şekilde bir kaç satıcıdan para üstü aldım. Onları da harcadım.

Oğlum mendil satan bir amca gördü ve mendil almak istedi. Ben çantamızda mendil olduğunu ve mendil ihtiyacımız olmadığını söylediğimde yine de almak için tutturdu. Onu ikna etmek için paramız bitti dedim. Bana dedi ki; ‘’Alışveriş yaptığımızda sana para verdiler ya’’. Anladım ki oğlum para üstü olarak aldığımız bozuk paraların çantamda orada burada öylece bizi beklediğini zannediyor. Onların zihinlerinde maalesef para hiç bitmiyor. Böyle bir dünya hepimizin hayali biliyorum, o yüzden ‘’hep çocuk kalabilsek’’ diyoruz ya.

Peki ben paranın alınıp verildiğini ve tükenebildiğini oğluma nasıl anlatacaktım? Yine bir oyun yaratmak ve bu oyunda da ona para üstü kavramını öğretmem gerekiyordu. Bunu 3 yaşındaki bir çocuğa anlatmam ne kadar zor olabilir ki diye düşünüp hemen kolları sıvadım.

Ertesi gün bir oyun tertipledim. Matematik, hatta toplama ve çıkarma bilmeyen ve bunu anlamayacak kadar küçük bir çocuk için oyunum hazırdı. 2 tane simit aldım. Eve geldiğimizde hemen mutfağa gittik ve limonatamızı hazırlayıp bir şişeye doldurduk. Oyuncular ve tüm materyaller hazırdı. Poyrazın cebine 2 TL demir para koydum. Yine bir alıcı satıcı oyunu oynayacaktık. Poyraz simitçi, baba da limonatacı oldu. Ben de alıcı olup alışveriş yapacaktım. Minik sehpalardan tezgahları hazırladık ve baba oğul başladılar bağırmaya;

-Simitçiii, taze simitlerim var.

-Buuuuz gibi limonata içen. Limonata isteyen var mı?

-‘’Ben’’ dedim Ben 2 tane simit istiyorum.

Poyraz hemen simitleri torbaya koydu ve bana verdi. Ona 5 TL uzatarak paramı ödedim. E şimdi ne olacak diye şaşkın şaşkın bana bakıyordu.

“Simitçi bana para üstü verir misin?” Dedim.

Hemen elini cebine atıp 2 TL’yi çıkarıp bana verdi. O arada baba tekrar bağırdı;

-Buuuz gibi limonata içen

-Ah benim 2 tane taze simidim var, bunun yanında limonata ne güzel olur, 'bana bir bardak limonata verir misin?' dedim. Limonatacı bana 'paran var mı ki?' diye sordu. ‘’Var tabii ki, simitçi bana para üstü vermişti, onunla limonata alabilirim’’ dedim.

Hemen limonatamı aldım ve paramı ödedim. ‘’Bak’’ dedim. ‘’Şimdi param bitti işte, artık başka bir şey alamayacağım maalesef.

Unutmayın ki çocuklar oyunla öğreniyor ve öğrendiklerini oyunla pekiştiriyor. Daha büyük bir çocuğunuz varsa kağıt paraların da dahil olduğu bir sürü kutulu oyun satılıyor oyuncakçılarda. Ama 3-4 yaş gurubu çocuklar için bu tarz oyunlar daha etkili.

Zeynep Fidan / minigurme.com

Yorumlar
Kalan Karakter 800