Çocuk dünyasında markalar algı araştırması sonuçlandı!
Çocuklar markalara nasıl bakıyor? Marka tercihlerinde ana etkenler nelerdir? İşte çocukların gözünden markalar:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlThe Brand Age Dergisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramına özel Xsights Araştırma ve Danışmanlık ile birlikte gerçekleştirdiği “Çocuk Dünyasında Markalar Algı Araştırması” sonuçlarını yayımladı. Araştırmaya göre, çocuklar marka tercihlerinde en çok reklamlardan (%58) etkileniyor. Reklamları sırasıyla sosyal çevre (%49) ve arkadaşlar (%46) takip ediyor.
Pazarlamada son yılların trendi hiç şüphesiz Kids Marketing. Geleceğin hem üreticileri hem de tüketicileri olarak tanımladığımız çocuklar, bugün de tüketimde önemli bir paya sahip. Çocuklar, kendi tüketim dünyalarını ve markalarla olan ilişkilerini çok erken yaşlarda belirliyorlar. Araştırma kapsamında görüşülen 400 anneye, çocukların marka tercihlerinin şekillenmesinde etkili olan nedenler soruldu.
Araştırma kapsamında annelere “kendiniz ve çocuğunuz için marka seçimini etkileyen faktörler nelerdir?” sorusu soruldu. Anneler çocuklarının marka tercihinde en etkili olan faktörün reklamlar (%58) olduğunu, kendilerinin ise fiyata (%53) göre marka tercihi yaptığını belirtiyor. Hem çocukların hem de annelerin marka tercihini etkileyen diğer önemli unsurlar ise sosyal çevre ve arkadaşlar.
Çocukların %44’ü markalara karşı tutumlarını annelerinin tutumlarına göre belirlerken, % 56’sı diğer faktörlere (arkadaş, reklam, çevre vb.) göre belirliyor. Diğer bir yandan marka bağımlılığı olmayan annelerin oranı %59, markaya karşı duyarlı annelerin oranı ise %49.
Annelerin %66’sı genel olarak çocuklarının tercihlerinin, kendi satın alma kararları üzerinde etkili olduğunu belirtiyor. AB SES mensubu annelerin çocuklarının tercihinden etkilenme oranı (%85), C1 SES mensubu annelerin ise etkilenmeme oranı (%27). Yani, refah seviyesi arttıkça annelerin çocuklarının marka tercihlerinden etkilenme oranlarının arttığı, ürünün fiyatı arttıkça ise annelerin etkilenme oranının azaldığı görülüyor.
Araştımanın bir diğer çarpıcı sonucu ise her 10 anneden yaklaşık sekizi (%75) ürün alışverişinde çocuklarının tercihlerinden etkileniyor. Bu etkilenmenin kırsal bölgelerde yaşayan annelerde daha fazla olduğu görülüyor. Ortalama etkilenme skorunun en yüksek olduğu kategoriler oyuncak ve kek (3,4). Çocukların satın almada en az etkisi olduğu kategoriler ise cep telefonu ve (2,8) ve beyaz eşya (2,6).
Xsights Araştırma ve Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen “Markaların Efendisi Çocuklar: Çocuk Dünyasında Markalar Algı Araştırması’17” araştırmasına, Türkiye temsili, IBSS-1 kapsamında yer alan ve 12 ilde ikamet eden toplam 400 anne katıldı. 6 -12 yaş arası çocuk sahibi (sahip olunan çocuk sayısı ortalama iki) ve yaş ortalaması 38 olan annelerin %13’ü AB, %22’si C1, %29’u C2 ve %36’sı DE SES grubuna dahil. 8-10 Mart 2017 tarihleri arasında CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle gerçekleşen araştırmada katılımcı annelerin yaklaşık %70’i ev hanımı, %30’u ise çalışan anne.