Tembellik bütçe yapmamak için bahane değil!

Artık tembellik bütçe yapmamak için bahane olmayacak. İşte Özlem Denizmen'den bahanelerin arkasına saklanmadan bütçe yapmanız için öneriler...

1 6

Alışkanlık 21 gün sürer diyor bütün uzmanlar. Evet çoğumuz alışık olmadığımız şeyleri yapmaya üşeniriz, erteleriz. Hele hele para pul, borç fatura işleriyse yapılacak olan bin tane bahanenin arkasına saklanır kimileri.

Unutmamanız gereken en basit bütçe kuralı: "Kazandığımdan daha az harcayacağım".

Nasıl mı? İşe önce günlük harcamalarınızı kontrol ederek başlayabilirsiniz. Üşenmeyi bir kenara bırakın. Alt tarafı bir kağıt kalem. Başlayın yazmaya. Ne demiş Kafka: “İnsanın belli başlı iki günahı vardır, öbürleri bunlardan çıkar: Sabırsızlık ve tembellik. Sabırsız oldukları için Cennet'ten kovuldular, tembelliklerinden geri dönemiyorlar.”

1. Adım: Paranın günlüğü

"Para nereye gidiyor anlamıyorum" diyorsanız ilk adım kolay. Uzanın koltuğa, gözlerinizi kapatıp sabahtan itibaren yaşadıklarınızı düşünün. Nasıl, gözünüzde canlandı mı? Şimdi kağıda yazmaya başlayın. Ne kadar gereksiz şeylere para harcadığınızı da fark edeceksiniz. 3 hafta boyunca günde en az 5 dakikanızı bu işleme ayırın. Zor da değil. Sadece koltuğa uzanıp filmlerdeki gibi "geriye dönüş" yapacaksınız. Aman sakın tembellik tuzağına düşmeyin. "Bir şekerleme yapayım ondan sonra yazarım" demeyin.

2 6

2. Adım: Faturaların kardeşliği

Üşenmek yok. Evdeki bütün faturaları bir kutuda toplayın Elektrik, su, doğalgaz, telefonlar. Bilgisayarla aranız iyiyse excel programını kullanın. "Uğraşamam" diyorsanız deftere alt alta yazın. 3 ay boyunca faturalarınızı takip edin. Sabit giderlerinizi böylece öğrenmiş olacaksınız. İleriki aylar için de tahminde bulunabilirsiniz artık.

3 6

3. Adım: Gereksiz harcamalara “Dur” deme zamanı

Gün içinde olur olmaz şeylere para harcıyorsunuz. Bazen can sıkıntısından, bazen de alışkanlıktan. Damlaya damlaya göl olur. 3 oraya 5 buraya derken para bitiveriyor. Bütçe yapmaya başladınız. Gereksiz harcamalar da gözünüze batmaya başladı değil mi? Fosforlu kalemle üzerini çizin. Sonra bunu hayata geçirin. Alışkanlıklarınızı değiştirin. Mesela her sabah kahve alacağınıza evinizde termos bardağa koyun kahvenizi.

4 6

4. Adım: "Alışveriş yapmam gerek"

Alışveriş krizi mi geldi. Hemen çantayı kapıp çarşıya pazara koşmayın. Bir durun. Önce plan. O kadar ilerleme kaydettiniz. Bir anda hepsini çöpe atmayın. Sil baştan olmasın. Neye ihtiyacınız var? Almış olmak için almaktan vazgeçin artık. İsteklerinizi bir sayfaya yazın. İhtiyaçlarınızı da karşı sayfaya. Önce ihtiyaçlar. İstekleriniz için para biriktirmeniz gerek.

5 6

5. Adım: Para biriktirmek

Gelirinizi giderinizi öğrendiniz. Eğer borcunuz varsa öncelik borcu kapatmak. Ardından para biriktirmek. Fuzuli alışverişlere son verince cebinizde para kalmaya başlayacak. “Param var” diye sevinmeyin. Bu para artık sizin birikiminiz. İstediğiniz kırmızı ayakkabıyı hemen almayacaksınız. Biriktirip ucuzluktan almak daha iyi değil mi?

6 6

6. Adım: Bütçe yapıyorum

Evet başardınız. Gelirinizi giderinizi biliyorsunuz. Hemen serilmek yok. Yaklaşık olarak günlük ve haftalık harcamalarınızı biliyorsunuz. Aylık giderlerinizi de. Şimdi bütün bunları aylık olarak hazırlamaya geldi sıra. Alt alta liste yapın. Faturalar, kredi kartı ödemeleri, kişisel harcamalar ne kadar tutuyor? Resmi daha büyük görmeye başlayacaksınız…

Etiketler Para tavsiyeler Bütçe
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Para Durumu
Merhaba Maya Hanım, Biz Para Durumu olarak aslında 'harcamayın' demiyoruz. Harcayın ama bütçeniz dahilinde, farkında olarak harcayın. Bir şey alırken istek mi ihtiyaç mı kendinize sorun. İstek ama almak istiyorum diyorsanız, o ayki bütçenizde istekleriniz için ne kadar yer var bakın. Ona göre alın. Kafanıza takılan soruları www.paradurumu.com/soru-cevap kısmından bize sorabilirsiniz.
Maya Aşkan
Özlem Hanım merhaba.Ben de her gün ne kadar harcadığımı yazdim .kendimi streste hissettim.sanki cimri oluyordum yavaş yavaş.Bu gereksiz şu gereksiz derken tekrar o eski doyasıya harcamalarıma döndüm .Sanki kısmak beni mutsuz ediyor.Bazen yeniden yazılarınızı okuyorum ve plan yapıyorum .Ama hiç olmuyor.sizinle iletişime geçebilir miyim
Misafir
Özlem hanım bilgilerinizden çok faydalanıyorum teşekkürler Biz de artık günlük gazetelerimizi internetten okuyoruz aylık gazete masrafını kenara koyuyoruz