Maaştan maaşa yaşamaktan kaçınmanın yolları
Ayın sonunda nakit sıkıntısı çektiğinizi fark ederseniz, muhtemelen aydan aya yaşıyorsunuz demektir. Aydan aya yaşamak ne anlama geliyor?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlAydan aya yaşamak, maaştan maaşa yaşamak olarak da bilinir. Yaklaşan harcamalarınızı karşılamak için bir sonraki maaşınıza ihtiyacınız vardır.
Aydan aya yaşarken birikim ve yatırım yapmak zordur çünkü tekrar elinize para geçene kadar yalnızca zorunlu harcamalarınızı ödemeye yetecek kadar geliriniz vardır.
Yani işinizi veya gelir kaynağınızı kaybederseniz, muhtemelen borca girmeden temel ihtiyaçlarınızı karşılayamazsınız. Sonuç olarak, aydan aya yaşamak, genellikle kredi kartı borcuyla birleşerek, geçimi sağlamaya yardımcı olur.
Aydan aya yaşamanıza ne sebep olabilir?
Herkes ihtiyaçlarını karşılayacak paraya sahip olduğunu bilmek ister ve bu güvenlik duygusuna ihtiyaç duyar. Birçok şey, birinin aydan aya yaşamasına veya maaştan maaşa yaşamasına neden olabilir.
- Düşük ücretli bir işte çalışıyor veya ailenizde çalışma yaşında olan herkes çalışmıyor olabilir.
- Yaşam maliyeti yüksek bir bölgede yaşamak, kira, yemek ve diğer temel ihtiyaçlar gibi harcamalar için önemli ölçüde daha fazla ödeme yaptığınız anlamına gelir.
- Gelirinizi ve giderlerinizi etkileyen önemli yaşam değişiklikleri olabilir. Örneğin, vefat, boşanma, işten çıkarılma, iflas gibi bir durumlar gelirinizi önemli ölçüde azaltabilir.
ÇÖZÜM:
1. BÜTÇE YAPIN
Aydan aya yaşamaktan kaçınmanın ilk adımı, gelirinizin ve harcamalarınızın görünürlüğünü sağlamaktır. Gereksiz eşyalara para harcıyor olabilir misiniz?
Paranızın nereye gittiğini bilmek istiyorsanız, bütçe oluşturun. Bütçe, tüm gelir ve giderlerinizi görmenizi sağlar. Gelirinizin nereye gideceğine dair bir plan oluşturmanıza olanak tanır.
2. GİDERLERİNİZİ GELİRİNİZİN ALTINDA TUTUN
Aydan aya yaşamayı bırakmak istiyorsanız, gereksiz harcamaları azaltmanız gerekir. Bu, kullanılmayan abonelikleri kapatmak ve yalnızca ihtiyacınız olan şeylere harcama yapmak anlamına gelir. Bu sadece masrafları kısmakla ilgili değil. Ayrıca ihtiyaçların maliyetini düşürmenin yollarını da düşünmelisiniz. Fedakarlık gibi görünse de, bunun finansal geleceğinizin iyiliği için olduğunu unutmayın!
3. GELİRİNİZİ ARTIRIN
Bütçe yapmak, gerçekten yeterli gelire sahip olup olmadığınızı veya sadece gereksiz harcamaları azaltmanız gerekip gerekmediğini ortaya çıkaracaktır. Her iki durumda da, daha fazla para kazanmaktan zarar gelmez.
Gelirinizi artırmanın bazı yolları şunlardır:
Ek iş bulmak:
Boş zamanınızı ek gelir getirecek bazı ekstra işler almak için kullanın. Evden bile yapabileceğiniz birçok yan iş var. Esnek bir programda ek gelir elde etmenin harika bir yolu olur.
Zam istemek:
Mevcut işinizde zam istemek de gelirinizi artırmak için bir seçenektir. Maaşınızı artırmak için becerilerinizden, deneyiminizden ve performansınızdan yararlanın.
Yeni bir iş başvurusu:
Mevcut işinizde zam alamıyorsanız, yeni bir iş bulmayı düşünün.
4. BORCUNUZU ÖDEYİN
Borcunuzu ödeyip kapatmak size nefes alma alanı sağlayabilir. Kredi kartı borcu, öğrenci kredileri gibi borçlarınızı kapadığınızda bütçenizdeki kalemlerden biri ortadan kaldıracaktır.
Borcunuzu öderken yeni borç oluşturmaktan kaçının.
5. YATIRIM
Para biriktirmek ve yatırım yapmak, aydan aya yaşamaktan kaçınmanıza yardımcı olur. Çünkü gelirde bir düşüş olması durumunda bir tampon sağlar. Böylece bir sonraki maaşınıza ihtiyaç duymak yerine, acil durum fonunuzdan faydalanabilirsiniz.
Acil durum fonu, acil durumlar için orada biriktirdiğiniz paradır. İhtiyaç olursa diye orada olan paradır.
Küçük de olsa para biriktirmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Zamanla bu küçük tutarlar önemli miktarda paraya dönüşecek.
6. HARCAMALARINIZ KONUSUNDA BİLİNÇLİ OLUN
Paranızı bilinçli kullanmak, harcamadan önce plan yapmanız ve ayrıca tasarruf edip birikim yapmanın ve yatırıma dönüştürmenin yollarını bulmanız anlamına gelir.
Daha bilinçli olmanın bir yolu yemek planlamasıdır. Yemeklerinizi önceden planlamak, yalnızca ihtiyacınız olan yiyecekleri almanızı ve onları boşa harcamamanızı sağlar. Dışarıda yemek yemekten ve yemek için daha fazla para harcamaktan da kaçınabilirsiniz.
Maaştan maaşa ve aydan aya yaşam döngüsünü kırmanın zamanı geldi. İlk adım, durumunuzu değiştirmeye karar vermektir.
Stres ile başa çıkabilmenin 7 yolu Stres ağrılara, mide rahatsızlıklarına, huzursuzluğa, sinirliliğe, unutkanlığa, konsantrasyon bozukluğuna, aşırı yemeye neden olur. Stres ile nasıl baş edebiliriz? diye soranlara işte 7 öneri.