Enflasyon, Çekirdek Enflasyon Nedir?
Enflasyon mal ve hizmet fiyatlarının genel seviyesinde yaşanan sürekli artış olarak tanımlanır. Enflasyon, sadece bir veya birkaç mal ve hizmetin değil, ortalama bir tüketicinin yıl içinde kullandığı tüm mal ve hizmetlerde meydana gelen fiyat değişikliğini kapsar.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEnflasyon mal ve hizmet fiyatlarının genel seviyesinde yaşanan sürekli artış olarak tanımlanır. Enflasyon, sadece bir veya birkaç mal ve hizmetin değil, ortalama bir tüketicinin yıl içinde kullandığı tüm mal ve hizmetlerde meydana gelen fiyat değişikliğini kapsar. Enflasyon, mal ve hizmetlerin fiyatlarının artmasıdır ancak mal ve hizmetlerin fiyatları zaman içinde artabilir veya azalabilir. Enflasyon sadece belli bir malın veya hizmetin fiyatının tek başına artması değil, fiyatların genel düzeyinin sürekli bir artış göstermesidir. Diğer bir deyişle, sadece bazı malların fiyatlarının sürekli artması ya da tüm malların fiyatlarının bir sefer artması enflasyon değildir.
Örneğin aylık enflasyon oranının yüzde 1 olması, o ay içinde fiyatlar genel seviyesinin bir önceki aya göre yüzde 1 oranında arttığını gösterir. Yıllık enflasyonun yüzde 30 olması da, fiyatların bir önceki yıla göre ortalama yüzde 30 oranında arttığını, örneğin geçen yıl 200 TL’ye alınan bir mal sepetinin bu yıl ancak 260 TL’ye alınabileceğini ifade eder.
Enflasyon oranları, merkez bankalarının para politikalarında atacağı adımları doğrudan etkileyebileceğinden, kurlar üzerinde de oldukça etkilidir. Çünkü enflasyon oranı, merkez bankalarının faiz oranları üzerinde yapacağı değişiklikler için öncü göstergelerdir. Örneğin, enflasyon oranlarının, merkez bankalarının hedeflerinden yukarı yönde sapması durumunda faizlerde artış beklentisi ön plana çıkarken, enflasyon oranının merkez bankalarının hedeflerinin altında kalması durumunda ise faizlerde düşüş beklentisi ön plana çıkmaktadır.
Çekirdek enflasyon nedir?
Çekirdek enflasyon, gıda ve enerji gibi kontrol dışı olarak değerlendirilen ve genelde dışsallık etkisiyle volatil bir görünüm sergileyen kalemlerin dışarıda bırakıldığı göstergeye denir.
Merkez bankaları çekirdek enflasyonu, politika etkinliği bakımından elbette kontrol ederler ancak alım gücünü asıl gösteren ‘manşet enflasyon’ olmasından dolayı genelde çekirdek enflasyonu direkt olarak hedeflemezler.
Çekirdek enflasyon kendini birkaç gruba ayırarak, özellikle ani dalgalanmalar ile uçuk fiyat değişimleri gösteren ürünleri enflasyon hesaplama sepetlerinden çıkararak düzgün bir hesaplama yapmamıza yardım eder.
Çekirdek enflasyon hesaplanırken tüketici fiyat endeksi üzerinden hesaplama yapılır. Tüfe, mal ve hizmetlerin tüketiciye sunulan satış fiyatları üzerinden enflasyon hesaplaması yapar. Bu sayede daha doğru sonuçlar elde edilir.
Çekirdek enflasyon oranı
Çekirdek enflasyon yıllık artış oranı 2021 yılında yüzde 16,76 olarak gerçekleşmiştir. Temel Mallar grubu yıllık fiyat artışı yüzde 20,28, Hizmet grubu yıllık fiyat artışı ise yüzde 13,88 olarak gerçekleşmiştir Çekirdek enflasyonun 12 aylık ortalama değişim oranı 0,47 puan artışla 15,01’den yüzde 15,48’e yükselmiştir.
Eurobond Nedir, Nasıl Hesaplanır? Eurobond kısaca devlet, kurum, şirket veyahut kişi, kendi ülkeleri dışında kaynak sağlamak amacıyla, uluslararası piyasalarda yabancı para birimleri üzerinden satışa sundukları, genellikle uzun vadeli borçlanma aracıdır.