Bütçenizi iyi yönetmek için bu yöntemi deneyin!
Para konularında daha dikkatli olmak için Kakeibo yöntemini denemeye ne dersiniz?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlParayı harcamak çok kolay. Telefonunuzda bir butona basarak alışveriş yaptığınızda finansal durumunuzla bağlantınızın koptuğunu hissedebilirsiniz. Ancak paranızın nereye gittiğine dikkat ettiğinizde, gereksiz harcamaları azaltabilir ve finansal hedefleriniz için daha fazla birikim, yatırım yapabilirsiniz.
Japonların uyguladığı bütçe yöntemi olan Kakeibo, kişilerin harcama alışkanlıkları konusunda daha bilinçli olmalarına ve parayı yönetme biçimlerini iyileştirmelerine yardımcı oluyor.
Kakeibo "kah-keh-boh" olarak telaffuz edilir. 1900'lerin başından beri var olan para yönetimi tarzıdır. Kakeibo kelimesi "bütçe defteri" olarak tercüme edilir. Japonya'nın ilk kadın gazetecisi olarak bilinen Hani Motoko, Kakeibo'nun tanıtılmasına yardımcı oldu ve özellikle ailede parayı yöneten ev kadınları arasında popüler olmasını sağladı.
Kakeibo yöntemini uygularken tüm harcamalarınızı tek tek yazmanız gerekir. Harcamalarınızı fiziksel olarak yazmak paranızın nereye gittiğine dair daha somut bir fikir verir.
Kendi Kakeibo günlüğünüzü oluşturuyorsanız, her aya aşağıdaki dört soruyu düşünerek başlayın:
- Elimde ne kadar para var?
- Ne kadar biriktirmem gerek?
- Ne kadar para harcıyorum?
- Bütçemi nasıl daha iyi yönetirim?
Gelirinizi yazın ve ödemekle yükümlü olduğunuz sabit masrafları çıkarın. (Kira/ev kredisi, aidat, BES…) Geriye kalan para, o ay için kullanılabilir paranızdır.
Bu miktardan, birikim için ne kadar ayırmak istediğinize karar verin. Ne için para biriktirdiğinizi ve bu hedefi neden belirlediğinizi düşünün. İstediğiniz miktara ulaşma yolunda mısınız veya giderlerinizi azaltmanın veya daha fazla gelir getirmenin yollarını mı bulmanız gerekiyor?
Birikim için bir kenara para ayırdıktan sonra, harcamalarınızı gerçekleştiği anda günlüğünüze kaydedin. Kakeibo yönteminde dört bütçe kategorisini kullanarak harcama alanlarınızı takip edeceksiniz:
- İhtiyaçlar: Buna yiyecek, giysi ve sağlık harcamaları dahil.
- İstekler: Spor salonu üyelikleri, dışarıda yemek yeme gibi harcamalar.
- Kültür: Kitap, dergi harcamaları ve konsere gitmek bu kategoriye girer.
- Beklenmeyen masraflar: Araba tamiri veya acil veteriner ziyareti gibi harcamalar.
Harcamalarınızı kaydederken, her satın alma işlemini neden yaptığınızı ve nasıl hissettiğinizi yazın. Alışveriş yaparken acele ettiniz mi yoksa stresli mi hissettiniz? Kötü bir gün geçirdiğiniz için çareyi alışveriş terapisinde mi buldunuz? Evde yeriniz olmadığı halde indirimde olduğu için bir şeyler mi satın aldınız? Haftalardır satın almak için beklediğiniz bir şeyi satın aldığınız için mutlu oldunuz mu?
Kakeibo defterinizi de bir günlük gibi düşünün. Para harcamakla ilgili duygularınızı keşfetmek, kötü harcama alışkanlıkların ardındaki nedene ulaşmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, zamanınız kısıtlı olduğunda veya etkilemek istediğiniz arkadaşlarınızla dışarıdayken aşırı harcama yapmak gibi.
Ay sonunda, dört kategorinin her birine ait harcamalarınızı toplayacak ve paranızı nasıl yönettiğinizi göreceksiniz. Her haftanın sonunda mini değerlendirme de yapabilirsiniz.
Kendinize sorun: Harcama alışkanlıklarınız finansal hedeflerinizle uyumlu mu? Başarılarınız ve başarısızlıklarınız nelerdi? Önümüzdeki aya girerken nasıl gelişebileceğinizi düşünün.
- Harcamalarınız üzerinde daha fazla kontrol istiyorsanız, Kakeibo denemek için harika yöntem olabilir.
- Belirlenen bütçe yüzdelerini takip etmek zorunda değilsiniz. Paranızı nasıl harcadığınız finansal hedeflerinizin bir yansımasıdır.
- Harcamalarınızı katı bütçe kategorileri halinde düzenleme konusunda strese girmenize gerek yok.
- Kalem ve kağıt kullanmak, her zaman harcayabileceğiniz ne kadar nakit paranız olduğunun farkında olmanıza da yardımcı olur. Günün sonunda harcamalarınızı kaydetmeniz gerektiğini bilmek, anlık bir satın alma yapmadan önce iki kez düşünmenizi sağlar.
- Kakeibo aracılığıyla finansal yaşamınızda farkındalığı benimsemek, harcamalarınızı azaltmanıza ve daha fazla tasarruf edip birikim yapmanıza bu parayı yatırıma dönüştürmenize yardımcı olur.