Y ve Z Kuşağının Ortak Kaygısı Ne?
Deloitte, bu yıl 10’uncusunu yayımladığı 2021 Y ve Z Kuşağı Araştırması’nın sonuçlarına göre, bu kuşaktan gençlerin ortak kaygıları gelir eşitsizliği ve işsizlik oldu.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlAraştırmaya göre Türkiye’de Y kuşağının yüzde 51’i, Z kuşağının yüzde 65’i finansal durum ve iş olanakları nedeniyle kendini stresli hissederken, rakamlar dünya ortalamasının üzerinde seyrediyor. Gelir dağılımı adaletsizliğine ise Y kuşağının yüzde 83’ü, Z kuşağının yüzde 76’sı inanıyor. Türkiye dahil toplam 45 ülkede Y kuşağından 14 bin 655, Z kuşağından 8 bin 273 kişi ile gerçekleştirilen araştırma, katılımcıların enerjilerini siyasi katılımı artırmak, harcamaları ve kariyer seçimlerini değerleriyle uyumlu hale getirmek ve kendileri için önemli olan toplumsal konularda değişimi yönlendirmek gibi anlamlı eylemlere kanalize ettiğini ortaya koydu.
Y ve Z kuşağına göre gelir adil dağıtılmıyor
1983-1994 yılları arasında doğanları Y kuşağı, 1995-2003 yılları arasında doğanları ise Z kuşağı olarak tanımlayan araştırmaya göre, Türkiye'den Y kuşağı katılımcılarının yüzde 83’ü ve Z kuşağı katılımcılarının yüzde 76'sı gelirin toplum genelinde eşit olmayan bir şekilde dağıldığını düşünüyor. Bu oran dünya çapındaki katılımcılarda Y kuşağında yüzde 69, Z kuşağında yüzde 66 seviyesinde.
Salgınla birlikte belirsizlik arttı
Türkiye’deki katılımcıların neredeyse yüzde 60’ı finansal gelecekleriyle ilgili “sık sık endişelendiklerini veya strese girdiklerini” söylüyor. Ayrıca ankete katılanlar salgının finansal hedeflerini yeniden değerlendirmelerine ve değiştirmelerine de neden olduğunu belirtiyor.
Ülkedeki ekonomik görünüm için endişeliler
Y ve Z kuşağı mensupları ülkenin genel gidişatı için karamsar. Türkiye’de ankete katılan Y kuşağı mensuplarının yüzde 54’ü ülkedeki genel ekonomik durumun gelecek 12 ay içinde kötüleşeceğini söylerken Z kuşağının yüzde 47’si genel ekonomik gidişatın kötüleşeceği düşüncesinde.
Y kuşağının yüzde 20’si genel ekonomik gidişatın iyileşeceğini, yüzde 23’ü ise aynı kalacağını düşünürken Z kuşağı mensuplarının yalnızca yüzde 18’i ekonomik gidişata dair iyimserliğini korudu. Bu kuşağın yüzde 17’si ise ekonominin aynı kalacağını düşünüyor.
Araştırmaya buradan ulaşabilirsiniz!
Ucuza TatilBugünkü Posta Gazetesi köşemde tatilinizi yeni nesil anlayışlarla nasıl ucuza getirebileceğinizin formülünü verdim!