Finansal Sağlığınız İçin Neler Yapmalısınız?
Sahip olduğunuz birikim miktarı, emeklilik için ne kadar ayırdığınız ve gelirinizin ne kadarını sabit veya isteğe bağlı olmayan harcamalara harcadığınız dahil olmak üzere finansal sağlığın birçok boyutu var.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlFinansal sağlık, kişinin kişisel para durumunu tanımlamak için kullanılan bir terim. Sahip olduğunuz birikim miktarı, emeklilik için ne kadar ayırdığınız ve gelirinizin ne kadarını sabit veya isteğe bağlı olmayan harcamalara harcadığınız dahil olmak üzere finansal sağlığın birçok boyutu var.
Hedeflerinize ulaşmak için doğru yolda olduğunuzdan ve beklenmedik bir durum meydana gelirse kendinizi gereksiz finansal riske atmadığınızdan emin olmak için kendi finansal planınızı geliştirmek için zaman ayırmaya değer.
Finansal Sağlığınızı Ölçün
Finansal sağlığınızı daha iyi anlamak için kendinize birkaç önemli soru sormanız yardımcı olabilir. Bunu finansal sağlığınızın bir öz değerlendirmesi olarak düşünün:
- Beklenmeyen olaylara karşı ne kadar hazırsınız? Acil durum fonunuz var mı?
- Net varlığınız nedir? Olumlu mu, olumsuz mu?
- Kredi kartları gibi borcunuzun yüzde kaçını yüksek faiz olarak değerlendirirsiniz?
- Emeklilik için düzenli birikim yapıyor musunuz? Uzun vadeli hedefinize ulaşmak için doğru yolda olduğunuzu düşünüyor musunuz?
- Sağlık ve iyi bir yaşam için sigortanız var mı?
Finansal Sağlığınızı Belirleyin
Bir bireyin finansal sağlığı çeşitli yollarla ölçülebilir. Kısa, orta ve uzun vadede neyi başarmak istediğinizi düşünün ve hedefler oluşturun.
Finansal Sağlığınızı İyileştirin
Finansal sağlığınızı iyileştirmek için önce şu anda nerede olduğunuza gerçekçi bir şekilde bakmalısınız. Net değerinizi hesaplayın ve nerede durduğunuzu bulun. Bu, emeklilik hesapları, yatırım araçları ve diğer varlıklar gibi sahip olduğunuz her şeyi ve tüm borçları masaya yatırarak olur.
Finansal Sağlığınız İçin Bütçe Yapın
O zaman bir bütçe oluşturmanız gerekir. Bütçe yapmanız neye ne kadar harcadığınızı ölçmek için mükemmeldir. Kısabileceğiniz alanlar var mı? Gerçekten ihtiyacınız olmayan şeyler gibi… "İhtiyaçlarınızın" ne olduğunu ve "isteklerinizin" ne olduğunu anlamanız gerekir.
Bütçe oluşturmaya yardımcı olması için mobil uygulama Moneye’yi kullanabilirsiniz.
Bütçenizin ve finansal sağlığınızı korumanın en önemli anahtarlarından biri, daha fazla para kazanmaya veya daha fazla gelir getirmeye başlamanızdan bağımsız olarak bütçenize bağlı kalmak. Daha fazla para kazandıkça daha fazla para harcamayı içeren yaşam tarzı sürdürmek finansal sağlığınız için zararlıdır.
Acil Durum Fonu Oluşturun
Acil durum fonunuzun olması finansal sağlığınızı artırabilir. Bu fon, iş kaybı gibi acil durumlar için saklanan ve kolayca elde edilebilen para anlamına gelir.
Finansal sağlığınızı iyileştirmek veya korumak için izleyebileceğiniz birkaç kural ve ipucu.
- Fatura ödemelerinizi otomatikleştirin.
- Her zaman ücretsiz hesaplar arayın.
- İhtiyaçlar için %50, istekler için %30 ve gelirinizin %20'sini biriktirmeniz gerektiğini söyleyen 50/30/20 gibi bir bütçe yöntemi kullanın.
- Konut harcamalarını gelirinizin %40'ından fazla olmayacak şekilde sınırlamaya çalışın.
Hangi Finansal Davranışlarınızı Değiştirmek İsterdiniz? Hayriye'nin değişimi! Hayriye kendini geliştirmek, değiştirmek istiyormuş. Ama içinden bir ses ona ''Yapamazsın'' diyormuş... Peki bu değişimi nasıl gerçekleştirecekti?