Başarıya giden yolda atılacak en kritik adımlar!
Önceliklerinizi doğru saptayabiliyor musunuz? Hedefiniz nedir? Hedefinizden uzaklaştığınızda motivasyonunuzu canlandırabiliyor musunuz? Aslında bu sorular zaman zaman aklınıza gelmekte eğer onları zihninizden uzaklaştırmak yerine önemseyip cevaplıyorsanız, doğru bir yoldasınız.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHedeflerinizi doğru belirlemek ve sınavdan beklentinizi doğru şekillendirmek için neler yapmalısınız? Bu sorunun mükemmel cevabı sizde…
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ya da Liseye Geçiş Sınavı LGS’ye ya da diğer merkezi sınavlara hazırlanan bir öğrencinin üzerinde düşünüp cevaplaması gereken sorular bunlar. "Sınava daha çok zamanımız var" diyerek düşünmek sizleri yanıltabilir, nihayetinde nasıl bir çalışma düzenine sahipseniz, sınav yaklaştığında da aynı düzeni devam ettirmek isteyeceksiniz. Senenin başındayken hedefinizi belirlemiş, çalışmalarınızı bu yöne kanalize ettiyseniz yine de motivasyon sorunu yaşıyorsanız aşağıdaki soruları kendinize sorun ve yazarak cevaplayın.
Kimsiniz? Neredesiniz ve ne olmak istiyorsunuz? Şu an elinizdeki imkanlar neler? Bu imkanlarla neler yapabilirsiniz ve imkansızlıklarınız varsa bunlarla nasıl baş edersiniz? Şunu daima hatırlayın lütfen, insan yapabileceğini düşündüğü kadardır ne daha fazlası ne de daha azı. Bunu yazmanız çok önemli çünkü yazdığınızda beyniniz bunları daha fazla önemser ve sizi daha iyi bir yere taşımak için uyurken bile size çalışır…
Gözlerinizi kapatın, isterseniz fonda çalan sevdiğiniz bir müzik eşliğinde. İnsanın kaderini bu kadar değiştirebilecek bir sınavın sizlere neler kazandırabileceğini düşünün… Büyük bir şirkette yöneticilik, bir gazetede yazar olmak, kendi iş yerinizin patronu olmak… bu örnekler arttırılabilir, kendinizi bunlara layık görüyor musunuz? Hayal edin, beynin ilginç bir özelliğidir bu, beyin hayal ile gerçeği birbirinden ayırt edemez ve hayalinize inanır, bir de bakarsınız ki bu hayale ulaşabilmek için bilinçaltınız olayı kontrolüne almış. David Schwart bir sözünde “Bir şeyin yapılabileceğine inandığınızda, gerçekten inandığınızda, aklınız onu yapmak üzere çözüm bulmanıza yardım etmek için çalışmaya başlar” diyor. Hadi bakalım sıra sizlerde…
Bir insan geriye bakarak ilerisi için ders alır. Geçmişte neler yaptınız, bu yaptıklarınızla neler kazandınız ve neler kaybettiniz? Eğer başarılı çalışmalar yaptıysanız şu anda özgüveniniz artmış vaziyettedir. Eğer başarısız olmuşsanız kendinizi işe yaramaz, değersiz hissedebilirsiniz. Bunu değiştirecek olan kim, ya da mevcut durumu başarıya dönüştürecek olan kim? Başarılıysanız ne mutlu size artık bu başarıyı daha ileri taşıma zamanı geldi. Yaptığınız başarılı çalışmaları geliştirerek devam edin, kolay gelsin… Başarısız olmuşsanız yeni bir yöntem denemenin tam sırası.
Şu kocaman evrende sizin olmak istediğiniz yer neresi? Büyük düşünürseniz, küçük başarısızlıkları hayatınızdan kolaylıkla saf dışı edebilirsiniz. Konfuçyus “Eğer ağaca çıkmak istiyorsanız, yıldızlara çıkmaya niyet edin, başarırsınız” demiş. Hedefiniz ne kadar büyükse çabalarınız o kadar anlamlı olacaktır.
Rehber öğretmenlerinizden etkili ders çalışma yöntemlerini öğrenin. Derslerinize nasıl konsantre olabileceğinizi, zihninizi nasıl dinlendirebileceğinizi sorun. Doğru soruları ararsanız gelen cevaplar sizin sıranızı yukarıya doğru taşıyacaktır. Doğru soru sormanın ilk maddesi, nasıl sorusudur. Düşündüğünüz cümlelerin başına “nasıl” ı getirin bakalım ne oluyor. Bir sınavda başarısız oldunuz diyelim “neden başarısız oldum” diye sorarsanız “çünkü yeterli değilsin” der içinizdeki ses, ancak “nasıl başarısız oldum” diye sorarsanız “çünkü yeterli çalışmadın” diye cevap verir. Bilmiyorsanız öğrenin, biliyorsanız hadi başlayın çalışmaya, her yolculuk ilk adımla başlar unutmayın…
Ulaşmak istediğiniz bir amaç var. Sınavlarda iyi bir puan alıp istediğiniz bölüme yerleşmek. Bunun için hayatınızın bu bölümünde fedakârlık olmalı. Hayatınızı düzenlemelisiniz. Öncelikle zihninizi doğru programlamalı sonra da sizleri çalışmaktan uzaklaştıracak her türlü aktiviteyi – televizyon, uzun telefon konuşmaları, arkadaşlarla gezmek gibi- ertelemelisiniz. Bulunduğunuz ortamda da bir düzen olmalı fiziksel dağınıklık zihinsel dağınıklığa sebep olur ve siz bunu istemez siniz değil mi?
Çalışma odanıza kendinizi motive edecek sözler asın ve bunlara alıştığınız zaman değiştirin. Aşağıdaki özdeyişlerden beğendiklerinizi kendinize mesaj olarak seçebilirsiniz:
- Başarıya giden ilk adım: kendinize inanın, başarabileceğinize inanın.
- Bilmek yetmez, uygulamak gerekir. İstekli olmak yetmez, yapmak gerekir.
- Zoru başarırız, imkânsız biraz zaman alır.
- Dünyanın gördüğü en büyük başarı, önce bir hayaldi. En büyük çınar bir tohumdu, en büyük kuş bir yumurtada gizliydi.
Çalışkan, başarılı arkadaşlarınızla birlikte çalışın. İnsan her gün kiminle birlikteyse ona biraz daha benzer. Bu arkadaşlarınızla birlikte derslerinizi takviye ederken aynı zamanda ortak bir amacı paylaştığınız için motivasyonunuzu arttırırsınız. Öğrendiğiniz her konuyu arkadaşlarınıza anlatmayı deneyin unutmayın en iyi anlama yöntemi anlatmaktır.
Kendinize çalışkan arkadaşlarınızdan birisini ya da daha önce üniversite sınavlarında ya da diğer merkezi sınavlarda derece yapmış birisini örnek alırsanız Amerika’yı yeniden keşfetmenize gerek kalmayacaktır. Örnek aldığınız kişinin çalışma yöntemlerini, başarılı olmak için nasıl davrandığını öğrenerek sizler de uygularsanız benzer sonuçları alırsınız.
Bazı kişiler 6 saat uyku ile dinlenirken bazıları 8 saat uyku uyumak isteyebilir. Herkes kendisine ne kadar yetiyorsa o kadar uyumalı ve dinlenmeli. Kişi kendini tanır. Her gün ne kadar çalışması gerektiğini ve ne kadar dinlenmesi gerektiğini bilir.
Yeterli uyku uyumak çalışmanın altın anahtarlarından biridir. Daha etkili ve verimli çalışabilmek için hem beyninizi hem de vücudunuzu dinlendirin.