Teknoloji

Yosunla jet uçuracak bilim insanından çağrı!

Yosundan ürettiği biyojet yakıtıyla Türk Hava Yolları'nın bir uçak seferini gerçekleştirmeye hazırlanan Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Berat Zeki Haznedaroğlu, yükselen mazot fiyatlarını yosundan biyodizel üreterek frenleme çağrısında bulundu.

Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) Koordinatörü Dr. Haznedaroğlu, yosun tabanlı biyodizel, protein, gıda katkı maddesi ve gübre üretmek için TÜBİTAK bursuyla ABD Yale Üniversitesi'ndeki görevini bırakarak 5 yıl önce Türkiye'ye gelmişti.

Boğaziçi Üniversitesi Mikroyosun Biyoteknolojileri Araştırma ve Geliştirme Birimi'ni(İMBİYOTAB) kuran Dr. Haznedaroğlu, Sarıtepe kampüsünde AB kredi desteğiyle mikroalg biyorafnerisini kurdu. Burada mikro alglerden biyodizel ve biyojet yakıtı üretmeyi başaran bilim insanları, INDEPENDENT kapsamında 2 bin 500 metrekarelik bir Ar-Ge alanı ve açık havuzlarda biyoyakıtlar ve katma değerli diğer ürünler geliştiriyor.

TRAKTÖRLER BİYODİZELLE ÇALIŞSIN

Son dönemde artan petrol fiyatları ve mazot ile benzine yapılan zamlar sonrası, INDEPENDENT gibi enerji bağımlılığını sona erdirme hedefli projeleri daha da önemli hale getirdi. Zamlara kayıtsız kalamayan Dr. Berat Zeki Haznedaroğlu, önceki gün twitter hesabından bir çağrıda bulunarak, "Benzin ve dizel fiyatlarındaki artışı üzülerek takip ediyoruz. 2022 İklim Şurasında alınan kararlar doğrultusunda yerli imkanlarımızla mikroalglerden taşımacılık sektöründe ve tarımda traktörlerin kullanımına hazır üretebileceğimiz sıvı biyoyakıtlar için her türlü desteğe hazırız" dedi.

YÜZDE 20 AZALTIR

Bir Tv kanalında çağrısını detaylandıran Dr. Haznedaroğlu, "2007 ve sonrası yapılan dizel motorlarda hiçbir değişiklik yapmadan yüzde 20'ye kadar biyodizel katkısı kullanılabiliyor. Yani bugün yeterli biyoyakıt ürettiğimizde petrol ithalatımızı yüzde 20 oranında azaltabiliriz. 33 milyon ton ham petrol kullanıyoruz her yıl ve bunun yüzde 90'ı ithal. Bunun 25-26 milyon tonluk kısmı da dizel. Daha çok dizel kullanıyoruz. Mikroalglerden biyo yakıt üretilebileceğini ve bunun sürdürülebilir bir üretim olduğunu biz INDEPENDENT projesiyle ortaya koyduk. Bu deneyim yatırımlarla geliştirilebilir. Ayrıca yüzde yüz biyodizelle çalışan otobüs, kamyon ve traktörler de var. Tarımda biyoyakıtla çalışan traktörlerimiz olabilir" ifadelerini kullandı.

Dr. Haznedaroğlu, ayçiçeği, soya, kanola gibi bitkilerden de biyodizel üretildiğini ancak bunun tarım alanlarında daralmaya yol açtığını ve gıda ihtiyacıyla çarpıştığını vurguladı.

Çatıdan 37 milyon dolar gelecekÇelik üreticisi Tosyalı Holding, üretim tesislerinin çatılarına dünyanın en büyük Güneş Enerjisi Santrali'ni (GES) kuracaklarını açıkladı.