Teknoloji

Uzaydan Dünya'ya ilk güneş enerjisi görevi başarılı oldu

Dünya'ya güneş enerjisi ışınlanması konusundaki çığır açan bir test, bir yıl süren başarılı bir görevin ardından tamamlandı.

The Independent haberine göre, geçen yıl 3 Ocak'ta başlatılan Uzay Güneş Enerjisi Göstericisi (SSPD-1) projesi, Güneş enerjisinin toplanmasının ve ticari ölçekte kablosuz olarak Dünya'ya iletilmesinin fizibilitesini göstermeyi amaçlamaktaydı.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden (Caltech) bilim insanları tarafından yönetilen bu görev, uzayda bu çabanın temel teknolojisini test etmek amacıyla üç ana deneyi başarıyla tamamladı. Bu deneyler arasında, origamiden ilham alan yeni bir güneş paneli yapısı, farklı hücre tasarımları ve bir mikrodalga vericisi bulunmaktaydı.

'Gelecekteki bir olasılıktı' 

Caltech, bu görevin uzay güneş enerjisinin geleceğine ışık tutacağını belirtti, ancak bunun gerçekleşebilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti. Caltech Başkanı ve Fizik Profesörü Thomas Rosenbaum, "Uzaydan ticari ölçekte ışınlanan ve dünyayı aydınlatan güneş enerjisi hala gelecekteki bir olasılıktı. Ancak bu kritik görev, bunun ulaşılabilir bir gelecek olabileceğini gösterdi," şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl Japon Uzay Ajansı JAXA, 2025'e kadar uzayda ticari ölçekte güneş enerjisi panelleri kurmayı planlarken, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da Solaris programı aracılığıyla bir geliştirme projesi kurmayı hedefliyor. Son deneyler, fotovoltaik bir hücreden güneş enerjisinin toplanması ve Dünya'ya geri ışınlanmasının ilk başarılı gösterisine sahne oldu.

Araştırmacılar, bu teknolojinin ticari olarak uygulanabilir olmadan önce, malzeme maliyetini düşürmek ve panelleri uzay radyasyonuna dayanıklı hale getirmek gibi birkaç zorluğun üstesinden gelinmesi gerektiğine inanıyor.