Siber dolandırıcılıktan nasıl korunuruz?
İnternet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları ile sosyal medya hesapları gibi bireysel kullanıcı girişi gerektiren platformlarda, güvenlik, özellikle de parolaların güvenliği, büyük bir öneme sahip. Peki hesapların güvenliği nasıl sağlanır?
Anchor Security Kurucusu ve Siber Güvenlik Uzmanı Onur Aktaş,
parola güvenliği konusunda dikkat edilmesi gereken noktalara
değindi. Aktaş, parola kullanımının kullanıcılar için iki temel
sorunu beraberinde getirdiğini belirterek şunları söyledi: "İlk
olarak, her bir hesap için farklı parolalar hatırlamanız gerekiyor
ki bu oldukça zorlu bir süreçtir. İkinci olarak, sadece parola
kullanarak hesaba giriş yapılıyorsa ve parola saldırganlar
tarafından ele geçirilirse, hesap da ele geçirilmiş olur."
Siber saldırganların parolalara yönelik çeşitli yöntemler
kullandığına dikkat çeken Aktaş, bu yöntemler arasında internet
sitelerine yönelik saldırılar, güvensiz tarayıcı eklentileri,
güvensiz sistemlerle hesaplara giriş ve zararlı yazılımların
bulunduğunu vurguladı. Aktaş, saldırganların ele geçirdikleri
parolaları maddi kazanca çevirebildiklerini ve kullanıcı
bilgilerini özel bir pazar haline getirebildiklerini ifade
etti.
Farklı internet sitelerine farklı parolalar
Farklı internet siteleri için farklı parolalar kullanmanın önemine vurgu yapan Aktaş, uygulamaların parolaları özel algoritmalarla şifrelediğini ve normal şartlarda bu şifrelenmiş metni göremediğini açıkladı. Ancak, saldırganların ilgili uygulamayı ele geçirmesi durumunda bile, şifrelenmiş metni ele geçirebilecekleri ve bu durumun büyük bir risk oluşturabileceğini belirtti. Aktaş, her hesap için farklı parola seçerek bireysel riskleri en aza indirme önerisinde bulundu.
Aktaş, internet sitelerine giriş yaparken dikkatli olunması gerektiğini ve dolandırıcılık amacıyla kullanılabilecek sahte adreslere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kişisel bilgilerin güvenliği için Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından engellenen siteler hakkında bilgi alınabileceğini ifade etti.
Parolaları hatırlamanın zorluğuna değinen Aktaş, parola yönetim yazılımının kullanılabileceğini ancak bunun da beraberinde riskleri getirdiğini söyledi. İkili doğrulama kullanımını öneren Aktaş, parolanın yanı sıra ikinci bir doğrulama yönteminin etkinleştirilmesinin önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, kısa parolaların güvenli olmadığını ve farklı karakterlerin kullanılması gerektiğini vurgulayarak, parolaların düzenli aralıklarla değiştirilmesinin de önemli bir güvenlik önlemi olduğunu ekledi.