Parolanızı çaldırmamak için bunları yapın!
Parolalarınız, sosyal medya şirketi, banka, yayın sağlayıcı gibi davranan dolandırıcılar tarafından kimlik avı yoluyla ele geçirebilir. Bunu önlemek adına kullanılan parola yöneticisi uygulamalarında da çeşitli riskler gizli. İşte parola güvenliğiniz için yapmanız gerekenler...
Parolalar büyük ölçekli veri sızıntıları sonucunda iş yaptığınız
şirketlerden çalınabilir. Sosyal medya şirketi, banka, yayın
sağlayıcı gibi kuruluşların kimliğine bürünen dolandırıcılar
tarafından kimlik avı yoluyla ele geçirebilir. Yaygın olarak
kullanılan kimlik bilgilerinin kombinasyonlarını deneyen “kaba
kuvvet” yazılımı ile otomatik olarak tahmin edilebilir.
Parola ve 123456'yı kullanmayın!
Son araştırmalar, “parola” kelimesinin en popüler oturum açma
olduğunu ve bunu “123456” parolasının takip ettiğini ortaya koydu.
İlk 10 parolanın çoğu bir saniye içinde kırılabilir. Parolalar bir
kez çalındıktan sonra karanlık ağda alınıp satılır ve burada
genellikle kullanıcı adlarıyla birlikte büyük rağbet görür. 2022’de
yayımlanan bir rapor bu kombinasyonların 24 milyarının siber suç
pazarlarında dolaştığını ortaya çıkardı. Bu 2020'ye göre yüzde
65'lik bir artış anlamına geliyor. Tüm bunlar, web sitelerimizde,
uygulamalarımızda ve çevrimiçi hesaplarımızda benzersiz, güçlü
parolalar kullanmamızı her zamankinden daha önemli hale getiriyor.
Parola yöneticisi kullanmak, bunu yapmanın en doğru yoludur.
Parola yöneticisi nedir?
Parola yöneticileri, tüm parolalarınızı güvenli bir yerde saklamak için tasarlanmış uygulamalardır. Buradaki fikir, yazılımın sizden yalnızca tek bir ana parola istemesidir. Tüm siteler için uzun benzersiz parolaların oluşturulması ve bu parolaların otomatik olarak doldurulması da dahil olmak üzere her şey uygulama tarafından otomatik olarak işlenir.
Güçlü şifreleme ile korunan parola kasaları kullanın. Bu, parola yönetimi sağlayıcısı saldırıya uğrasa bile tehdit aktörlerinin müşterilerinin kimlik bilgilerini çalamayacağı anlamına gelir.
Her parola için uzun, karmaşık ve rastgele sayı, harf ve sembol dizileri önermek üzere tasarlanmış güçlü bir parola oluşturucu kullanırsanız bilgisayar korsanı parolanızı ele geçirmek için kaba kuvvet saldırısı uygulayamaz.
Parola yöneticisi kullanırken dikkat etmeniz gerekenler:
- Çoklu platform ve çoklu tarayıcı desteği: Parola yöneticileri, tercihiniz olan web siteleri ve uygulamalardaki parolalarınızı hatırladıkları takdirde kullanışlıdır. Eğer istediğiniz siteleri desteklemiyorsa, yine eskisi gibi hatırlaması kolay kimlik bilgilerini kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Benzer şekilde, parola yöneticisinin tarayıcılardan ve diğer parola yöneticilerinden kimlik bilgilerini içe aktarabilmesi, kullanılabilirliğini büyük ölçüde artıracaktır.
- Otomatik doldurma/otomatik oturum açma: Parola yöneticisinin en önemli özelliklerinden biri, siz ana parolayı girdikten sonra her hesaba atanan güçlü, karmaşık parolayı otomatik olarak doldurabilmesidir. Bunu sağlayamazsa, kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenir.
- Uzaktan oturum kapatma: Uzaktan hesap oturumunuzu kapatmanıza, tarama geçmişini ve çerezleri temizlemenize ve açık sekmeleri uzaktan kapatmanıza olanak tanıyan uygulama, güvenliği ve gizliliği artırır.
- Ana parola için sıfırlama özelliği: Bir ana
parolaya sahip olmak harikadır. Ama ya bu parolayı unutursanız?
Sıfırlama işlevi yoksa, tüm parolalarınız açamayacağınız bir
dijital kasada kilitlenir.
Güvenilir bir uygulama sağlayıcı: Parola yönetim şirketinin kendisi ihlal edildiğinde tüm parolalarınız açığa çıkabilir, bu nedenle güvenlik konusunda şirketin iyi bir geçmişe sahip olduğundan emin olmalısınız.
Whatsapp'a yeni güncelleme: Son kullanma tarihi geliyorPopüler mesajlaşma uygulaması Whatsapp güncellemelere devam ediyor. Şu anda test aşamasında olan güncelleme ile Whatsapp gruplarına son kullanma tarihi özelliği gelmesi bekleniyor.