Teknoloji

Kontrolden çıktı: İki tonluk uydu bugün Dünya'ya düşecek

1995 yılında piyasaya sürüldüğünde son teknoloji bir ürün olan, gezegeni izlemek için rutin olarak kullanılan teknolojileri geliştiren ve 2011'de görevi sona eren ERS-2, bugün atmosfere kontrolsüz, ateşli bir dalış yapacak.

1995'te tanıtılan ve o dönemde son teknoloji bir ürün olan ERS-2, gezegenin rutin gözlemlerini güçlendiren bir teknolojiydi. 2011'de görevini tamamladıktan sonra bugün atmosfere kontrolsüz, ateşli bir dalışa geçecek.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu iki tonluk uydunun büyük bir kısmının atmosfer içinde yanacağını açıkladı. Yüksek hızlı dalış sırasında sağlam parçaların bazılarının yoğun ısınmaya dayanabileceği belirtilse de, bu parçaların kalabalık alanlara çarpması ve hasara neden olma olasılığı düşük.

Denizde kaybolma ihtimali yüksek

Uydunun dünyanın hemen hemen her yerine düşme potansiyeli var, ancak yüzeyin büyük bir kısmının okyanuslarla kaplı olması nedeniyle, enkazın büyük olasılıkla denizde kaybolması muhtemel. ESA'nın Dünya Gözlem Yer Segmenti Departmanı'ndan Mirko Albani, atmosfere yeniden girebilecek ve yüzeye ulaşabilecek elementlerin radyoaktif veya toksik olmadığını vurguladı.

1990'ların başlarında fırlatılan iki Dünya Uzaktan Algılama (ERS) uydusu, karada, okyanuslarda ve havada gerçekleşen değişiklikleri izlemek için gelişmiş araçlar taşıyan önemli gezegen gözlemcileriydi. Selleri, kıta ve okyanus yüzey sıcaklıklarını, buz sahalarının hareketini ve depremler sırasında yerdeki değişiklikleri takip ettiler. Özellikle ERS-2, Dünya'nın koruyucu ozon tabakası hakkında önemli bilgiler sunarak bu alandaki anlayışımızı ilerletti.