Teknoloji

Fosil yakıt sorunlarına karşı, "yeni nesil güneş pilleri" İtalya iş birliğiyle üretiliyor

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü'nde farklı ülkelerden genç araştırmacılar, yeni nesil güneş pil üretimi için çalışmalara başladılar. Bu proje TÜBİTAK ve İtalya Ulusal Araştırma Kurumu tarafından da desteklendi.

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Enerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Erten Ela'nın liderliğinde ve Türkiye-İtalya işbirliğiyle "Elektrokimyasal Yeşil Hidrojen ve Oksijen Üretimi" projesi hazırlandı. İtalya'da bu alanda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Alberto Vomiero'nun da katkısıyla, proje TÜBİTAK ve İtalya Ulusal Araştırma Kurumu tarafından desteklendi.

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü'nde yürütülen çalışmalara Japonya, İskoçya, Nijerya, Pakistan ve Irak'tan araştırmacılar ile yüksek lisans ve doktora öğrencileri de katılıyor. Bu çalışmaların odak noktası, İzmir'de perovskit güneş pilleri üretmek için yeni teknikler ve malzemeler geliştirmek.

Prof. Dr. Şule Erten Ela, güneş pillerini üç kategoriye ayırarak açıkladı:

Birinci nesil silikon, ikinci nesil ince film güneş pilleri ve üçüncü yeni nesil güneş pilleri, bu projenin de içinde bulunduğu boya duyarlı, heteroeklem, plastik, katı hal boya duyarlı, tandem ve perovskit gibi nanoteknolojiye dayalı pillerden oluşuyor. Yüksek verimlilikleri nedeniyle, yeni nesil güneş pilleri içinde en fazla çalışılanın perovskit pilleri olduğunu belirtti.

İki ülke arasında işbirliği

Bu projede, perovskit güneş hücrelerini yeni boşluk transfer malzemeleri ve elektron iletim malzemeleri kullanarak hidrojen üretiminde kullanmak amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. İtalyan meslektaşları, yeşil hidrojen enerjisi bölümünü yönetiyor ve farklı elektrokataliz malzemeleri sentezliyorlar. Türk tarafı ise tamamen yeni nesil perovskit güneş hücrelerini üretiyor. İki ülke arasındaki bu işbirliği, bilimsel çalışmaları daha da ileri götürmeyi hedefliyor.

Son olarak, amaçlarının tek bir perovskit hücre ile hidrojen üretimini gerçekleştirmek olduğunu belirtti. İki ülkenin araştırmacıları ve öğrencileri, bilgi paylaşımı yaparak bu teknolojiyi geliştirmeyi amaçlıyorlar. Projeleri yeni başladı ve ileri seviyeye taşıyacaklarını umuyorlar.