Dünyanın En Zenginlerinin Uzay Yarışını Kim Kazanacak?
Şimdilerde gelişmekte olan ve 2040 yılına kadar baş döndürücü bir değere sahip olacak uzay sektörü ve tasarlanmaya başlanan Mars'ı kolonileştirme planlarının bir sonucu olarak ünlü milyarderler; Elon Musk, Richard Branson ve Jeff Bezos adeta Uzay Yarışlarına hazırlanıyor!
Şimdilerde gelişmekte olan ve 2040 yılına kadar baş döndürücü
bir değere sahip olacak uzay sektörü ve tasarlanmaya başlanan
Mars'ı kolonileştirme planlarının bir sonucu olarak ünlü
milyarderler; Elon Musk, Richard Branson ve Jeff Bezos adeta Uzay
Yarışlarına hazırlanıyor!
Bir süredir Abd, Rusya, Avrupa Birliği, Çin ve Hindistan
arasında uzay rekabeti olduğu biliniyor ancak Uzay Yarışına ve uzay
teknolojilerine boyut atlatan ana etmen bu alanın özel sektöre
açılması oldu.
Son zamanlarda yapılan analizler, Kaliforniyalı girişimci Elon Musk’ın yarışta önde olduğunu iddia ediyor. Musk’ın gözü senelerdir uzaydaydı ve geçtiğimiz haftalarda Falcon Heavy roketinin (içinde astronot olmayan 4 mürettebatı taşıyan ve dünya çevresinde 3 günlük bir seyahat hedefleyen SpaceX roketi) başarılı bir şekilde fırlatılması da 2024 yılına kadar Mars'a adam çıkarma umutları için ileriye doğru büyük bir adım niteliğinde.
Bununla birlikte, Virgin Group kurucu yöneticisi Richard Branson, Virgin Galactic tarafından geliştirilen ve ilk kez uzay irtifasına yükselen SpaceShipTwo uzay turizmi roket uçağı VSS Unity ile insanlık tarihinde ilk kez uzaya giden ve geri dönen sivil. Yani, Uzay Yarışında azılı bir rakip :)
Ve geldik daha 2000 yılında Blue Origin'i kuran, uzay yarışına katılan ilk üç kişiden biri olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos'a... Bezos’un o zamandan beri bu projeye kendi parasıyla (!) 500 milyon dolardan fazla yatırım yaptığı söyleniyor.
RS Components, bulgularını göstermek için bir grafik oluşturarak bu üç ismi analiz etti.
Şirketin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da pazarlama ve iletişimden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Alexandra Berger şunları söyledi:
"Musk'un hem Branson'dakini hem de Bezos'takini aşan uzay yolculuğu dürtüsü ve tutkusu onu geri kalan yüzyıl için uzay yolculuğunun ideal pazar lideri haline getiriyor.”
Öyle ki uzay sektörünün vizyon ifadesi de ona ait: "Çok gezegenli bir insan ırkı olmak zorundayız."
Berger sözlerine devam etti:
"Önümüzdeki yıllar içinde Musk'ın dünyayı hiçbir şey aynı kalmayacak şekilde dönüştürmek için astronomik hırslarını gerçekleştirecek mi göreceğiz.”
Musk’ın tekrar kullanılabilen roketler alanındaki öncülüğü ile yarıştaki elini oldukça güçlendirdiğini unutmamak gerekiyor.
Üstelik, Musk Mars’'ta kurmayı hayal ettiği şehrin en büyük sponsorunu da buldu. Sponsorluğu veren Dubai Emiri, El Maktum Mars'taki şehre adı Dubai Mars ismini verdi.
Uzay yarışı, tarihsel olarak, 20. yüzyılın ortalarından sonlarına doğru ABD ve Sovyetler Birliği arasında başlayan, uzay keşifleri alanındaki başarılara dayanan uluslararası bir rekabet olarak biliniyor.
O zamandan beri de uzayın keşfi, gezegendeki en zengin insanlardan bazıları için bir hobi haline geldi.
"2019'un sonuna kadar uzay boşluğunu ticarileştirmek, Dünya dışına hem mal hem de can taşımak isteyen Jeff Bezos’u, Richard Branson’ı ve Elon Musk’ı bu noktada ayrıca belirtmek gerekir."
Son olarak Berger, Bay Bezos'un uzay aracı New Shepard'ın, ses hızından dört kat daha hızlı seyahat ettiğini ve bu yıl altı yolcu kapasite ile fırlatılmak üzere hazırlandığını sözlerine ekledi.
Milyarder hayalperestler öncülüğünde çok gezegenli bir yaşam bizleri bekliyor mu? Uzay sektörü ise şirketlere ve kişilere fırsatlar sunmaya başladı bile! Uzak sektörü şimdiden birçok şirketin stratejik planlarına giriyor...
Nasıl Yaratıcı Olunur? Özlem Denizmen, Elele yazısında size yaratıcı bir kişilik olmanın sırlarını açıklıyor!