Trafik sigortası sorunları devam ediyor. Sigorta yaptırırken nelere dikkat edilmeli?
"Trafik sigortasında sıkıntılar eskiden olduğu gibi devam ediyor. Sigorta şirketleri trafik sigortalarında zarar yazdıkları için poliçe yazmaktan imtina ediyorlar..."
Trafik sigortasında sıkıntılar eskiden olduğu gibi devam
ediyor. Sigorta şirketleri trafik sigortalarında zarar
yazdıkları için poliçe yazmaktan imtina ediyorlar. Brokerler ve
çoklu acentalar bile birçok sigorta şirketlerini temsil ettikleri
halde sürücülere trafik poliçesi yazmakta zorlanıyor.
Bu da sigorta aracılarının işlerini
güçleştiriyor. Teklif çalışması sonucunda prim belirleniyor ama
poliçeleştirme aşamasında ekran donuyor veya sistem teknik hata
veriyor. Bu konu ile ilgili olarak sigorta şirketleri halen kalıcı
bir çözüm bulamıyor.
Brokerler veya çoklu sigorta acentaları biraz daha şanslı
olmakla beraber tekli veya birkaç sigorta şirketi ile çalışan
acentalar trafik sigortası yazamadıkları için müşterilerini
kaybediyor. Sigorta primleri zaten çok arttı, tüketici doğal
olarak bu duruma sitem ediyor.
Artışlardan en az etkilenmek için hasarsızlık indirimine önem verilmeli. Belirli bir süre hasar almayan sürücüler poliçe yenileme döneminde indirime hak kazanırlar. Hasarı çok olan riskli sigortalıların primi yüksek olur. Onun için trafik kurallarına uyulması ve araç kullanırken dikkatli olunması gerekir.
Hasarsızlık indirimleri 4. basamaktan başlar. Kişi, sigortalı olduğu dönemde hasar yaşamadıkça basamaklar 5,6, 7, 8 gibi devam eder ve sonunda sigortalı %50 ye kadar indirim hakeder. Bunun aksi olarak trafik sigortası basamak uygulamasında; poliçenin birinci yılında kaza yapıp hasar alması halinde 3. basamakta %45, ikinci yılının hasar alması halinde 2. basamakta %90, üçüncü yılının da hasar alması durumunda ise 1. basamakta %135 oranında poliçe priminde artış uygulanır. Üç ve daha fazla trafik kazası olup tazminat alan sürücülere büyük sürpriz olarak 0.basamaktaki %200 prim artışı uygulanır. Zaten primler çok yüksek iken sürücülerin daha dikkatli olması ve trafik kurallarına uyması gerekir.
Trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkmanın cezası şahıslarda 436 TL’ dir. Tabi ki araç trafiğe çıkmadan sigorta edilmelidir. Trafik sigortası olmadan kaza yapan sürücüler, verdikleri tüm maddi ve manevi hasardan sorumludur. Hem sürücü hem de aracın üzerine kayıtlı olan kişi bu hasarı gidermek zorundadır. Unutmayalım ki bu poliçe zorunludur ve trafiğe çıkarken mutlaka yaptırılması gerekir…
Detaylı bilgi için:
Taner Çağatay kimdir?
Florida Atlantic Üniversitesi’nden 1986 yılında mezun oldu. Ekonomi masterını tamamladıktan sonra staj için sigorta sektörüne girdi. Bu sektorde uzun yıllar ABD’de çalıştıktan sonra Türkiye’de kendi şirketini kurdu. Sigorta ve reasürans brokerliği ile elementer, hayat branşlarında hizmet veriyor. Çağatay ayrıca Tüketici Sorunları Derneği Sigorta Komisyonu Başkanı olarak tüketicilerin sorunlarına yardımcı olmaktadır.