Sizden Gelenler

Sosyal medya hesabı satın alırken suçlu duruma düşmeyin

Avukat Rıdvan Yıldız, sosyal medya hesabı satın alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Sosyal medyanın önemi arttıkça yeni soru ve sorunlar ortaya çıkmaktadır. Sosyal Medya hesaplarının satılması, takipçisi sayısına göre değer oluşturması ve bunun sonucunda bir piyasa oluşması söz konusudur.

Sosyal medya hesaplarının satıldığı ilan siteleri dahi mevcuttur. Örneğin 1.000.000 takipçili bir hesap 20.000 TL’den 300.000 TL’ye kadar satılabilmekte ve alıcı da bulmaktadır. Bunun dışında sosyal medya hesaplarının kişilerin rızası dışında elinden çıkması, hacklenmesi de mümkündür. Bu şekilde ele geçirilen hesapları satın alan kişiler gerçek hesap sahiplerinin talepleri ile muhatap olabilmektedir.

Peki bu duruma hukuk ne diyor?

Sosyal medya hesapları, konusunda henüz dijital mülkiyet şeklinde bir tanım olmadığından kıyasen taşınır mülkiyeti hükümlerinin uygulanması gerekecektir. Bu durumda Türk Medeni Kanunu’nun 989. Maddesi uygulama alanı bulabilecektir.

Türk Medeni Kanunu Madde 989 şu şekildedir: “Taşınırı çalınan, kaybolan ya da iradesi dışında başka herhangi bir şekilde elinden çıkan zilyet, o şeyi elinde bulunduran herkese karşı beş yıl içinde taşınır davası açabilir. Bu taşınır, açık artırmadan veya pazardan ya da benzeri eşya satanlardan iyi niyetle edinilmiş ise; iyi niyetli birinci ve sonraki edinenlere karşı taşınır davası, ancak ödenen bedelin geri verilmesi koşuluyla açılabilir.” Bu maddeye göre sosyal medya hesabı çalınan kimse bunu elinde bulundurana karşı dava açabilir. Ayrıca bir zarar durumu da söz konusuysa Tazminat Davası da söz konusu olabilir. Bu sosyal medya hesabını sosyal medya hesaplarının satıldığı internet sitelerinden iyi niyetli olarak alarak elinde bulundurana ancak ödediği bedeli geri vererek bu davayı açabilir. Tabii ki bu ikinci ihtimal, sosyal medya hesapları açısından kolay ortaya çıkabilecek bir durum değildir.

Yeterli bir araştırma yapılmadan alınan bir sosyal medya hesabının satın alınması iyi niyetli değerlendirilmeyebilir. Dolayısıyla sosyal medya hesabının iadesi için açılan dava ile büyük paralar vererek alınan sosyal medya hesabı geri verilmek zorunda kalınabilir.

Çalıntı sosyal medya hesabının cezai boyutunu değerlendirecek olursak Türk Ceza Kanunu’nun 165. Maddesi “Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer malvarlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.” Hükmü göz önüne alındığında hack ya da başka bir şekilde suç işlenerek ele geçirilen bir sosyal medya hesabını satın alan kişi hapis ve para cezasının muhatabı olabilir.

Yukarıdaki hukuki ve cezai sorumlulukların dışında satın alınan sosyal medya hesabının daha önce bir suçun işlenmesinde kullanılması durumunda, (örnek bu sosyal medya hesabından terör örgütlerine destek verilmişse) bu konudaki soruşturmaların muhatabı da olunabilir. Ayrıca bu hesap vasıtasıyla özel ya da tüzel kişilere zarar verilmişse açılacak maddi ve manevi tazminat davalarının da olası muhatabı bu hesabı satın alan kişi olabilir.

Görüleceği üzere PR, tanıtım ya da başka amaçlarla para vererek aldığınız sosyal medya hesabı hukuki problem doğurabilir. Bu nedenle bir sosyal medya hesabını satın alırken dikkatli olmak önem arz ediyor.

Avukat 

Rıdvan Yıldız

Rıdvan Yıldız kimdir?


11 Şubat 1988 tarihinde Bartın’da doğdu. Bartın Anadolu Öğretmen Lisesi’nde bitirdikten sonra lisans eğitimimi İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Çeşitli hukuk bürolarında tecrübe kazandıktan sonra serbest avukatlığa başladı. 2012’den bu yana İstanbul Barosu’na bağlı olarak avukatlık mesleğini icra ediyor. Tüketici Sorunları Derneği’nde Genel Başkan Vekilliği ve Genel Başkanlık görevlerini üstlendi. Tüketici, bilişim, gayrimenkul, kentsel dönüşüm, kat mülkiyeti ve spor hukuku alanındaki makaleleri çeşitli mecralarda yayımlandı.

2019 yılında "Sınırsız Yeni Dünyanın Sınırları Sosyal Medyada Hukuk" adında sosyal medya hukuku okur yazarlığını arttırmaya yönelik bir kitabı yayımlandı.