Satış fiyatı nasıl belirlenir?
"Ev fiyatları, araba fiyatları, karışık. Bu durum genel ekonomik durumun tüm dünyada dalgalı olmasından da kaynaklanıyor. Ama bir yandan da aramızda bir malı için satış kararı vermek durumunda olanlar var. E onlar satış fiyatlarını nasıl belirleyecekler bu kadar bilinmezin arasında?"
Ev fiyatları, araba fiyatları, karışık. Bu durum genel ekonomik
durumun tüm dünyada dalgalı olmasından da kaynaklanıyor. Ama bir
yandan da aramızda bir malı için satış kararı vermek durumunda
olanlar var. E onlar satış fiyatlarını nasıl belirleyecekler bu
kadar bilinmezin arasında?
Ben bugün dünyada kabul gören pazarlık eğitiminin bir bölümünü
size aktarmak istedim, çünkü işin teknik tarafı hakkında da bilgi
sahibi olmamız, özellikle pahada ağır, ev gibi otomobil gibi
alışverişlerimizde alıyor da satıyor da olsak işimize yarar.
Önce birkaç terim;
Dip alternatif fiyat: Bu satacağınız arabanızı ya da evinizi hiç kimse ile anlaşamazsanız vermeye razı geleceğiniz en dip fiyattır.
Nasıl bulunur? Akrabalarınızdan, arkadaşlarınızdan yani çevrenizden arabanıza, evinize ihtiyaç duyabilecek onu satın almak isteyebilecek olanları arayıp, arabanızı satın alacak olsalar hemen ödemeye razı geleceği fiyatı öğrenirsiniz. Bu rakam doğal olarak piyasa koşullarının altında bir yerlerde oluşabilir.
Muhtemel piyasa fiyatı: Bu sizin aracınıza benzer araçların piyasadaki o anda üzerlerinde yazılı olan etikettir.
Nasıl bulunur? Piyasa fiyatına bakarken, benim aracımda bu var bir de şu var gibi değerlendirmelere çok da takılmadan hareket edin. Herkesin eşyası kendisi için değerlidir ama rasyonel olmak gerek. Arabanın ya da evinizin genel kondisyonu, sizin özel zevkiniz için taktırdığınız ekstra aksesuarlardan, yaptırdığınız özel dekorasyondan çok daha önemlidir. İnternette sizin satışa koyduğunuz araç ya da ev benzerlerinin satış fiyatlarını toplayıp kaç tanesini topladıysanız o sayıya bölün. Rakam muhtemel piyasa fiyatıdır.
Mutlu edecek genişletilmiş fiyat: Bu fiyat da sizin arabanızı satmayı başardığınızda en mutlu olacağınız, oh be çok iyi fiyata sattım diyeceğiniz fiyattır. Bu noktada rasyonel olmak gerek bazen ilanlarda piyasanın %20, %30 üzerinde faiyatta olduklarını görüyorum bu hatayı yapmayın. Bu durum yalnızca sizin o an piyasada rakip olduklarınızın satışını kolaylaştırmaya yarar. Ve zaman geçtikçe fiyatı düşürmeye de başlasanız, insanlarda bu kadar zamandır satılmadıysa bir derdi var herhalde diye bir önyargı yaratmaktan başka işe yaramaz.
Nasıl bulunur? Bu biraz kişisel bir karar. Sattıktan sonra iyi hissetmeniz, değerini bulduğunu düşünmeniz önemli.
Şimdi bunun resmini çizelim;
Diyelim ki, Ahmet arabasına kuzeninin 355 bin vermeyi kabul ettiğini öğrendi, arabanın piyasa fiyatı 370 bin ve Ahmet arabasını 420 bin’e satsa çok mutlu olur.
Unutmayın bu durumun aynısı alıcının da önünde ve aklında var;
Burada da Mehmet bey kızına bir araba alacak ve 330 bin’e bir araba beğendi ama daha çok beğendiği başka bir araba için pazarlık yapacak 390 bin’den daha fazla da vermek istemiyor.
Bu örnek için anlaşma zemini 355 bin ile 390 bin arasında olacaktır.
Araba piyasadaki rakiplerine göre ne kadar iyi ne kadar temiz kullanılmış ise 390 bin’e doğru, ne kadar yıpranmış ne kadar masraflı gözüküyorsa 355 bin’e doğru fiyat oluşur. Satacağınız değerli bir şeyde fiyatı bu çalışma ile belirlemezseniz çok vakit kaybedersiniz, sinirlerinizin bozulması da cabası.