İşveren sorumluluk poliçesi nedir? İşte işveren ve çalışanların dikkat etmesi gerekenler…
İşyerleri için büyük önem arz eden işveren mali sorumluluk sigortası işyerinin karşılaşacağı büyük maddi hatta manevi riskleri güvence altına alır. Peki çalışan ve iş verenin, sorumluluk poliçesinde dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?
Çalışanın işyerinde başına gelecek ölüm ve sakatlanmadan dolayı
kayıpları karşılayan işveren mali sorumluluk sigortası işverene
rahat nefes aldırır. Düşünülürse çalışanın başına gelecek sürekli
sakatlılık dolayısıyla yasal işlemlerle uğraşıldığı gibi tazminatın
ödenmesinde yaşanabilecek sıkıntılar işyerinin kapanmasına bile
neden olabilir.
Halbuki bu riskleri sigorta şirketine devrederek sigorta
şirketinin sizin için sorunu çözmesini sağlayabilirseniz. Tek
yapmanız gereken sigortacınızdan işyeri sigortası yaparken işveren
mali mesuliyet teminatını eklemesini istemenizdir. Zaten
profesyonel konusunda uzman sigorta aracı kurumu ile çalışmanız
halinde sigortacınız bu teminatının önemini sizlere söyleyecektir.
Bu sigorta işyerlerinde zorunlu değildir ama çok önemlidir. Buna
karşın Amerika da çoğu eyaletlerde işyerinde üç kişiden fazla
çalışanı varsa bu işveren mali mesuliyet sigortası yaptırması
zorunludur.
Bu önemli teminatı sigorta şirketlerinin çoğu yalnız başına vermek istemez . Riskin yüksek olmasından dolayı işyeri poliçesine ilaveten verilir. İşyeri yangın poliçesine ilaveten verirler. Çünkü burada risk çok büyük olabilir. Bazı sektörlerde bu risk çok daha büyük olabilir. Örneğin tersanelerde ölümlü kaza ve sürekli sakatlılık riski çok daha büyük olduğu için sigorta şirketleri bu teminatı verirken temkinli davranıyor. Ya belli limitlerle veya yüksek primlerle verecektir.
Örneğin tersanecilik, 5. risk grubunda bulunan ağır sanayi sektörü olup riskleri yüksektir. İş kazaları geçmiş dönemlere göre azalmasına ve güvenlik önlemlerinin maksimum düzeyde tutulmasına rağmen maalesef iş kazaları eskiye nazaran azalsa bile tersanelerde devam etmektedir. Genel olarak kazaların nedenleri iskeleden düşme, elektrik çarpması, bloklar arasında sıkışma gibi vakalardan oluşmaktadır.
Son yıllarda gemi inşaatında artan yoğun talepten dolayı yetişmiş işgücüne de ihtiyaç artmıştır. Türkiye’de bütün sektörlerde olduğu gibi gemi inşa sektöründe de asıl işveren, alt işveren (taşeron) şeklinde bir çalışma sistemi bulunmaktadır. Tersanelerde oluşacak kazalarda taşeron çalışanı vefat veya sürekli sakatlık durumu olması halinde gerek taşeron gerekse tersane sorumlu tutulmaktadır. Bu sorumluğu sigorta şirketi üstlenebilir. Fakat işveren mali mesuliyet poliçesine taşeronların da eklenmesi önemlidir. Çalışanları ve işvereni korumak için sigorta poliçelerin içeriği ve limitler kontrol edilip ihtiyaca cevap verecek şekilde düzenlenmeli. Bunun için tersane gibi riskli sektörlere güvence sağlayan aracının konusunda uzman bir sigorta brokeri veya acente olması önemlidir.
İşveren Sorumluluk Poliçesi, işyerinde meydana gelebilecek iş kazaları sonucunda işverene terettüp edecek hukuki sorumluluk bakımından işverene bir hizmet akdi ile bağlı olan Sosyal Sigortalar Kanununa tabi işçiler veya bunların hak sahipleri tarafından işverenden talep edilecek tazminatlar, Sosyal Sigortalar Kurumu’nun sağladığı yardımların üstündeki ve dışındaki tazminat talepleri ve yine aynı kurum tarafından işverene karşı iş kazalarından dolayı ikame edilecek rücu davaları sonunda ödenecek tazminat miktarlarını, poliçede yazılı meblağlara kadar temin eder.
Poliçe düzenletirken özellikle kişi sayılarının ve brüt işçilik ücretlerinin sigorta şirketine doğru bildirilmesi ve teminat limitlerinin mümkün olduğunca yüksek tutulması gerekmektedir.
İşveren sorumluluk teminatına aşağıdaki genişletmelerinin yapılması tarafların menfaatine olacaktır:
- İşçilerin, işveren tarafından sağlanan bir taşıtla,
- işin yapıldığı yere toplu olarak getirilip götürülmeleri sırasında meydana gelen iş kazaları,
- İşçilerin, işveren tarafından görev ile başka yere gönderilmesi sonucunda, asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda meydana gelen iş kazaları,
- Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında meydana gelen iş kazaları,
- Meslek hastalıkları sonucunda ortaya çıkacak tazminat talepleri,
- Manevi tazminat talepleri.
Belirttiğimiz gibi bu teminat herkesi yani işvereni ,işyerinin faaliyetinin devamını ayrıca ve en önemlisi çalışanları korur. Şunu da belirtmek gerekir ki primlerde çok cüzidir . Böyle bir riskin güvence altına alınması işyeri için çok önemlidir.